Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Policejní šéf Vondrášek o zákrocích na mítincích ANO: Policie udělala chyby! Jaké vytkl?

Aktualizováno -
12. srpna 2022
14:52
Autor: ČTK, for - 
12. srpna 2022
11:11

Policejní prezident Martin Vondrášek zveřejnil závěry šetření Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia k zákrokům na politických mítincích předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Na mítinku ANO v Českém Krumlově nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku i některé interní akty řízení, řekl Vondrášek. Vyzval ředitele jihočeské policie, aby vyvodil mj. osobní odpovědnost policistů i velitelů, kteří pochybili. Použití donucovacích prostředků proti ženě, která na mítinku ANO napadla policistu, bylo podle policejního prezidenta oprávněné.  

Veřejnost minulý týden kritizovala dva zákroky neuniformovaných policistů proti Babišovým odpůrcům. Podle Vondráška ze zprávy vyplývá, že se policie spíše zachovala správně, špatně zvládnutá ale byla velitelská role, koordinace hlídek a byl porušen paragraf 12 o prokazování příslušnosti. 

Kritiku vyvolal minulý týden zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který chtěl odnést Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově, při kterém rovněž policisté v civilu z akce odvezli ženu protestující proti Babišovi neoznačeným autem na služebnu.

Zákrokem v Borovanech se nyní zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), zákrok v Českém Krumlově řešil právě úřad vnitřní kontroly prezidia. Kázeňskému řízení čelí také policista, který měl na Babišově shromáždění na hlavě čepici s logem a heslem hnutí.

Podle Vondráška kázeňské řízení spočívá v tom, že se zahájí šetření, provede se dokazování a šetřený bude mít prostor pro vyjádření. Až poté se vydá rozhodnutí. „Tento postup bude dodržován,“ konstatoval policejní ředitel na tiskové konferenci. 

Hlídka nezvládla koordinaci

Policie na mítinku ANO v Českém Krumlově nezvládla koordinaci hlídek, velitelé porušili taktiku i některé interní akty řízení, řekl Vondrášek. „Přenos informací byl v pořádku, byly vyčleněné dvě hlídky kriminálky, dvě hlídky policie a co policie nezvládla a vyplývá to z šetření, je koordinace hlídek a taktika postupu. Když to zjednoduším, nebyla zvládnutá velitelská role a porušili jsme, respektive velitelé, taktiku a interní řízení,“ konstatoval.

Druhou oblastí, které se Úřad zabýval, bylo prokazování příslušnosti. Podle Vondráška na toto téma nejde nahlížet černobílé. Policisté byli podle něj instruováni co mají dělat v případě protiprávního jednání - a to tak, že v případě potyčky mají přivolat uniformované hlídky a pokud to nesnese odkladu, mají zakročit. „Oni tak postupovali. Vyžádali si hlídku a postupovali iniciativně, nestrkali hlavu do písku a dělali, co měli. Sled událostí byl ale tak rychlý, že než dorazila hlídka, byl konec,“ uvedl policejní prezident. 

Vyčetl jim ale, že neprokázali příslušnost tak, jak měli. Lidé, kteří tak byli nabádáni ke klidu tak neměli informace o tom, kdo s nimi vlastně mluví.  A že případné pobídky k opuštění prostor byly oprávněné. 

Odvedení ženy? Naprosto v pořádku

Co ale bylo podle šetření naprosto v pořádku bylo odvedení ženy do neoznačeného auta a její odvezení na služebnu při incidentu v Českém Krumlově. „Když naši kolegové přistoupili k vozidlu, žena k nim přistoupila a dala mu facku, což mimo jiné způsobilo tržné zranění. Donucovací prostředek byl oprávněný a přiměřený, byla to okamžitá reakce a byla v pořádku,“ zdůraznil Vondráček.

„Omezení svobody trvalo 55 minut. Od donucovacích prostředků, přes eskortu a oznámení přestupku. Byl to naprosto správný postup,“ doplnil.

Policisté v civilu, kteří zaklekli na školáka na mítinku expremiéra Andreje Babiše (ANO), jak je zachytil fotograf Respektu Policisté v civilu, kteří zaklekli na školáka na mítinku expremiéra Andreje Babiše (ANO), jak je zachytil fotograf Respektu | FOTO: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Vondrášek dnes seznámil se závěry také ředitele jihočeské policie Luďka Procházku a vyzval ho, aby vyvodil kromě jiného osobní odpovědnost policistů i velitelů, kteří v něčem v Českém Krumlově situaci nezvládli. Informace o navržených opatřeních očekává do dvou týdnů.

