Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Parazité v nás: Kterým se u nás líbí a kde v našem těle je můžeme najít?

Parazité v nás: Kterým se u nás líbí a kde v našem těle je můžeme najít?
... • Autor: Facebook
7. srpna 2023 • 14:00

Někteří parazité, kteří mohou infikovat člověka, jsou uzpůsobeni k životu uvnitř lidského těla a usídlí se v zažívacím traktu. Co se pak děje dál?

Dodržování veškerých zásad hygieny je hlavním předpokladem toho, že se do vašeho těla nenastěhuje parazit. Ale i tak se může stát, že hostíte nezvaného návštěvníka. Mohou vás na to upozornit některé příznaky.

Video se připravuje ...
VIDEO: Parazité na parazitechVIDEO 

Hbití roupi

Nejrozšířenějším střevním parazitem u nás je roup dětský. Jak už jeho název napovídá, vyskytuje se zejména u dětí a velmi rychle se šíří v dětském kolektivu i následně v rodině. Roup je malý bělavý červík a přežívá v tlustém střevě. „U dětí nákaza probíhá příznakově, což se projevuje zejména škrábáním a drbáním v okolí konečníku, kde se samičky roupů v noci pohybují a kladou vajíčka. U dospělých je nákaza téměř bezpříznaková, důvodem je vybudovaná slizniční imunita, která redukuje počet parazitů v těle,“ vysvětluje MUDr. RNDr. František Stejskal, Ph.D., z Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka v Praze. „Pokud se dítě podrbe v okolí konečníku a následně si olízne prsty, kde se zachytí vajíčko roupa, tak se samo infikuje. To je základ stále se opakující autoinfekce. Ta dokáže přetrvávat i řadu měsíců až let a může zasáhnout i celou rodinu,“ dodává lékař. Z toho důvodu je nutné v případě, že dojde k potvrzení infekce u jednoho člena rodiny, přeléčit i ostatní. Celou domácnost je třeba řádně uklidit, vyprat lůžkoviny, ručníky a podobně. „Přeléčení by mělo proběhnout ve dvou fázích s dvou- až čtyřtýdenním odstupem a dávky léků by měly být stanoveny vždy s ohledem na hmotnost konkrétního pacienta,“ doplňuje MUDr. Stejskal. Léčebné preparáty jsou vázány na předpis a léčba by měla být pod dohledem lékaře.

Tasemnice z masa

Když se řekne střevní parazité, tak se mnohým lidem vybaví obrázek tasemnice. I ta patří k parazitům, se kterými se lékaři ve svých ordinacích mohou setkat. Tasemnicí se ročně infikuje zhruba desítka lidí a zdrojem nákazy je syrové či špatně tepelně zpracované hovězí maso. „Nejrozšířenější tasemnice u nás je Taenia saginata, česky tasemnice bezbranná. Jejím mezihostitelem je hovězí dobytek. Proto je z pohledu infekce riziková zmíněná konzumace syrového hovězího masa, konečným hostitelem je člověk, u kterého se parazit usídlí v tenkém střevě. Průběh infekce probíhá obvykle bezpříznakově a člověk přijde na to, že je nakažen, když si všimne článku tasemnice ve své stolici,“ popisuje lékař. Dalším druhem tasemnice, který se u nás může velmi vzácně objevit, je Taenia solium, česky tasemnice dlouhočlenná. Mezihostitelem tohoto druhu parazita je prase domácí a prase divoké. Vzácně, zhruba jednou za rok, se v Česku vyskytne tasemnice dětská. „I v těchto případech platí, že léčba parazitárních infekcí spadá do rukou specialisty,“ říká odborník.

Škrkavky od psa nechytíte

Dalším nechtěným nájemníkem našeho zažívacího traktu jsou škrkavky. Bývají dlouhé asi dvacet centimetrů a patří mezi oblé červy. „Škrkavky žijí v tenkém střevě, ale kvůli jejich migraci se může stát, že je nakažený člověk vyzvrací, tak se tomu děje zejména u dětí,“ popisuje MUDr. František Stejskal. Škrkavkou se můžeme nakazit při konzumaci kontaminované a špatně omyté zeleniny či ovoce. „Lidé se často domnívají, že se škrkavkou nakazili od svého psa. To je ale omyl, lidskými škrkavkami psi napadeni nejsou. Ve střevě psů a koček se vyskytují zvířecí škrkavky ze skupiny Toxocara. Po spolknutí jejich vajíček se u dětí může vzácně rozvinout onemocnění nazývané larvální toxokaróza,“ vysvětluje lékař. I u infekce škrkavkou je možné říci, že probíhá bezpříznakově a léčba spadá do rukou lékaře.

Trudník mazový

Dalším parazitem, se kterým se můžeme setkat, je Demodex brevis neboli Trudník mazový. Žije na lidské tváři a je schopný se neustále rozmnožovat. Trudník nemá anální otvor, v okamžiku, kdy se přesytí, jednoduše praskne, tím zasadí "semínka" svých nástupců. 

Jedná se o roztoče parazitujícího v mazových žlázách hostitele. Dokonale se přizpůsobí tvaru pokožku, na první pohled není rozpoznatelný. Jeho škody nemají klinické projevy. Laicky řečeno, Trudník mazový výrazně neškodí. 

 

Toxoplasma gondii

Prvok způsobující toxoplazmózu. Nejčastějším přenašečem jsou naši domácí mazlíčci - kočky. Toxoplazmóza se ve většině případů podobá chřipce, po odeznění příznaků akutní infekce, přežívá parazit v člověku ve formě tkáňových cyst hlavně v nervové tkáni někdy až do konce života.

 

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.