Expert Siegl: Některé přestupy byly hodně kontroverzní, to však není Janktův případ. Ať Sparta vyřeší situaci kolem Nity

Expert Siegl: Některé přestupy byly hodně kontroverzní, to však není Janktův případ. Ať Sparta vyřeší situaci kolem Nity
ROZHOVOR

Až fotbalisté pražské Sparty vyběhnou dnes večer do utkání proti Olomouci, bude u toho i čerstvá posila z Getafe Jakub Jankto. Šestadvacetiletý reprezentant, jehož příchod vzbudil řadu otázek. Co si o jeho návratu do Čech myslí legendární kanonýr Horst Siegl a měla by podle něj Sparta přivést i gólmana?

Začněme u Jakuba Jankta. Je to posila dle vašeho gusta?
To teď asi nedokážu posoudit. Důležité ale je, že je to posila dle gusta Sparty, jinak by si ho týmu nebrala. Teď je samozřejmě otázkou, proč se takhle rozhodl on sám. V Getafe toho příliš neodehrál, o to větší chuť by ale měl mít na to se teď restartovat. Já věřím tomu, že Spartě může hodně pomoci.

Není jeho příchod trošku riskem vzhledem k tomu, že Sparta s navrátilci z ciziny v posledních letech díru do světa neudělala?
Tohle je složitější. Kdyby Sparta vyhrávala tituly, tak návraty starších kluků dneska nikdo neřeší. Rozumím tomu, proč se z ciziny vraceli právě do Sparty. Je to největší český klub, s perfektním zázemím a těmi nejvyššími cíli, k nimž oni měli samozřejmě pomoci. Ta myšlenka byla dobrá. Proč to úplně nevyšlo, to je otázka spíš pro vedení Sparty. U některých kluků to může svádět k tomu, že na konci kariéry chtěli dostat ještě jedno zlaté vajíčko, tím však nechci kohokoliv hanit. Třeba Láďovi Krejčímu ten návrat vůbec nevyšel, u něj je však třeba vnímat i zdravotní problémy, které ho provázely. Není to jednoduché. Navíc když se nedaří, hledají se důvody všude možně a právě tihle hráči jsou často první na ráně. Tak to zkrátka je.

Co se týče Jankta, bude to mít u fanoušků těžší i proto, že ho pro velký fotbal vychovala konkurenční Slavia?
To si nemyslím. Ideální by však bylo, kdyby on sám vystoupil a všem jasně řekl, proč si nyní vybral právě Spartu. Když to stihne zavčasu, tak to všichni vezmou a pak už nebude co řešit. Navíc podobných transferů bylo mnohem víc. A to na obou stranách. Podle mě záleží dost na tom, kolik jste toho v tom druhém klubu vlastně odehrál. Třeba já bych za Slavii hrát určitě nemohl. Stejně jako by Vláďa Šmicer nehrál nikdy za Spartu. Některé přestupy byly sice hodně kontroverzní, to však určitě není Janktův případ. A není to případ ani Honzy Kuchty. Slavia ho prodala za hodně dobré peníze a on sám to nejspíš cítí tak, že už tomu klubu nemusí nic vracet. Tak se z Ruska vydal do Sparty a za mě je to takhle v pořádku.

Hodně živo je v posledních dnech i kolem Dávida Hancka, za nějž měl nizozemský Feyenoord zvýšil nabídku až na 140 milionů korun. Co s tím?
Já bych Hancka rozhodně neprodával. Myslím, že může být Spartě hodně vděčný za to, že po něm tenkrát sáhla, navíc on sám ukázal, že je to fakt kvalitní hráč. Na druhou stranu, pokud ta suma za něj nabídnutá výrazně převýší částku, kterou do něj Sparta vložila… Tohle není snadné rozhodnout. Ať hlavně Dávid řekne, jak to vidí on. Pokud by si přál odejít do Rotterdamu, tak bych mu v tom nebránil. A zachoval bych se tak ke každému, jenž by ztratil touhu ve Spartě být dál.

A je podle vás kádr Sparty pro podzim už de facto uzavřený? Spekuluje se o tom, že by se na Letné nebránili příchodu dalšího gólmana…
Já myslím, že Sparta kvalitní brankáře má, koneckonců je měla vlastně vždycky. Jen by se už měla nějak vyřešit situace kolem Florina Nity. Když chytal, tak chytal velmi dobře. Pokud ale tvrdí, že chce za každou cenu pryč, tak nechápu, proč hraje za béčko a jeho manažer mu radši něco nenajde. Takhle to totiž trochu vypadá, že mu jde jen o peníze. Přitom gólman je to kvalitní a já nevěřím tomu, že by o něj nebyl zájem jinde. Ať mu dají šanci, nebo ať jde pryč. Tahle situace totiž není dobrá pro nikoho.