Vondrášek: Policie má za sebou těžké chvíle

Na začátku tiskové konference nejdříve Vondrášek zopakoval sled událostí, ale využil chvíli před kamerou, aby se policie zastal. „PČR je součástí dnešní doby a stejně se jí týkají bezpečností rizika, ekonomická a bezpečností rizika. Je v době, kde převažují emoce. Chování, na které jsme byli zvyklí, se proměnilo a má to souvislosti i s předvolebním obdobím. Byl bych rád, kdyby to bylo zasazeno do kontextu. Neomlouvá nás to, ale chci říct, že policie má za sebou také těžké období,“ řekl.

Vpočítával, že stejně jako i jiní občané, tak i policie řeší uprchlické krize, řešila covidovou krizi a denně se účastní 2 700 výjezdů a dohlíží na stovky dalších kulturních či i sportovních akcí. „Nyní se vyjadřuji jenom k jednomu shromáždění. Nechci podceňovat, co se stalo a chci o tom seriózně informovat, ale chtěl bych, aby to veřejnost vnímala v kontextu,“ dodal. 

Opakující se potyčky

Vondrášek v pondělí po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) uvedl, že v bezodkladných případech nezáleží na tom, zda na podobných veřejných shromážděních zasahuje policista v uniformě či v civilu, ve všech ostatních situacích ale mají zakročit uniformovaní policisté. S Rakušanem se shodl na tom, že na předvolebních mítincích budou i členové antikonfliktního týmu, dokumentační skupiny i odboru vnitřní kontroly.

Protesty odpůrců se objevovaly na Babišových shromážděních i tento týden ve čtvrtek, například v Ústí nad Labem mítink provázely potyčky. Policisté na akci zaznamenali jedno protiprávní jednání, budou ale ještě vyhodnocovat pořízené záznamy. Na shromáždění dohlíželi uniformovaní policisté a antikonfliktní tým.

Aktérem jedné z mnoha drobných šarvátek byl i asistent poslankyně Evy Fialové (ANO), která na místě rozdávala koláčky. Muže v černém triku a s potiskem lva si musela policie odvést stranou z davu. Poslankyně na dotaz ČTK řekla, že ji věc mrzí a bude ji se svým asistentem řešit. Uvedla, že se nacházela na opačné straně a že podle jejích informací incident začal ústní výměnou názorů. „Bylo to vyprovokováno po nějaké ústní výměně,“ podotkla.

Muže jsme se snažili po rvačce oslovit, dělal ale, že nás neslyší a vedle něj stojící muž, který se také do potyček zapojoval, tvrdil, že je jeho přítel němý. 

Video  Babišův mítink v Ústí se neobešel bez potyček a nadávek.  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

doktormediciny ( 15. prosince 2022 19:35 )

Myslim ze v obecne rovine by se mel vyjadrt praqvnik nebo psycholog. Podle meho mineni policiste v podstate delaji co maji narizene.Ze tam nejaky nezltily odebere mikrofon, to uiz je pres caru.Snad jsme kulturni narod..

sorgedoktor ( 15. prosince 2022 19:29 )

Ovsem obecneš hdnotit Policii jako represibni slozku spolecnosti je dost nevhodne,obvzl v bulvatnim tisku.Zde se tedy pripousti ucast zamrnych provokateru. Pak nechapu za co maji byt prislusnici Poliicie trestani...

pindal ( 18. srpna 2022 21:00 )

Pokud budou za Babišem jezdit úmyslní provokatéři,budou za ním jezdit i tzv. fízli a kdyby byli všichni v unifor­mě,pro­voka­téři by drželi hubu a vznikl by zas jiný problém.Úmyslní provokatéři tady fungovali i za sociku a my blbci jsme jim uvěřili.Nemuselo to tak dopadnout.Úmyslní provokatéři jsou největší pakáž.

pindal ( 18. srpna 2022 20:24 )

Pedro,asi to hodnotíš podle sebe,sám jsi onuce.

LuCo ( 14. srpna 2022 19:37 )

Demožumpa? Nadávej na Babiše a jseš náš!!! Fialový hnus! Plyn? Ten z Ruska smrdí, ten z USA a KAtaru voní. Ať to stojí co to stojí. Rusové nám chtěli dodávat plyn i nadále,proč by budovali Nord Stream 3?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa