Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ostrá hádka Pekarové a Schillerové: „Babiš mluví jako Putin! Jste zoufalí a směšní.“

Autor: simao, ČTK - 
14. srpna 2022
11:51

Tahle debata v Partii na FTV Prima byla pořádně vyhrocená. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se střetla s Alenou Schillerovou (ANO) a řešila se třeba agresivita na mítincích Andreje Babiše (ANO). Ten podle Pekarové slovy o fašistech a nacistech, kterými častuje oponenty, mluví jako Vladimir Putin. Schillerová kritizovala program Antibabiš, který lidem složenky nezaplatí. 

„My neděláme z Andreje Babiše Putina, my ho k němu nemusíme přirovnávat – on sám svým slovníkem se k němu přirovnal. On sám používá stejná slova, jako používá diktátor Putin – fašisté a nacisté. Tímto způsobem plošně častuje přes 2 miliony voličů, kteří volili dnešní vládní koalici. To je to přilévání do ohně,“ uvedla v Partii Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Na těch mítincích se naposledy doslova porval a byl násilný asistent poslankyně za hnutí ANO. Oceňuji, že se ho takhle rychle zbavili, toho násilníka. Na druhou stranu to je vizitka hnutí ANO a to jsou lidé, kteří je podporují, kteří jsou dokonce u nich zaměstnáni,“ poznamenala k bitce v Ústí, do které se zapojil i nyní již bývalý asistent poslankyně ANO Fialové.

Babiš o fašistech a nacistech mluvil na jihu Čech

„To jsou fašisti a nacisti. ... To jsou voliči Spolu a PirSTANu. To jsou lidi, který jsou nebezpečný,“ říkal Babiš na mítinku v jižních Čechách.

Skupina osobností tento týden vyzvala Babiše k odchodu z veřejného života. Signatáři upozorňují, že Babišova slova zazněla v době, kdy pod záminkou údajné denacifikace vtrhla ruská vojska na Ukrajinu. Cejchování pojmy nacista a fašista vidí v dané situaci jako velmi nebezpečné. Mezi signatáři výzvy jsou potomci bojovníků proti nacismu, příbuzní přeživších holokaustu i někdejší disidenti.

„Jsme potomci a příbuzní těch, kteří byli během druhé světové války, v jednom z nejtragičtějších období naší země, zavražděni, mučeni, prošli peklem koncentračních táborů, bojovali, krváceli a nasazovali životy proti německému nacismu na východní i západní frontě, v domácím i zahraničním odboji. Vaše srovnání se nás hrubě dotýká a uráží naše rodiny,“ stojí ve výzvě.

Jako jediné východisko vidí signatáři Babišův odchod z funkcí. Podle potomků přeživších holokaust by expremiér mohl vykonat kajícnou pouť po někdejších nacistických koncentračních táborech v Evropě. Jsou prý připraveni vytyčit mu trasu.

Babiš pro ČTK uvedl, že když vystoupil do „velice nepřátelského prostředí mezi vulgární a agresivní odpůrce“, mluvil v emocích a zkratovitě zmínil komentář Práva. „Nebylo to vhodné, je mi to líto,“ poznamenal. Jeho odpůrci ale podle něj na některých zastávkách v Jihočeském kraji porušovali jeho právo na svobodu projevu a podporovatelé ANO se kvůli slovním útokům často necítili na mítincích bezpečně.

Kdo jak s čím zachází...

„Je to snaha odpoutat pozornost a hodit zodpovědnost na někoho jiného. Přitom já se domnívám, že je to zejména na panu Babišovi, aby volil jiný slovník, ať už vůči lidem, ať už vůči novinářům. Aby zkrátka uměl lépe korigovat emoce, které tam jsou. Přítomní novináři, kteří tam jsou, o tom hovoří, že on je vždycky hecuje,“ uvedla v Partii Pekarová.

K vyhrocené atmosféře na mítincích Babiše v poslední době poznamenala: „Je potřeba opravdu vnímat, kdo jak s čím zachází, a já se obávám, že v tomhle případě se jedná o ozvěnu chování, které tady nastoloval měsíce a měsíce už třeba před sněmovními volbami i třeba svými videoklipy, kde hořely ulice apod., i Andrej Babiš.“

Schillerová: Antibabiš lidem neprospívá

Babiše ve studiu hájila exministryně a šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Vaše kampaň Antibabiš lidem složenky nezaplatí, je to zoufalství, už nejste v opozici, ale pořád jedete antibabiš. Babiš už je dneska šéfem opozice. Už to nikomu nepomáhá,“ uvedla Schillerová. „Je to směšné, jste zoufalí prostě,“ poznamenala.

Podle ní zástupci pětikoalice nekonstatují fakta, jak tvrdí, ale konstatují lži. Ve studiu tasila i plakát s Babišem a Putinem a poukazovala na jeho skandálnost. Při dotazu na to, zda nezasévá nenávist sám Babiš, uvedla: „Já jsem byla pouze na mítincích na jižní Moravě, které byly na začátku, tam nic takového nezaznělo, ty mítinky byly v té době ještě poklidné.“

Vyhrocená Partie na Primě: Střetly se Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová Vyhrocená Partie na Primě: Střetly se Markéta Pekarová Adamová a Alena Schillerová | FTV Prima

Srovnávání s Putinem Schillerová odsoudila. „Každé toto nařčení kohokoliv z úst vysoko vrcholných politiků, ať už jsou z kterékoliv strany, jsou špatně, já je odsuzuji, nesouhlasím s nimi. Chci říct, že Andrej Babiš podle informací, které mám od Karla Havlíčka, od jeho týmu, na každém mítinku začíná slovy: nenechte se vyprovokovat. Nenechte se vyprovokovat k žádným útokům,“ tvrdila Schillerová a před narůstající agresivitou na mítincích varovala: „Může to skončit velmi, velmi nedobře (...) My nesmíme volat po žádné radikalizaci.“

