Tvrz v Pasovarech je jedna z mála staveb, které přežily bourání pohraničí v padesátých letech

15. srpen 2022 16:31

Na podporu obnovy tvrze zorganizoval spolek Z Pasovar o víkendu druhý ročník akce Pasovarské tvrzení, výtěžek použijí majitelé na další práce.

V reportáži si můžete společně s redaktorem Petrem Kubátem a Ondřejem Rybníkářem, jedním ze čtyř spolumajitelů tvrze Pasovary, projít interiéry tvrze, v nichž je nyní malé muzeum.

„Tím sklepením jsme začínali, protože kdybychom začali věžemi nebo zdmi, tak by na nás spadly,“ vysvětluje Ondřej Rybníkář. Dominantou tvrze je hranolová věž, kterou chtějí majitelé zpřístupnit, protože vyhlídka z tohoto místa je skutečně nádherná.

Spolek z Pasovar spolupracuje na obnově i s památkáři. Oživení místa vítá ředitel Územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Daniel Šnejd:

„Tvrz je jedním z mála reliktů, který přežil bourání pohraničí v padesátých letech a ačkoliv už je dlouho po roce 1989, kdy většině památek byla věnována nějaká péče, tak zrovna Pasovary dlouho čekaly na to, až se někdo ujme záchrany. Každý rok se tady udělá část konzervačních prací. Jsem rád a spolku Z Pasovar držím palce.“

Historie obce a tvrze

První zmínka o vsi Pasovary pochází z roku 1278, kdy patřila vladykům z Cipína a Pasovar. Dochovaná tvrz ale vznikla až ve druhé polovině čtrnáctého století. Její název tvrze a přilehlé vsi pochází z německého slova „Passauer“ – Pasovan, člověk přišlý z Pasova.

Podle prvních obyvatel, kteří přišli jako kolonisté z okolí Pasova v polovině 13. století. Po vymření rodu vladyků z Cipína získal panství Matěj Višně z Větřní.

V roce 1623 byly Pasovary Višňům pro účast na stavovském povstání zabaveny a roku 1624 prodány společně s dalšími vesnicemi jako císařský konfiskát městu Český Krumlov. Potom tvrz přestala sloužit jako šlechtické sídlo a zpustla.

V průběhu staletí byla rozšiřována o další hospodářské budovy. Pro zajímavost - v roce 1910 tady bylo celkem 32 domů. Areál tvrze město využívalo jen k hospodářským účelům a po požáru v roce 1907 ji ponechalo osudu. V období po druhé světové válce byla osada postupně opuštěna a po roce 1945 zbořena. V tvrzi bylo ještě umístěno pastevecké družstvo, ale po jeho zániku zůstala už úplně pustá.

autor: Petr Kubát
Spustit audio