Přejít k hlavnímu obsahu
Leon -

Oberheim OB-X8: legendární analogový sound je zpět

Na akci Superbooth měl premiéru analogový syntezátor Oberheim OB-X8, díky kterému se dříve celosvětově etablovaná americká značka vrací po více než 40 letech oficiálně na trh. Model, vyvinutý Tomem Oberheimem a společností Sequential, v sobě spojuje vlastnosti vyhledávaných polysynthů Oberheim OB-8, OB-X či OB-Xa včetně řady Prophet a disponuje kvalitní klaviaturou Fatar.

OB-X8, nabízející hřejivý plný sound, známý např. ze skladeb 1999 (Prince), Jump (Van Halen), Tom Sawyer (Rush) a mnoha dalších hitů, zahrnuje kromě všech původních parametrů „Page 2“ také inovační prvky, takže hráč má přístup k více než 40 ovládacím funkcím, jako jsou nové režimy filtru SEM, panning, LFO KT (keyboard tracking), modulační delay time a inverze obálky, nezávislé ovládání šířky pulzu atd.

Jednotlivé typy filtrů a další jedinečné vlastnosti trojice zmíněných polysynthů byly věrně reprodukovány spolu s nekompromisní stoprocentně analogovou signálovou cestou, komfort hry přináší 61 dotykově citlivých kláves s funkcí velocity, klasické páčky pro pitch bend a modulaci, transpoziční tlačítka, integrován je i rychle přístupný arpeggiator a banka obsahuje 400 továrních presetů plus 600 paměťových míst pro vlastní zvuky.

Osmihlasý synth s možností využití čtyř tvarů modulační vlny (saw, square/pulse, triangle, noise) je postaven na dvojici oscilačních jednotek (SEM), stejného počtu diskrétních SEM-VCF, nechybí tzv. Curtisovy filtry, pokročilá Envelope sekce a také režim bi-timbral umožňující aktivaci dvou presetů současně s využitím funkcí split a doubles. Mod Unisono nabízí variabilní stohování 1 až 8 hlasů, editaci usnadňuje OLED displej s vysokým rozlišením, šasi dostalo stylové bočnice z ořechového dřeva a samozřejmostí je přímé síťové napájení bez nutnosti použití adapteru.

Konektivita sestává ze stereo a mono výstupů (3x), jackových zdířek pro připojení externích pedálů Volume, Sustain, Filter, identicky řešeného clock vstupu arpeggiatoru, portu USB-B, trojice DIN konektorů MIDI In, Out, Thru a stereofonního sluchátkového TRS výstupu, prakticky umístěného na čelní straně nástroje.

Oficiální evropská cena syntezátoru Oberheim OB-X8 o rozměrech 102.8 x 42.3 x 14.9 cm a hmotnosti 12.47 kg byla nastavena těsně pod hranicí 5600 eur, což není zrovna lidová cenovka, nicméně celkové zpracování, možnosti a zvuková kvalita tohoto modelu by měly dané částce odpovídat. Novinka by se měla v distribuci objevit pravděpodobně v řádu několika týdnů.

Tagy Oberheim Oberheim OB-X8

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Leon
Ve Frontmanu jsem zodpovědný především za sekci novinek a článků o pódiovém a studiovém gearu známých muzikantů. Léta hraju na kytaru v různých kapelách a tento krásný nástroj také vyučuju.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY