Zde může být vaše reklama.

Přehled uměleckých -ismů Telegraph Gallery vysílá třetí signál ze Sbírky Roberta Runtáka

Telegraph Gallery vysílá třetí signál ze Sbírky Roberta Runtáka

foto: telegraph.cz

14. 08. 2022 - 17:00

Jak souvisí František Kupka a Jan Zrzavý s pop-artem nebo performativním uměním? Nejen na tuto otázku odpovídá výstava SIGNÁL III: Mistrovská díla ze Sbírky Roberta Runtáka (1900–1990), kterou připravila olomoucká Telegraph Gallery. Výstava byla zahájena ve čtvrtek 28. července a přehled umělců i -ismů je opravdu rozmanitý. Prohlédnout si ji v Olomouci můžete až do 25. září.

Výstava prezentuje přes sto uměleckých děl od zhruba devadesáti umělců ze Sbírky Roberta Runtáka. Zastoupeny jsou malby, grafiky, fotografie, ale i sochy či objekty, které jsou rozděleny do osmi sekcí. Po architektonické stránce se výstavy ujal Mark Ther, pod jehož rukama vznikl originální a pro galerie netradiční výstavní prostor. Jako kurátor byl přizván historik umění David Voda, který letos v Olomouci otevřel nový výstavní prostor Rub Gallery.

Rozmezí devadesáti let, jimiž kurátor ohraničil svůj výběr, umožňuje galerii představit nejen nejznámější jména českého výtvarnictví, ale nabízí také možnost rozsáhlého přehledu uměleckých -ismů 20. století. Prezentované umělecké směry se pokusil s nadsázkou vyjmenovat kurátor výstavy David Voda: „Secese, impresionismus, kubismus, orfismus, expresionismus, civilismus, artificialismus, symbolismus, primitivismus, surrealismus, sociální umění, neoklasicismus, magický realismus, existencialismus, informel, neokonstruktivismus, lettrismus, minimalismus, lyrická abstrakce, nouveau réalisme, pop-art, op-art, nová figurace, postmodernismus, neoavantgarda, umění performance, akcionismus, land-art, happening, vizuální poezie, feminismus, neo-geo, neoexpresionismus, ost-pop, neue wilde, česká groteska, konceptualismus, umění instalace, environment…“ Je však třeba zdůraznit, že ani tento výčet není kompletní.

Z vystavovaných autorů, kteří se prosadili také v zahraničí, je třeba zmínit Jana Zrzavého, Františka Kupku, Adrienu Šimotovou, Josefa Čapka, Emila Fillu, Jindřicha Štyrského, Eduarda Ovčáčka, Stanislava Kolíbala, Karla Malicha či Petra Nikla.

Telegraph Gallery nabízí také komentované prohlídky s kurátorem Davidem Vodou, které se uskuteční 24. 8. v 18 hodin a 11. 9. ve 14 hodin. Vstup na výstavu i komentovanou prohlídku je zdarma.

Další články