Muž zajíždí nové auto
Zajímavosti

Jak správně zajet nové auto

Nové auto je splněný sen (tedy alespoň v mnoha případech). A jelikož se o splněný sen jedná, řada lidí má tendenci se s ním pořádně projet a ukázat vozidlo ostatním. Zapomíná se však na konkrétní zásady, které se mají při zajíždění novoty akceptovat. Není pravdou, že dnešní moderní vozidla se zajíždět nemusí. Tím, že budete na začátku užívání auta dbát na jistá pravidla můžete velkou měrou prodloužit jeho životnost (a ostatně i ušetřit na celkové spotřebě auta).

Pravidla jsou střídmější

Řada lidí se domnívá, že zejména nová vozidla není třeba takzvaně zajíždět. Že jsou vytvořena moderními technologiemi a že toho zkrátka a dobře hodně zvládnou (i prvotní velký šok při první jízdě na silničních komunikacích). Je sice pravdou, že zajíždění nového auta už není jako dřív (respektive není to taková věda), přesto se má dodržovat několik zásad, pakliže se chcete ze svého autíčka radovat opravdu dlouhé roky a nechcete za pár měsíců zavítat do servisu s prvními problémy.

Proč je nutný záběh?

Zejména dříve, kdy jednotlivé komponenty nebyly vyrobeny s takovou přesností a z tak kvalitních materiálů jako dnes, bylo zajíždění automobilu více než klíčové. Všechny komponenty se v reálném provozu hezky zabrousily a zapadly do sebe. Dnes se veškeré autodíly vyrábí s maximální přesností, ale pro klidné svědomí vás i vašeho auta je dobré na pár věcí myslet.

Když se pustíte do záběhu vozidla, především tím uděláte radost motoru auta. Právě ten je při prudkém zahájení provozu velmi náchylný k jakýmkoli vytáčkám a díky šetrnému přístupu k němu se může prodloužit jeho životnost.

Jak zajet nové auto

Při zajíždění nového auta se opravdu zaměřujete hlavně na motor. Snažíme se studený motor zahřívat klidnou jízdou, nikoliv na volnoběh, jak se řada lidí domnívá. Během naší první tisícovky kilometrů motor příliš nevytáčíme, abychom ho nepoškodili, stejně tak ho nepodtáčíme.

Pokud se oprostíme od motoru, pamatujeme také na to, že bychom za autem při prvních dvou tisícovkách kilometru neměli za vozidlo zapřahat přívěs ani nic podobného. Snažíme se střídat tempo rychlosti, aby jednotlivé autodíly hezky sedly při různých situacích a byly tak připraveny na pozdější ostrý provoz.

Při brzdění se snažíme o plynulost a děláme vše pro to, aby se nám brzdy nepříjemně nepřehřály.

Pozor na výměnu oleje!

Jak zajet nové auto už víme. Na co však řada majitelů nového modelu na trhu zapomíná je olej a jeho pravidelná výměna. Pokud se zeptáte řady servisních techniků, jistě vám každý potvrdí, že právě olej je nejvíce podceňovaný. A to vede k řadě automobilových potíží, protože chybějící nebo starý olej může řadu trablí způsobit.

Při zajíždění vozu bychom neměli zapomínat hlavně na první výměnu oleje. Kontrolujeme si termín a v tento den olej vyměníme, jak nám bylo řečeno. Společně s ním měníme i olejový filtr. K těmto krokům dochází většinou po první tisícovce kilometrů, ale řiďte se slovy prodejce, případně vašeho servisního technika.

Výměna oleje v autě
Výměna oleje v autě

Další doporučení, jak zajet nové auto

V automobilovém světě panuje ještě řada dalších doporučení, jak zajet nové auto tak, aby nám brzy nevypovědělo svou službu. Doporučováno je například to, ať nejezdíme příliš na krátké vzdálenosti. Při takových trasách se mechanické komponenty ani nestihnout zahřát na správnou provozní teplotu a z jejich zajetí tak nebude nic. Spíše škoda než užitek. Kromě toho bychom neměli používat tempomat. Spíše jezděte s konstantním zatížením motoru i konstantní mírou otevření škrtící klapky. Pozor si však dejte na zatížení v podobě přívěsů nebo jiných těžkých nákladů, které byste zejména během prvních pár stovek kilometrů měli raději nechat na starším voze.

5/5 - (1 vote)

Autobat.cz je internetový magazín. Píšeme o všem co se aktuálně řeší v automobilovém průmyslu. Jsou to jak aktuality, zajímavosti, nápady, tipy tak i recenze, srovnání a testy produktů i služeb. Cílem je lidem pomoci, v co nejvíce různých oblastech.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *