Architekt Temna: Mám pocit, že s tímhle domem je něco špatně

Marko Hautala je Fin. Kdo někdy četl finskou humoristickou knihu, viděl film, či poslouchal black metal, potvrdí, že Finové mají dost specifický smysl pro humor, filmy i hudbu. Díky nakladatelství Golden Dog teď máme možnost poznat, jak moc jiný mají přístup k hororu. Tedy, ne že by žádné knihy tohoto ve své vlasti oceňovaného autora v českém překladu doposud nevyšly. V regálech knihkupectví můžete narazit na Bábu motyku a Šeptající dívku. Ovšem na rozdíl od opuštěné vily na ostrově a malého městečka postiženého náboženskou sektou nás finský mistr psychologického hororu v knize Architekt temna pozval do obyčejného paneláku. Dá se z takového prostředí vůbec vytěžit něco strašidelného?

„Betonový brutalismus byl utopickou architekturou, která měla přerušit všechny vazby na minulost.“ (str. 118)

Joni je celkem obyčejný mladý muž potýkající se s despotickým otcem, školou a hledáním svého místa v životě. Poté, co procestoval kus světa, se nyní vrátil do Finska, aby se konečně osamostatnil, a také dokončil studia. V tom mu má pomoci i byt, který mu nedaleko školního areálu zakoupil jeho zámožný otec. Na první pohled nic, co by mělo vzbuzovat děs a hrůzu. Co na tom, že se mladík jen horko těžko soustředí na školu, o zabydlování v novém domově ani nemluvě? Pravda, je tu ještě ten příběh o tom, že předchozí majitel bytu ve sklepě domu zabil svou dceru. A ty divné hlasy a kroky, které Joni v noci slýchává ze schodiště, také člověku nepřidají na klidu. Zvlášť když on sám nepatří k duševně nejvyrovnanějším jedincům.

„Joni naslouchal šepotu domu, snažil se zvyknout na jeho zvuky. Přitiskl ruku na stěnu. Chvění ho šimralo do dlaně. Měl pocit, jako by se s čímsi spojil, stal se součástí hudby domu. Rychle ruku odtáhl a ohýbal prsty. Něco je tu špatně, zopakoval si bezhlesně sám pro sebe.“ (str. 23)

Kdo někdy zažil starší panelák v období dovolených (kdy je v něm minimum nájemníků), potvrdí, že například voda v trubkách, hučení klimatizace, či průvan v opuštěných chodbách domu dokážou jednomu nahnat husí kůži. Člověk s větší fantazií v nich může slyšet zvuky kroků, sténání, nářek a kdo ví co ještě. Přesně toho si je Hautala vědom, využívá toho a zároveň v popisech zvuků domu je asi nejsilnější. Díky tomu je atmosféra knihy tísnivá, tak jak příběh vyžaduje. Přitom se s vyprávěním nikam nespěchá. Joni a s ním i čtenář odhalují temná zákoutí domu i jeho historie velmi pozvolna. Ať už jde o náhodná setkání s některými ze sousedů (to byste se divili, jak může být třeba taková stará paní se psem děsivá), či jakoby záměrně poschovávané fotografie a další artefakty po předchozím majiteli bytu, nebo rozhovory s některými z nájemníků, skvěle budují ponurou atmosféru, ačkoli odpovědi na otázky nabídnou Jonimu i čtenářům jen zřídka. Místy tak příběh připomíná seriál Akta X. Na druhou stranu zde skvěle funguje nejen ponurá atmosféra domu, ale do určité doby i pocit, že vše co se Jonimu děje, je jen důsledkem jeho psychické poruchy. Stejně tak dobře buduje napětí postupné odhalování dalších a dalších faktů o historii domu. A ten ani zdaleka není jen pouhou kulisou pro těch několik málo postav, které v něm přežívají. Joniho pátrání autor občas proložil telefonáty s otcem, který se i na dálku snaží udržet nad synem kontrolu. Tím se pokouší vytvořit alespoň pocit toho, že by se tohle mohlo stát i vám. To je sice fajn, ale této snaze sám tvůrce podrazil nohy, když svému hrdinovi opepřil každou druhou noc spánkem plným děsivých snů. Ty mají evidentně v čtenáři ještě více posílit pocity tísně, ale zdání civilnosti vrážejí nůž do zad. Druhou a mnohem větší vadou na kráse je, že jak příběh plyne ke svému konci, čtenář začíná tušit, jak celé vyprávění dopadne, a bohužel se v samém závěru knihy autor nevyhnul jednomu z nejklasičtějších hororových klišé. A to je vážně velká škoda

I přes tyto výtky musím uznat, že Architekt temna je Hautalovou nejlepší do češtiny přeloženou knihou, a především kvůli skvělému vykreslení tísnivé atmosféry domu, hrdinových depresí a duševních muk stojí za to jí věnovat pozornost. Navíc dává nahlédnout pod pokličku života v odosobněné finské společnosti. Ale pokud čekáte Texaský masakr motorovou pilou, měli byste jít o panelák dál.

Překladu se zhostila Linda Dejdarová a kromě několika málo stylistických zaškobrtnutí jí i redaktoru Martinu Štefkovi nemám co vytknout. Zvláště pak když si uvědomíme, že nešlo o překlad z angličtiny. Ovšem černou perlou na tomhle finském dortíku je obálka a grafická stránka knihy. Autorem atmosféricky ponuré ilustrace na obálce je Mika Tumionen a spolu s profesionálním grafickým zpracováním Michala Březiny ukazuje, že i relativně malé nakladatelství může vydávat knihy v grafické úpravě, za kterou by se nemusel stydět ani leckterý velký nakladatelský dům.

Marko Hautala: Architekt temna

Vydal: Golden Dog, 2022

Překlad: Linda Dejdarová

Obálka: Mika Tuominen

Počet stran: 312

Cena: 349 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď