InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

S Petrem Štěpánkem o odcházení z čela obce, práci v Senátu a pohledu na STAN

Petr Štěpánek bude už jen pár týdnů chodit do práce na petrovické radnici kolem obrazu s Husovou kazatelnou, která se nachází u Žemličkovy Lhoty.
 , Autor: L. Kolářová

Petr Štěpánek bude už jen pár týdnů chodit do práce na petrovické radnici kolem obrazu s Husovou kazatelnou, která se nachází u Žemličkovy Lhoty.     Autor: L. Kolářová

PETROVICE – Petr Štěpánek (58) je starostou v Petrovicích od roku 2006. V roce 2020 byl zvolen senátorem příbramského obvodu. Obě funkce už ale souběžně vykonávat nechce. Sice se objevuje na kandidátce pro komunální volby, ale o funkci starosty už se znovu ucházet nebude. Petrovice jsou obec na pomezí Jihočeského a Středočeského kraje, která kdysi patřila do milevského okresu a dodnes zde fungují velmi úzké vazby.


„V případě, že by byl zájem, jsem připraven pracovat v radě obce, ale nehrnu se tam. Chci se jako senátor plně věnovat regionu," říká. Zvolení do Senátu byl u starosty obce se zhruba 1350 obyvateli velký úspěch. Přitom Petr Štěpánek není zdejší rodák, i když už žije v Petrovicích skoro čtyřicet let. Pochází z Prahy. Po absolvování zemědělské školy v Březnici nastoupil v roce 1984 jako technik do petrovického zemědělského družstva. Přilákal ho byt a taky krajina, kterou si zamiloval. Do Petrovic přivedl i spolužačku z březnické školy, která se stala jeho manželkou. Že bude v této obci někdy starostou, čtyři roky krajským zastupitelem Středočeského kraje a senátorem za příbramský obvod, by ho tehdy ani ve snu nenapadlo. Petr Štěpánek vypráví o své práci v Senátu i o tom, proč se nechce stát sběratelem funkcí.

Kdy jste vstoupil do komunální politiky?
To bylo v roce 1994, kdy jsem poprvé kandidoval do obecního zastupitelstva. Skončil jsem jako první náhradník. V prosinci 1997 se tu vyměnil starosta, já jsem postoupil do zastupitelstva a dva roky jsem dělal uvolněného místostarostu. Pak jsem byl na čas mimo politiku. Kandidoval jsem znovu v roce 2002, kdy jsem se stal členem rady obce a od roku 2006 pak starostou.

Teď jste došel k závěru, že funkci starosty a senátora nelze kumulovat?
U starostů velkých obcí nebo ředitelů nemocnic to asi není takový problém. Mají k ruce aparát, kterému mohou rozdělit úkoly. U starostů malých obcí to tak nejde dělat.

Do krajského zastupitelstva jste v roce 2020 ale kandidoval. Jak jste to chtěl skloubit?
Tam jsem v roce 2020 už kandidoval jen z pozadí. Kdybych byl zvolen, asi bych odstoupil.

Vaše vítězství nad úřadujícím senátorem z ODS Jiřím Burianem v senátních volbách před dvěma roky bylo pro mnohé překvapením. Na co při práci v Senátu zaměřujete?
Protože jsem v komunální politice dlouho, tak se snažím zaměřovat na ty zákony, které se týkají obcí. Také blokovat ty návrhy zákonů, které na obce hrnou nové a nové povinnosti. Podařilo se například zabránit tomu, aby obce měly povinnost informovat občany při hrozícím nebezpečí. Jakémkoliv. Zní to hezky, ale to je úkol Hasičského záchranného sboru. Jestliže se například někde převrhne cisterna s nebezpečným obsahem, ví o tom integrovaný záchranný systém, zatímco starosta se to vůbec nemusí dozvědět. Nemůže být tedy zodpovědný za informování občanů. Teď také zamířil do výborů návrh zákona o volbách do zastupitelstva obcí, jehož jsem spoluautorem. Návrh významně posiluje většinotvorné prvky, konkrétně to, aby volič mohl dávat hlasy jednotlivým kandidátům. Rozhodoval by pak větší počet hlasů od voličů, nikoliv pořadí na kandidátce. Chceme, aby vůle voliče vybrat si konkrétního kandidáta byla významně posílena.

Kdy k tomu má dojít?
Zářijové volby nestihneme, ale rádi bychom stihli už příští volby.

Co dál je vaším tématem v Senátu?
Podílel jsem se na senátní iniciativě, aby bylo do Listiny základních práv a svobod zakotveno právo bránit se se zbraní. Je třeba posílit práva napadeného před právy útočníka. Hodně se také angažuji v zemědělské politice a tématu odpadového hospodářství. Vadí mi, že pouze zvyšujeme cenu za skládkování a i ten, kdo poctivě třídí, platí čím dál víc. Nemluví se o tom, že polovina z vytříděného odpadu jde stejně nakonec na skládku. Není v pořádku, že původcem odpadu je podle zákona obec. Původcem odpadu je jednoznačně výrobce, to se musí změnit. Dalším tématem, o které se zajímám, je vylidňování periferních oblastí a v neposlední řadě obnovitelné zdroje. Velmi preferuji dotace na fotovoltaiku na střechách. Ekonomická návratnost je tam zatím omezená tím, že od majitelů těchto fotovoltaik firma ČEZ a další velké společnosti nevykupují přebytky vyrobené elektřiny nebo je vykupují za špatné ceny. Přitom tento zdroj energie nejmíň škodí životnímu prostředí a nezabírá zemědělskou půdu.

Co je problémem Petrovicka?
Jednoznačně nedostatek pitné vody, proto tak usilujeme o přivaděč z Římova. Problémem venkova všeobecně je nedostatek lékařů. Ti současní stárnou. Že se nám v Petrovicích podařilo sehnat zubaře, to byla jedna velká náhoda. Byl jsem v minulé sněmovně za poslankyní Adámkovou, která vedla zdravotní výbor, protože jsem přesvědčen, že tu musí nastat zásah státu. Například by mohly být nařizovány praxe absolventům lékařských fakult. Svou negativní roli sehrává i to, že lékařské fakulty přijímají dost zahraničních studentů. Asi je to pro ně finančně atraktivnější. O to méně se pak na tyto fakulty dostane českých studentů. Není fér přehlížet tyto věci a přenášet zajišťování zdravotnické péče o obyvatelstvo na obce.

V čele Petrovic jste šestnáct let. Kterých změn v obci si za tu dobu nejvíc považujete?
Jedna z prvních věcí, které jsme řešili, bylo odpadové hospodářství. Síť nádob, sběrný dvůr a kompostárna. Jsem také velice rád, že se povedlo racionalizovat náklady základní školy a nahradit vytápění přímotopy za biomasu. Za úspěch považuji nákup administrativní budovy zemědělského družstva, kde vznikl náš Obecní dům. Jen za první rok po koupi objektu tam proběhlo 60 akcí. To byla odpověď pro určitou část zastupitelů, kteří byli proti koupi budovy s tím, že nebude využívaná. Jsem rád i za sportovní halu se saunou a že jsme koupili a opravili zámek a revitalizovali zámecký park, kde vzniklo pěkné prostředí pro kulturní akce i odpočinek. Opravili jsme všechny obecní nemovitosti a dobře jsme vybavili naše hasiče. Mají novou cisternu, stříkačku, několik dopravních automobilů a další techniku. Z nebytových prostor v Obděnicích a Petrovicích vznikly čtyři nové byty. Ostatní bytový fond jsme zateplili. Moje velká radost je kašna v parku na náměstí. Když jdu v létě domů z práce a cachtají se tam děti, těší mě to. A stejně mě těší vydání dvou knih o naší minulosti. Podařilo se zmapovat události první světové války v obci a k 800. výročí první zmínky o Petrovicích i dějiny obce.

Máte v obci žadatele o byty nebo parcely?
Máme seznam žadatelů o byty i o parcely. Nějaké parcely připravujeme. Musím říct, že já moc nefandím rozrůstání obce do krajiny, když přitom máme v centru obce neobsazené byty, přestože jsou v soukromém vlastnictví.

Co se vám naopak nepodařilo realizovat?
Měli jsme jako Starostové a nezávislí ve volebním programu přebudování špejcharu na technické zázemí pro obec a archiv. Máme hotovou projektovou dokumentaci, bylo na to možné čerpat dotace, ale zastupitelstvo se nebylo schopné na této akci dohodnout. Tehdy cena představovala šest milionů, dnes už se do deseti milionů nevejdeme. Taková akce se ale nedá dělat bez většinové podpory zastupitelů. V poslední době končila klíčová rozhodnutí v zastupitelstvu poměrem osmi ku sedmi hlasům. Ne vždy prošlo to, s čím jsem do zastupitelstva přišel. V současném zastupitelstvu byla práce za 16 let mého působení v čele obce nejtěžší.

Proč některé akce vzbuzovaly odpor části zastupitelstva? Považovali je kolegové za finančně riskantní?
My ale máme nula dluhů a na účtech 17 milionů korun. Jsme na tom finančně dobře, spoříme si prostředky na budoucí přivaděč vody.

Takže jste se rozhodl skončit přetahovanou s opozicí v zastupitelstvu a odejít?
Myslím, že je třeba umět i odejít včas. Když je člověk ve funkci příliš dlouho, ztrácí sebereflexi a věci spíš škodí.

Mají občané Petrovic zájem kandidovat do zastupitelstva?
Ano, jsou podány čtyři kandidátky. Takže zájem tu je.

Jaké volební strany v Petrovicích kandidují a kdo stojí v čele kandidátek?
Jsou to KDU-ČSL, kde je lídrem Jiří Soukup ze Zahrádky, dále Starostové a nezávislí, kde má číslo jedna Petr Jüngling, původně ze Skoupého, teď už z Petrovic. Kandiduje také Sdružení nezávislých kandidátů Pro Petrovice v čele s Pavlem Kubíčkem z Kojetína a pak volební strana Společně pro Petrovicko, kde je lídrem Václav Jankovský z Kojetína.

Sám jste členem Starostů a nezávislých. Co říkáte na poslední aféry, které STAN provázejí?
Je mi z toho smutno. Rozhodně se nemůžu ztotožnit s tím, že by STAN byla nějaká zločinecká organizace. Členy jsou dlouholetí, pracovití starostové a aféra nějakého Pražáčka na tom nic nemění. V každé komunitě se někdo takový najde. Věřím, že to lidé pochopí a uvědomí si, že většinu z nás představují lidé, kteří už se osvědčili v komunální politice. Jsem rád, že aktéři této aféry okamžitě odstoupili. Drtivá většina z nás jsou slušní a pracovití lidé. V našem regionu i přes současnou situaci jdou do voleb kandidátky STAN i tam, kde dřív STAN kandidátky neměl. Máme lidem co nabídnout.

 



 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace