InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

VIDEO: Frymburk u Lipna hostil závod železných hasičů. Zvítězili Jakub Brousil, Michal Mareš a Žaneta Marešová

   Autor: JcTED.cz -TV

    Autor: JcTED.cz -TV

AKTUALIZOVÁNO - 14.8.2022 07:55

FRYMBURK - Sportovní areál u frymburské základní školy hostil v sobotu 13. srpna další dějství krajského seriálu TFA - závodů železných hasičů. Ti bojují o body pro nominaci na mistrovství republiky, které se uskuteční o prvním říjnovém víkendu. Organizátoři ze Sboru dobrovolných hasičů Frymburk s partnery připravili perfektně zorganizovaný závod, který nabídl ochutnávku této královské hasičské disciplíny i dětem. Vítězem v mužích se stal Jakub Brousil z SDH Lom na Blatensku, v masters nad 35 let Michal Mareš z Bělče a mezi ženami Žaneta Marešová z Bělče na Táborsku.

 

Závody TFA imitují skutečné zásahové situace a hasiči je také absolvují v zásahových oblecích. O to je situace pro ně náročnější. Tento hasičský sport se ve světě hodně rozšířil po teroristických útocích v New Yorku 11. září 2001. Tehdy se stali hasiči hrdiny záchranných prací a řada z nich na místě zemřela. Nácviku situací jako je překonávání bariér, probíjení se kladivem do nedostupných prostor, výstupu do výškových cílů s plnou výstrojí, příprava hadic, tažení těžkých břemen nebo někde i procházení zakouřeným prostorem, se věnují profesionální, ale i dobrovolní hasiči. Do sobotního závodu ve Frymburku se přihlásili i tři zájemci z řad veřejnosti a všem se podařilo závod dokončit. Celkem se na start postavilo 33 závodníků a závodnic, podívat se přijel i předseda krajského sdružení hasičů Jiří Žižka a jeho náměstek Jiří Heinrich. 

Organizátoři vyvěsili na tabuli výsledky loňského závodu, které si lidé se zájmem prohlíželi. Časy se ale nedají porovnávat, protože letos ve scénáři přibylo víc úderů v hammerboxu. V kategorii mužů do 35 let přijel vítězství obhajovat Jiří Melecký z SDH Drunče u Kardašovy Řečice, tentokrát se musel sklonit před výkonem Jakuba Brousila z SDH Lom, byť jen v setinách vteřiny. Na soutěžích TFA je ale k vidění přátelská sportovní atmosféra, při které se hasiči navzájem povzbuzují, hecují, fandí si a tomu lepšímu jdou podat ruku. Podstatně víc než před rokem také byla obsazená ženská kategorie, z Mladovožicka přijela celá výprava želených hasiček a loňská vítězka, domácí Jana Reifová letos skončila třetí. 

Závodníci po startu vybíhali s hadicemi, na druhé půli atletického oválu zas museli připravené hadice smotat a uložit do krabic. Tam se kotouče vejdou pouze řádně smotané. Následoval předepsaný počet úderů v hammerboxu, u mužů čtyřicet. Poté bylo úkolem závodníků přemístit naplněné kanystry a čekalo je překonání bariéry. Pokud se někomu ani napotřetí nepovedlo ji zdolat, musel se vrátit a opakovat přenášení kanystrů. Po bariéře čekalo tažení 80 kilogramové figuríny, která představuje bezvládné tělo člověka. "To je určitě nejtěžší úsek, protože v tu chvíli už máte dost," zmínil velitel frymburských hasičů Karel Malák a další závodníci potvrzovali, že právě figurína pro ně byla nejnáročnější částí závodu. Po jejím přemístění do stanoveného bodu už čekal "jenom" finiš. Ten různí pořadatelé situují podle svých možností - při nedávném závodu organizátorů z Bělče se běhalo na vrchol zříceniny hradu Šelmberk u Mladé Vožice, jindy se finišuje na vrcholy kostelů a podobně. Ve Frymburku čekal závodníky pořádný stoupák do kopce. Až nahoře pod hasičárnou bylo kýžené tlačítko, kterým signalizovali, že jsou v cíli. Pro ženy je trať upravená, ale i tak si sáhnou na dno sil. 

Mezitím se na hřišti odehrávala i dětská soutěž TFA, což byl výborný nápad pořadatelů. Zabavily se i děti závodníků, kterých rok od roku očividně přibývá. Tento požární sport tak má zřejmě o budoucnost postaráno. Největší zájem byl v kategorii dětí do 6 let, kterou vyhrála Elen Jirovská z Prahy před Nikol M. Lombardtovou z Frymburku, třetí byl Matouš Píha. Ve starších kategoriích neměli Michal P. Lombardt a Jirka Jirovský konkurenty a i oni si odnesli ceny. 

S velkou zvědavostí se čekalo na start zájemců z řad veřejnosti. Vzájemně se vyhecovali dva domácí borci, kteří donedávna hráli za Frymburk fotbal - Jan Šisler a Zdeněk Šlak. Poražený mezi nimi dvěma musel parťáka pozvat na večeři. Oba za velkého fandění zvládli závod až do konce, dojmy si můžete poslechnout ve videorozhovorech. A na start šla premiérově i jedna žena - Hana Černá z Frymburku a i ona si vedla výborně a závod dokončila. 

V samém závěru startovního pole pak nastoupili i domácí závodníci, kteří se jinak starali o průběh závodu. Za Karlem Malákem běžela ve finiši do kopce i početná skupina příznivců.

Průběh závodu moderoval Martin Procházka, závěrečný ceremoniál s vyhlašováním výsledků Václav Leibl starší. Nastoupené závodníky pozdravil předseda Okresního sdružení hasičů Český Krumlov Alfred Krenauer. Místním hasičům se podařilo pro závod získat i sponzorskou podporu a vítězové si kromě pohárů odváželi domů krabici s wapkou a ostatní další pěkné ceny. 

Krabice s wapkou putovala i do Písku s vítězem mužského závodu do 35 let Jakubem Brousilem. Mladší bratr mistra světa v TFA Michala Brousila se tomuto sportu začal věnovat před dvěma lety. Zatímco Michal je profesionální hasič, Jakub slouží v armádě. Oba bráchové trénují spolu a ve videorozhovoru přišla řeč i na to, jak postupuje léčba Michalova zranění, které utrpěl na letošních světových hrách v Portugalsku. 

Vítězové závodu ve Frymburku

Muži nad 35 let (7 závodníků):

1. Michal Mareš SDH Běleč 3:46,58 minuty, 2. Jakub Semrád SDH Mladá Vožice 4:12,65 minuty, 3. Pavel Hauer SDH Čižice 4:31,50, 4. Jan Šisler, veřejnost 5:33,53...

Muži do 35 let (18 závodníků)

1. Jakub Brousil SDH Lom 3:40,07, 2. Jiří Melecký SDH Drunče 3:40,60, 3. Michal Drs SDH Drunče 3:54,21, 4. Petr Dvořák HZS Český Krumlov 3:57,50...

Ženy (8 závodnic)

1. Žaneta Marešová SDH Běleč 3:23,62, 2. Karolína Fukalová SDH Veselí nad Lužnicí 3:46,12, 3. Jana Reifová SDH Frymburk 3:52,09...

Postřehy z frymburského závodu natočil Ivo Bukač. Další zajímavosti přinesou Jihočeské týdeníky ve středu. 

Příští soutěž seriálu se odehraje už příští sobotu 20. srpna v Týně nad Vltavou. 

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace