Retroden ve Svratce nabídl vedle veteránů i módní přehlídku inspirovanou filmy

foto 14. ročník akce Retroden nabídl vedle stovek veteránů i dobové oblečení inspirované filmy, 13. srpna 2022 Svratka, Žďársko.

Svratka (Žďársko) - Módní přehlídka Retrodne ve Svratce na Žďársku byla věnovaná českým filmům. Návštěvníci viděli několik desítek modelů inspirovaných i filmem Kristián, Musíme si pomáhat, Fešák Hubert nebo Pelíšky. V kulturním programu města je letos Retroden, který začínal hlavně jako sraz veteránů, počtrnácté. Historických aut a motocyklů do města přijelo několik stovek. ČTK to řekl místostarosta města Martin Mudroch.

Fotogalerie

Některá auta přijela z Bystřice nad Pernštejnem, kde se dnes konal Memoriál Františka Proseckého. Svratka s ním podle Mudrocha na Retrodni dlouhodobě spolupracuje. Svou Škodou Felicia z roku 1960 táhnoucí karavan Karosa přijel do Svratky Tomáš Matějka z havlíčkobrodského Veteran car clubu. "Karavan vyráběla Karosa Vysoké Mýto, vyráběl se jen čtyři roky a bylo jich vyrobeno jen 46 kusů a jeden prototyp," řekl Matějka. Zatím ví o 32, které pořád existují. Sám je majitelem jednoho z nich asi 12 let a příležitostně ho využívá k původním účelům, hlavně při veteránských srazech. Karavan byl vyráběný pro čtyři dospělé osoby, bez dodatečných úprav nabízel jen místo pro přespání, skříňku na oděvy a malou kuchyňku bez vařiče a dřezu.

Kromě škodovek bylo možné mezi veterány najít také vozy BMW, Praga nebo Wartburg. Pro návštěvníky byly připravené vyjížďky historickým autobusem Škoda 706 RT0 a Karosa ŠL 11.

Dnešní program, ve kterém nechybělo několik hudebních vystoupení, zakončí večerní diskotéka ve stelu 60. až 80. let. Podle místostarosty jsou vždy vítaní návštěvníci v dobové módě.

Tradice Retrodne ve Svratce navázala na fungování svrateckého muzea, mezi jehož expozice patří i venkovská prodejna Jednoty v podobě z roku okolo 1970. "Retroden pořádáme od roku 2009. Prioritně kvůli tomu, aby tady byl sraz veteránů. Postupně se rozrostl o módní přehlídku. Z té klasické přehlídky se to stalo spíš s lehkou nadsázkou ohlédnutí do minulosti," řekl Mudroch.

Přehlídka má vždy jednotící téma. Návštěvníci mohli už dřív vidět postavy z českých seriálů nebo sérii živých obrazů z historie Československa. "Loni to třeba byly historické postavy ze Svratky a okolí," řekl Mudroch.

Na přehlídku inspirovanou českými filmy zajistil doplňky i oblečení místní Český svaz žen nazvaný Svratecké Valkýry. "Všechno oblečení, které máme, je skutečně dobové, nejsou to nově šité kusy," řekla ČTK za spolek Hana Sádovská. Svratecké Valkýry mají asi 20 členek. Kvůli Retrodni, který pravidelně částečně zajišťují, se z nich staly i sběratelky ošacení. "Máme dva plné sklady dobového oblečení, někdy už musíme dary odmítat," řekl Sádovská.

Protože je Retroden venkovní akcí, konala se i v uplynulých dvou letech poznamenaných opatřeními proti covidu-19. Svratecké muzeum je nyní otevřené denně kromě pondělí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď