Orchestr Chineke! vydá album s hudbou "afrického Mahlera"

Britské těleso, pyšnící se etnickou rozmanitostí, nahrálo svou první desku pro společnost Decca. Vyjde 30. září a jsou na ní díla afrobritského skladatele Samuela Coleridge-Taylora.

Chineke! je první profesionální orchestr v Evropě složený převážně z hudebníků z etnických menšin. Založila jej kontrabasistka Chi-chi Nwanoku. Svůj debut si těleso odbylo v roce 2015, a to rovnou v prestižní koncertní síni Queen Elizabeth Hall. Neobvyklý název údajně znamená "Bůh" v jazyce nigerijského kmene Igbo. Orchestr se pravidelně věnuje skladbám soudobých černošských autorů, které uvádí v premiérách - například písňový cyklus nazvaný Tři písně etiopského chlapce z pera barytonisty Rodericka Williamse, díla skladatelky Hannah Kendall a dalších. Nahráli však i "konvenční" alba s hudbou Sibelia, Dvořáka nebo Rachmaninova. Jako sólista s orchestrem často vystupuje také slavný violoncellista Sheku Kanneh-Mason.

Dlouhodobě se orchestr Chineke! zabývá rovněž hudbou skladatele Samuela Coleridge-Taylora (1875 - 1912), přezdívaného svého času "africký Mahler". Narodil se v Londýně coby nemanželský syn Angličanky a kreolského medika ze Sierry Leone; jméno mu matka vybrala podle slavného romantického básníka Samuela Taylora Coleridge. Studoval kompozici na Royal Colledge of Music u významného skladatele Charlese V. Stanforda, který jej podporoval i v pozdější kariéře, stejně jako Edward Elgar a další, nejen hudební osobnosti. Během turné po Spojených státech se dokonce setkal s prezidentem Theodorem Rooseveltem v Bílém domě.

397px-Samuel_Coleridge-Taylor.jpg

(Samuel Coleridge-Taylor)

Vytvořil přes 80 opusů, mezi nimi i tři kantáty podle epické básně Píseň o Hiawathovi, které jsou jeho nejznámějším dílem. Nebyl však za svou práci ideálně placen a zemřel předčasně, v neutěšené finanční situaci, ve věku 37 let na zápal plic. Jeho vdova získala od samotného krále Jiřího V. důchod 100 liber ročně, dalších 1400 liber na podporu jeho rodiny vybral po jeho smrti benefiční koncert v Royal Albert Hall. Od jeho úmrtí letos 1. září uplyne 110 let.

Orchestr Chineke! už Coleridge-Taylorovy skladby mnohokrát uvedl koncertně, nyní však při příležitosti výročí jeho úmrtí chystá celou desku, která bude zároveň jejich prvním albem pro prestižní nahrávací společnost Decca. Deska bude mimo jiné obsahovat suitu Othello, Romanci G dur, Africkou suitu a autorův Houslový koncert g-moll, který Coleridge-Taylor původně napsal pro slavnou houslovou virtuosku té doby Maud Powell. S orchestrem Chineke! ho provede Elena Urioste, letos oceněná časopisem BBC Music Magazine. Historicky poprvé bude na tomto albu nahrána také kompozice Sussexská krajina z pera skladatelovy dcery Avril Coleridge-Taylor.

"Energie Chi-chi Nwanoku je mimořáná, stejně jako její vize a ambice," říkají o zakladatelce orchestru prezidenti společnosti Decca, Tom Lewis a Laura Monks. "Je to průkopnice, která má důležité poslání a která s orchestrem Chineke! nahrála díla některých nejvýznamnějších, i když málo uváděných, světových skladatelů klasické hudby. Jsme odhodláni šířit úžasnou hudbu, talent a poselství orchestru Chineke! po celém světě."

Nahrávka vyjde letos 30. září. Více o orchestru Chineke! najdete na jejich webu.

Foto: Decca Records (internetový obchod), 12.8. 2022

Podcast