Hlavní obsah

Ruský exprezident hrozí evropským jaderným elektrárnám

– Moskva

Evropským jaderným elektrárnám hrozí „nehodou“ bývalý ruský prezident a tajemník bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv. Reagoval tak na palbu u Záporožské jaderné elektrárny, ze které se obviňují obě strany a kterou za extrémně nebezpečnou označil i generální tajemník OSN António Guterres.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Medveděv

Článek

Medveděv, který patří k největším jestřábům na ruské straně, si také libuje v urážkách a vulgaritách.

Jeho vzkaz na síti Telegram začíná větou: „Kyjevský odpad a západní patroni se zdají být připraveni na nový Černobyl. Rakety a granáty dopadají pořád blíž k reaktoru Záporožské jaderné elektrárny a k zásobníkům radioaktivních izotopů.“

Medvěděv: Snaha světa trestat jadernou mocnost ohrožuje existenci lidstva

Válka na Ukrajině

Medveděv odmítá, že by za incidenty u největší evropské jaderné elektrárny mohlo Rusko. „To je očividná a stoprocentní hovadina pro hloupou rusofobní veřejnost,“ dodal s tím, že tomu nevěří ani OSN.

A pak přešel k výhrůžkám. „Můžeme jen říci, že by se nemělo zapomínat na to, že i v Evropské unii jsou jaderné elektrárny. A i v nich jsou možné nehody,“ formuloval skrytou výhrůžku naznačující, že by nějaká nehoda mohla být způsobena.

Medveděv, který se kdysi profiloval jako prozápadní demokrat, nyní zastává ty nejtvrdší postoje a hrozí válkou. Ukrajincům pohrozil, že pokud by se pokusili osvobodit Krym, rozpoutalo by to soudný den.

Medveděv: Když Ukrajina zkusí získat Krym, nadejde pro ni soudný den

Válka na Ukrajině

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi o víkendu řekl, že současný vývoj vytváří „velmi skutečné riziko jaderné katastrofy“. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval ve čtvrtek k vytvoření demilitarizované zóny kolem elektrárny, výzva se probírala na zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Proti zřízení demiliatarizované zóny ale vystoupil ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja s vysvětlením, že v důsledku takového kroku by mohla elektrárna přijít o ochranu a stát se „zranitelnou“ vůči těm, kdo ji budou chtít navštívit. „Jaké budou jejich úkoly, nikdo neví. Nemůžeme vyloučit libovolné provokace nebo teroristické útoky na elektrárnu,“ sdělil podle agentury Interfax Něbenzja.

Reklama

Výběr článků

Načítám