Skvělý start, pak kanadská dominance. Junioři v Edmontonu padli 1:5

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Junioři na mistrovství světa v Edmontonu podruhé prohráli. Na Kanadu i přes povedený začátek a 52 zákroků gólmana Tomáše Suchánka výrazně nestačili, nakonec schytali hned pět gólů.

Čeští trenéři v čele s Radimem Rulíkem učinili před duelem s Kanadou poměrně překvapivý krok, mezi tyče totiž vyslali náhradníka Tomáše Suchánka, v sestavě ale chyběl indisponovaný Stanislav Svozil, debutu na světovém šampionátu se tak dočkali Štěpán Němec a rovněž jeho jmenovec František.

Hned po osmi sekundách prozkoušel Garanda v brance svou střelou Kulich a tím předznamenal, že v úvodní dvacetiminutovce čeká fanoušky v Rogers Place neskutečná podívaná.

Svěřenci Radima Rulíka celkově začali velmi dobře, hlavně elitní letka Myšák-Kulich-Gut dokázala Kanaďany dokonce přehrávat. Jenže po necelých pěti minutách Jaroslav Chmelař úplně zbytečně dohrál ve středním pásmu Kanaďana Othmanna. A sudí jej kromě pětiminutového trestu poslali dokonce rovnou do sprch.

A tak měla defenzíva Čechů v čele se Suchánkem zažívat krušné chvilky. Jenže v oslabení ujel Jakub Kos spolu s Martinem Ryšavým, kteří ve dvou přehráli tři Kanaďany, včetně Bedarda, a otevřeli skóre.

Střela druhého jmenovaného však zamířila o tyč a kameru z branky rychle ven, čehož si rozhodčí u branky nevšiml, a tak se dvacet sekund ještě hrálo, až video definitivně přisoudilo Ryšavému druhý gól na turnaji – 0:1.

Až pak došlo na ty krušné chvilky před vlastní brankou, jenže Tomáš Suchánek v brance se překonával. Češi tak v přesilovce ještě odolali.

Následovaly chvíle Connora Bedarda, který během jednoho střídání vymyslel po exkluzivní individuální akci skvělou přihrávku na spoluhráče, poté ještě třikrát vypálil. Ale v tu chvíli se Kanaďané ještě zastřelovali.

Suchánek v brance předváděl neskutečné zákroky, Kanaďané v hale mnohdy nevěřili svým očím. Český gólman nakonec kapituloval až v čase 16:34, nahození Jacka Thompsona totiž před brankou tečoval kolenem kapitán Mason McTavish až do sítě – 1:1.

Kanaďané byli rázem ještě o něco rychlejší a po chvilce zvýšili. Nejprve ještě Johnson nechal vyniknout Suchánka, ale poté předvedl útočník Columbusu neskutečnou věc – Michigan! Po akci Kenta Johnsona padaly v Rogers Place brady – 2:1.  

Ve druhém dějství se průběh hry nezměnil, Kanaďané byli opět výrazněji častěji na kotouči, Češi se museli hlavně bránit. A přitom doufat, že třeba využijí nějaký z brejků.

Tak se ale nestalo, naopak. I svěřenci Radima Rulíka začali propadávat. Ridly Greig se tak dostal do úniku na Suchánka, ale český gólman útočníka javorových listů ještě vychytal.

Stejný hráč ale o chvilku později využil přesilovku hned po pěti vteřinách. Ronan Seeley totiž našel střílenou přihrávkou právě Ridlyho Greiga, jenž kotouč nasměřoval za Suchánkova záda – 3:1.

Kanaďané neměli dost, i nadále pokračovali v obrovském úsilí a skvělém tempu. Junioři se zuby nehty snažili tlaku odolat, ale vzhledem k výrazné kvalitě hráčů v červeném bylo jen otázkou času, kdy přijde další gól.

Krátce po polovině utkání dostal Mason McTavish od Connora Bedarda exkluzivní přesně načasovanou přihrávku, kapitán Kanady poté tváří v tvář vykoupal blafákem Suchánka a svým druhým gólem v utkání (a šestým na turnaji) zvýšil na rozdíl tří branek – 4:1.  

Po čtvrté brance jako by Kanaďané trochu ušlápli z plynu a hra se trochu zklidnila. Díky tomu mohli vystrčit pověstné růžky i Češi, sympaticky se o skórování snažila čtvrtá formace, na brankovišti před Garandem doráželi Urban spolu s Měchurou a zadákem Hamarou. Leč neúspěšně, kanadská defenzíva odolala.

Úvod třetí dvacetiminutovky byl opět v kanadské režii, svěřenci Davea Camerona si utkání naprosto v klidu hlídali. A hned také pokračovali ve výrobě dalších příležitostí.