Nestrašit lidi 

Pekarová však míní, že vyjádření z úst Babiše opravdu lidi provokuje, „Důležité je nestrašit lidi, nevytvářet bubáky, které pak říkají někteří politici. To je oblíbená praktika populistů, že toho vytvořeného, domnělého bubáka nás zbaví. Je důležité nestrašit lidi, my nic nechceme lakovat narůžovo. Ta situace určitě není jednoduchá na energetickém trhu apod.Nejsme v té kondici, v jaké jsme mohli být, kdyby dvě bývalé vlády za účasti hnutí ANO nás neudělaly závislejšími na Rusku, než bylo nezbytně nutné,“ míní.

Vláda dělá všechno proto, abychom plyn a všechny energie vůbec měli, uvedla Pekarová. Pro lidi v tomto udělal víc za dosavadní působení než předchozí vlády za 8 let, míní.

„Jestliže se bavíme o Rusku, tak za naší vlády se odsud vyprovodilo maximum všech různých diplomatů a zástupců ambasády, to si všichni pamatujeme, Vrbětice atd., reakci naší vlády,“ oponovala Schillerová.

Schillerová: Neměl ta slova použít

Schillerová nicméně Babišovi sama vyřčená slova o fašistech a nacistech vytkla. Byť jej jedním dechem omlouvala. „Neměl je použít, on je použil v souladu, že citoval tam nějaký novinový článek. Ani v souvislosti s tímto článkem je neměl použít, já jsem četla ve veřejném prostoru, že se za ně omluvil. A určitě nic takového se nesmí opakovat,“ uvedla.

Schillerová rovněž mluvila o vytržení z kontextu. Pekarová označila citaci článku za výmluvu, která je tak dětinská, že ji ani nikdo nemůže brát vážně a Babiš se za jakýsi článek jen schovává.

„Je to jenom taková snaha odvést pozornost od své vlastní zodpovědnosti za ta slova. A hodit ji na někoho jiného. U Andreje Babiše nic překvapivého, je to jeho taktika, do STB a KSČ ho také přivedla maminka. Do politiky nikdy nechtěl, premiérem být nikdy nechtěl, teď nechce být prezidentem. Tolik smůly na jednoho člověka, až je to smutné,“ dodala Pekarová.

Úplný vrchol, šila Schillerová do kauzy Mlejnek

Schillerová naopak vytýkala vládní koalici kauzu Mlejnek. Expremiér Babiš v sobotu žádal hlavu vicepremiéra Víta Rakušana (STAN), pohrozil vyvoláním hlasování o nedůvěře vládě ve Sněmovně. Jde o kontakty šéfa rozvědky Petra Mlejnka, dosazeného právě za Rakušanova vedení ministerstva vnitra, s obviněným lobbistou Michalem Redlem.

 „Tohle už je úplný vrchol, co se stalo s tou kauzou Mlejnek, ten tlak ze strany poslaneckého klubu hnutí ANO už trvá delší dobu, protože těch kauz hnutí STAN bylo několik. Samozřejmě jsou tam hlasy: pojďme do toho, toto už není možné,“ uvedla Schillerová s tím, že „tentokrát už to prostě nemůže projít“. Očekává, že ANO zašle otevřený dopis premiérovi Fialovi, aby situaci neprodleně řešil a provedl výměnu na postu ministra vnitra. Pozice Mlejnka coby šéfa jedné z nejdůležitějších zahraničních rozvědek je pak podle Schillerové neudržitelná.

„Je to zodpovědností ministra vnitra pana Rakušana, který se za pana Mlejnka postavil,“ uvedla Pekarová s tím, že předsedové koaličních stran se setkají a budou o tomto jednat. Poznamenala, že s lidmi z kauzy Dozimetr se stýkal i Jaroslav Faltýnek (ANO) a ona přitom neviděla žádné volání jeho kolegů po tom, aby složil funkce.

Video  Babišův mítink v Ústí se neobešel bez potyček a nadávek  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 20. srpna 2022 17:44 )

Tak tuto diagnózu Pekarové plně podepisuji...Je zralá minimálně na časté terapie, problémy s vlastní identitou a psychikou jsou nepřeh­lédnu­telné­...A­grese se u ní začíná stupňovat, sebestřednost, arogance...velmi nepříjemná osoba, které funkce přeházela dráty v hlavě, takové to "sebezbožštění" za hranou

tarka ( 20. srpna 2022 17:17 )

Pekarová Adamová je bez diskuse psychicky nemocná.......a jednou ji odvezou ve šněrovací kazajce, zelené barvy, jako má Zelenský tričko a mikinu.....

LuCo ( 18. srpna 2022 18:40 )

MPA? V extralize blbek nedostižná...

Jokl ( 17. srpna 2022 12:49 )

Pekarová v Partie se svým přiblblý úsměvem vypadala jako slepice,když snese zkažené vejce-záprdek.Ta slepice už začíná věřit tomu co říká.Dřív jsme slepice,které impotentně kvokaly namáčely do bečky s vodou a byl klid.Dnes by to bylo týrání zvířat.Namočení Pekarové a podržení pod hladinou by byl záslužný čin.

hejhej ( 16. srpna 2022 10:08 )

Fialova Žebrota:
Pekarová je arogantní a hodně hloupá !!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa