Už jsem viděl lachtana naštvaného, vzpomíná chovatel z pražské zoo

11. srpen 2022

Co mají rádi lachtani? A proč by měli cvičit? Na to odpoví vrchní chovatel lachtanů Zoo Praha Jakub Mezei. A taky se dozvíte, jaké to je dostat pusu od lachtana. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Co mají rádi lachtani? Jaké jsou lachtaní mámy? O tom přišel vyprávět Jakub Mezei, odborný chovatel lachtanů pražské zoo. Odmala navštěvoval zoologickou zahradu, pak vystudoval obor Chovatel cizokrajných zvířat v Čakovicích a dostal se ke své práci snů. 

Znáte rozdíl mezi tuleňem a lachtanem?

„Je to můj koníček a zároveň i práce,“ tvrdí Jakub, který se stará o lachtany, tučňáky a taky o dvě kachny patagonské. Věděli jste, že lachtani jsou příbuzní s medvědem? Blízcí jsou ale i mrožům.

Dáme vám taky tip, jak od sebe rozeznat lachtany a tuleně. Lachtani mají ušní boltce, jsou hodně obratní i na souši. „Rozdíl je taky ve spánku. Lachtani spí na suchu, tuleni spí ve vodě,“ popisuje Jakub. „Spí vestoje a když jim dochází kyslík, tak udělají malý pohyb ploutvemi, vystrčí čumák nad vodu, rychle se nadechnou a hned klesají ke dnu.“ Proč? To se dozvíte, když si poslechněte celý rozhovor.

Jak to chodí mezi lachtany

Pražská zoo chová čtyři lachtany: nejmladšího samečka Edu a tři samice – Abibu, Ronju a Daisy. „Mezi lachtany to funguje tak, že kluk je kápo a všichni ostatní ho musí poslouchat,“ vysvětluje chovatel Jakub. I když jsou roztomilí, umí být drsní. „Už jsem viděl lachtana naštvaného,“ připouští chovatel.

Jak lachtá lachtan? A koho tučňák kousnul do zadku? Poslechněte si to v Klubu Rádia Junior :-)

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související