Netrvalo dlouho a Ridly Greig se hnal opět sám na Suchánka, jenže nedisponoval dostatečnou rychlostí, a tak to zkusil z poměrně velké dálky. Neúspěšně.

Kanadské číslo 17 ve své šanci neuspělo, stejně tak se stalo o chvilku později v případě 17 české. Petr Hauser se dostal z druhé vlny k volnému kotouči, ale ve velké možnosti nechal pouze vyniknout Garanda mezi kanadskými tyčemi.

Javorové listy se ale ojedinělými šancemi českých juniorů nenechávaly rozhodit, a tak pokračovaly ve vytváření šancí. Po jedné z takových skončil puk v síti Tomáše Suchánka popáté.

V tu chvíli se Cam Johnson zapsal svým druhým kanadským bodem do zápisu, a to poté, co na volej nahrál mezi kruhy Tysonu Foersterovi, který nedal českému gólmanovi šanci – 5:1.

Kanaďané, kteří v zápase vyslali na Suchánka nakonec 57 střel, Čechy prakticky k ničemu nepouštěli, naopak. Jen díky vyloučení si Rulíkovi hoši mohli od bránění trochu odpočinout.

Jenže když přesilovka rychle utekla, tak se hráči v bílém už zase museli koncentrovat výhradně na bránění. Ale zase nutno podotknout, že javorové listy v závěru výrazně upustily od střeleckých pokusů.

A tak se nakonec ve třetím zápase dvacítky zrodila prohra 1:5, po které kanadské tribuny sympaticky a hlasitě aplaudovaly českému brankáři Tomáši Suchánkovi.

Už o půlnoci českého času čeká Myšákovu partu druhý duel během 24 hodin, a to proti Lotyšsku, které v Edmontonu dokáže pořádně kousat. Utkání vysílá v přímém přenosu ČT sport. 

Výsledek třetího zápasu české reprezentace:

KANADA – ČESKO 5:1 (2:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 17. McTavish (Thompson, Seeley), 19. Johnson (Stankoven, Thompson), 25. Greig (Seeley, Cormier), 32. McTavish (Bedard, Othmann), 48. Foerster (Johnson, Stankoven) – 6. Ryšavý (Kos).
Rozhodčí: Hunnius (Německo), Fernandez – Briganti (oba USA), Mackey (Kanada).
Vyloučení: 2:1, navíc Chmelař (Česko) 5 minut a do konce zápasu.
Využití: 1:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 57:23 (23:9, 18:6, 16:8).
Diváci: 5135.
Nejlepší hráči: Jack Thompson – Tomáš Suchánek.
Kanada: Garand – Zellweger, Sebrango, Cormier, Del Mastro, Seeley, Thompson, O'Rourke – Othmann, Bedard, McTavish – Stankoven, Foerster, Johnson – Roy, Greig, Dufour – Desnoyers, Ostapchuk, Cuylle – Gaucher. Trenér: Cameron.
Česko:
Suchánek – Ticháček, Jiříček, Hamara, Špaček, Š. Němec, Čech, F. Němec – Kulich, Gut, Myšák – Ivan, Szturc, Chmelař – Kos, Menšík, Ryšavý – Měchura, Šapovaliv, Urban – Hauser. Trenér: Rulík.

Tabulka skupiny A

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Kanada 3 3 0 0 0 21:4 9
2. Finsko 2 1 1 0 0 10:4 5
3. Česko 3 1 0 1 1 9:13 4
4. Slovensko 3 0 1 0 2 6:16 2
5. Lotyšsko 3 0 0 1 2 3:12 1

Další program MS do 20 let

Neděle 14. srpna:
4:00 Německo – Švýcarsko (sk. B)
20:00 Finsko – Slovensko (sk. A)

Pondělí 15. srpna:
0:00 Česko – Lotyšsko (sk. A; ČT sport)
4:00 USA – Švédsko (sk. B)
20:00 Švýcarsko – Rakousko (sk. B)

Úterý 16. srpna:
0:00 Kanada – Finsko (sk. A)
4:00 Švédsko – Německo (sk. B)

Středa 17. srpna:
18:00 1. čtvrtfinále
21:30 2. čtvrtfinále

Čtvrtek 18. srpna:
1:00 3. čtvrtfinále
4:30 4. čtvrtfinále

Pátek 19. srpna:
22:00 1. semifinále

Sobota 20. srpna:
2:00 2. semifinále
22:00 zápas o 3. místo

Neděle 21. srpna:
2:00 finále

Začátky jsou uvedeny v českých časech, v Edmontonu je o 8 hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz