Nejen skvosty světové kinematografie, ale také té české připomíná prázdninový program České televize. Po skvělé hořké komedii „Soukromá vichřice“ v režii Hynka Bočana uvede v neděli večer další úspěšnou adaptaci románu Vladimíra Párala „Katapult“. Za zhlédnutí stojí nejen kvůli nadčasovému námětu, ale i díky nezapomenutelným výkonům Pavla Landovského a Jiřího Bartošky.

-reklama-


Dnes už si jen pamětníci vzpomenou, jak obrovskému úspěchu se těšily Páralovy bestsellery, na něž se stály mnohahodinové fronty. Mimochodem, tento kdysi tak populární autor minulý týden oslavil devadesát let a právě jeho životní jubileum připomíná Česká televize reprízami filmů natočených podle jeho předloh.

Mimořádnou oblibu děl tohoto autora potvrzuje mimo jiné i to, že většina jeho románů byla zfilmována. První z nich byla právě „Soukromá vichřice“, jeden z nejzdařilejších tuzemských snímků s tématem partnerské nevěry jaký u nás kdy byl natočen. Jeho hrdinové se potýkají s notoricky se opakujícími vztahovými problémy, ať už jde o nudný manželský stereotyp, nedostatek vysněné romantiky či neovladatelnou žárlivost.

Stále aktuální

Nestárnoucí kouzlo Bočanovy „Soukromé vichřice“, pocházející ze zlaté éry československé „nové vlny“, spočívá také v nezapomenutelných hereckých kreacích Josefa Somra, Míly Myslíkové, začínající půvabné Daniely Kolářové a především Pavla Landovského. Ten hraje neúnavného dříče, žárlivce Standu, jemuž naivní Bohunka, snící o lepším životě, zahýbá s movitým šéfem a on se mu chce krutě pomstít s takovým nasazením, že je v některých scénách k politování.

Zcela právem je role, již v tomto filmu legendární „Lanďák“ vytvořil, považovaná za jednu z nevýznamnějších v celé jeho úžasné filmové kariéře. Mimochodem, naprostá většina filmových fanoušků vnímá „Soukromou vichřici“ stejně. Podle nich nebylo nadčasové téma manželských stereotypů snad nikdy ukázáno tak přesně a výkon Pavla Landovského vychvalují v superlativech.

Katapult, FOTO: Karel Ještátko / distr. Česká televize

Katapult

Rovněž komedie „Katapult“, kterou natočil v roce 1983 Jaromil Jireš podle stejnojmenného Páralova románu, čerpá z deprimujících manželských stereotypů. Ústřední hrdina, pohledný inženýr Jacek, se ovšem svůj život, k uzoufání stejně monotónní, rozhodne změnit mnohem radikálněji, než Ada s Bohunkou. S pomocí počítače si vytipuje několik žen, které podle potřeby a jízdního řádu střídá. Jenže, několik partnerských vztahů, jež paralelně prožívá, mu nakonec přeroste přes hlavu. Sledovat Jiřího Bartošku, jak je téměř uštván svými milenkami všech věkových kategorií a tvarů (Jiřina Jirásková, Bára Štěpánová, Johanna Tesařová, Jarmila Urbišová a Dana Homolová) ovšem stojí za to.

Není od věci připomenout, že tento film nevznikal snadno, když Jireš s Páralem předložili v letech normalizace svůj scénář na Barrandově ke schválení, smetli jim ho ze stolu jako amorální a museli čekat víc než deset let, než se ho podařilo realizovat.

Zdroj: Česká televize, ČSFD.cz

-reklama-