Jubilejní 30. ročník Eurionu nabídne Midi Lidi i Bruna Ferrariho

14.08.2022 17:21:42 | Autor: redakce | Rubrika: Kultura | Obce: Smržovka

Jubilejní 30. ročník Eurionu nabídne Midi Lidi i Bruna Ferrariho

Již 30. ročník festivalu Eurion Smržovka je tady! Každý rok v polovině srpna, bez jediného přerušení po třicet let, nabízí unikátní program, který ho výrazně odlišuje od okolních festivalů. Páteční večer 19. 8. nabídne vystoupení tuzemských kapel Midi Lidi, Bruno Ferrari, Kolektivní halucinace, Koně a prase, Povodí Ohře a Jirka Belmondo. Akce vypukne v 18 hodin již tradičně u Parkhotelu Smržovka. Vstupné je dobrovolné.

Tento úkaz je v podmínkách ČR trochu jako zjevení. Hudební festival Eurion, konaný ve Smržovce, bude letos v srpnu slavit svůj jubilejní 30. ročník a to bez jediného přerušení. Po celou dobu své existence s sebou událost přináší zajímavé alternativní kapely a unikátní atmosféru v krásném prostředí Jizerských hor. Celý festival je volnou součástí městských slavností Eurion konaných na Smržovce od roku 1992 a za tu dobu se zde vystřídal nespočet hudebních interpretů. Vyběr účinkujících se žánrové neomezuje a osciluje mezi alternativou, folkem, jazzem, world music a řízným kytarovým rockem.

Festival za dobu své existence ušel ve svém zdokonalování pořádný kus cesty a s každým ročníkem přichází malá kapka výjimečnosti. „První ročník jsem uspořádal z mindráku, že neumím na nic hrát, tak alespoň vytvořím příležitost pro ty šikovnější, což pořád zůstává. Od té doby již ale uplynul nějaký čas a rozdíl nastal v atmosféře. V divokých punkových devadesátkách byla všechno improvizace, radost a euforie, výtrysk energie po desetiletí potlačované. Dnes je více předpisů, papírů a úřadů. Radost z hudby ale zůstává kapelám i posluchačům," řekl Rudolf Musil, zakladatel a organizátor festivalu Eurion.

Aby se Eurion uskutečnil každý rok bez přestávky nebylo vždy snadné. „Několikrát mi přišlo na mysl, zda investovaný čas a energie má vůbec smysl," uvedl Rudolf Musil. V zápětí k tomu však dodává: „žiju a pracuji v Brně a tam si každý rok uvědomím, že možnost kontaktu s rodnou Smržovkou a Jizerskými horami mi za to stojí. Takže být už třicet let každý třetí srpnový víkend na Eurionu mě baví."

Pro letošní rok se festival zase žánrově rozkročil zeširoka. Skupina Midi Lidi je proslulá zejména díky svému nadhledu a sebeironii, zároveň je stálicí elektropopové scény. Těšit se můžeme také na trio původem z Kladna, známé jako Kolektivní halucinace, které zde zahraje své tóny folku a experimentální elektroniky. Dále zde nebudou chybět ani kapely Koně a prase se svým eko-disco-punkem a Povodí Ohře, která nám zahraje své country po česku. V neposlední řadě nás čeká také ikona a kultovní hvězda nejen hudebních provokací, Bruno Ferrari se svým vystoupením v podobě disko, funky, alternativního popu a elektronických beatů.

Na festivalu Eurion jsou vítáni všichni, kdo mají rádi neotřelou hudbu, příjemné prostředí a dobré jídlo. „Lidé z větší dálky by měli dorazit kvůli krásné přírodě Jizerských hor a zůstat aspoň na víkend. A všichni by měli dorazit kvůli takové koncentraci zajímavých a trochu podivných kapel, která je jinde v okolí málokdy k vidění," zve na akci Rudolf Musil.

Sdílet s přáteli na facebooku

Související články

Horké léto ve Smržovce aneb Eurion 2022
Prázdninové kulturní a společenské akce ve Smržovce

Diskutujte s námi

 

 

Další aktualita v pořadí ARCHIV AKTUALIT
 

Vyberte obec

Krátké zprávy z regionu Jablonecka

Na podporu obchodů na venkově rozdělí kraj téměř čtyři a půl milionu

Malé prodejny na venkově i letos podpořil Liberecký kraj, a to prostřednictvím dotačního programu nazvaného Obchůdek 2021+. Peníze zamíří do obcí do tisíce obyvatel, případně do obcí do tří tisíc obyvatel, v jejichž místních částech žije méně než tisícovka lidí a na jejichž území se nachází nejvýše jedna maloobchodní prodejna s převahou prodeje potravin a nápojů. „V programu bylo stejně jako v předchozím roce k dispozici 4,4 milionu korun. 3,8 milionu poskytlo ze svého rozpočtu ministerstvo průmyslu a obchodu a šesti sty tisíci korunami přispěl Liberecký kraj," uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

O dodavateli novostavby turnovské knihovny je rozhodnuto

Skálova ulice v Turnově v dohledné době ožije stavebním ruchem. Po náročném procesu výběrového řízení je znám dodavatel stavby nové knihovny. Zhotovitelem stavby se stala společnost Bielskie Przedsiebiorstwo Budownictwa Przemyslowego (BPBP), organizační složka Kosmonosy - Česká republika. Firma podala cenově nejvýhodnější nabídku a splnila rovněž požadavek týkající se referencí. Investice tak dosáhne necelých 111,3 mil. vč. DPH. Předání staveniště by se mělo odehrát v první polovině dubna 2024, zhotovitel má pak 600 dní na realizaci stavby. Více podrobností


Archiv krátkých zpráv

Nejnovější články

Pašijové hry zahájí novou sezonu na Valdštejně
První návštěvníky na hradech a zámcích uvítá velikonoční výzdoba
Policisté kontrolovali dodržování rychlostních limitů
Vítězové druhé ligy z Malé Skály zakončili sezonu výhrami nad Dvorem
Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezonu dřív

Nejčtenější články

27.03.: Hasiči zasahovali kvůli požáru v jablonecké nemocnici
27.03.: Řidič havaroval v Jablonci pod vlivem alkoholu
26.03.: Silnice kolem Souše bude od čtvrtka 28. března opět průjezdná

Další »

Události dle data

Stalo se | Připravuje se

Vyberte datum:
Po Út St Čt So Ne

Infomail


Chcete pravidelně dostávat informace o novinkách na tomto serveru?

Zadejte svůj e-mail:
 

Facebook

Twitter

Instagram

https://www.instagram.com/nasejablonecko

Odkazy

Fotogalerie Videogalerie Soutěže Anketa

INZERCE | KARIÉRA | KONTAKT

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím | Další informace