Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Popeláři z Brna vyvezou odpadky elektrickou kukačkou, která nesmrdí

Do brněnských ulic vyráží nové popelářské vozidlo plně na elektrický pohon. Takzvaná kukačka nepotrápí hlukem ani zápachem výfukových plynů. Jeho pořizovací cena je vyšší než u klasického naftového auta. Díky levnějšímu provozu se podle odpadové Sako Brno firmy ale vyplatí. Město si totiž elektřinu vyrobí samo.

Běžný kuka vůz ujede přes dva tisíce kilometrů za měsíc, přičemž spálí okolo 450 litrů pohonných hmot. Nový vůz na alternativní pohon je plně bez emisí, zápachu nafty a nevypouští oxidy dusíku ani emise oxidu uhličitého. 

Neustále rozjíždění a zastavování při sběru odpadu je navíc pro obyčejný popelářský vůz na naftu velmi náročné. Oproti klasickému vozu na sběr odpadu se elektrická alternativa po moravské metropoli pohybuje téměř neslyšně. Podle náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) lidé, pro jejichž odpad přijede tento vůz, uslyší už jen brzdy, signál při zařazení zpátečky a vysypávání popelnic. Kolemjdoucí navíc nemusí čichat výfukové plyny. 

Energie z vlastních zdrojů

Brno si s elektřinou pro vůz nedělá starosti, bere ji totiž z vlastních zdrojů. Využije rostoucí síť městských solárních panelů i provozu spalovny. „Společnost Sako nyní vyrábí z odpadu kolem šedesáti až osmdesáti tisíc megawattů elektrické energie ročně a po výstavbě dalšího spalovacího kotle se množství téměř zdvojnásobí. Městská fotovoltaika bude do dvou let generovat přes čtyřicet gigawattů ročně,” uvedl Hladík, do jehož gesce spadá životní prostředí. 

Město také plánuje vybudování sítě dobíjecích stojanů, větší středisko se zdrojem elektřiny v areálu svozové firmy poslouží i veřejnosti. „V areálu Divize Svoz a na střeše právě dokončované velkokapacitní dotřiďovací linky rozmístíme solární panely, které budou dobíjet především popelářské vozy,” prozradil Filip Leder, předseda představenstva SAKO Brno, který je zároveň za lidovce místarostou mětské části Brno-Žabovřesky.

První plně elektrický popelářský vůz za dvanáct milionů vyjede do ulic v polovině srpna. Odpadu zbaví lidi z městských částí Černovice, Židenice a Slatina. V příštích letech plánuje Sako doplnění vozového parku o další automobily s alternativním pohonem včetně těch na vodík. 



 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Svoz odpadu, popeláři, popelářský vůz, elektrický vůz, odpad, Brno, elektřina, SAKO Brno, Petr Hladík, KDU-ČSL, Filip Leder, kukačka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Kadeřábek

Takový popelářský vůz jsem potkal před mnoha lety na Mallorce. Říkal jsem si: Jsou mnohem civilizovanější než Češi. Jak dlouho se u nás budou minimálně spící děti budit našimi křápy na naftu ? A je to tady ... Oni měli i plastové popelnice pro snížení hluku. V Německu když si koupíte křovinořez nebo sekačku, je na něm nápis: Nepoužívat v době od 12 do 15 hodin. Civilizovanost. U nás kdykoli štěkají psi - třeba i půlku noci, obecní rozhlasy akustickým terorem lezou lidem do obýváků, obtěžujeme se navzájem hlasitou hudbou a nočními párty.

Úterý, 16. srpna 2022, 04:10Odpovědět

Popeláři z Brna vyvezou odpadky elektrickou kukačkou, která nesmrdí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.