InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dražický Komunitní dům pro seniory finišuje

Zleva zastupitel Ladislav Lev, místostarostka Eliška Pospíšilová a starosta Dražic Lubomír Smažík před vyhlášením výsledků výběrového řízení. , Autor: Vít Řezáč

Zleva zastupitel Ladislav Lev, místostarostka Eliška Pospíšilová a starosta Dražic Lubomír Smažík před vyhlášením výsledků výběrového řízení.     Autor: Vít Řezáč

DRAŽICE – Zřejmě nejzásadnější sociální počin obce za mnoho desetiletí je právě finišujíci stavba komunitního domu pro seniory na místě bývalého statku poblíž hřiště, který zastupitelstvo odkoupilo. Vznikne zde patnáct bytů k celoročnímu pronájmu. Předpokládaný rozpočet je 32 milionů korun. Devět milionů činí dotace a zbytek bude obec financovat půjčkou. Zastupitelstvo na konci června schválilo výsledek výběrového řízení na druhou dokončovací etapu výstavby komunitního domu.


„Jedná se vybudování celkového dopravního řešení, také samozřejmě o terénní a sadové úpravy okolí, včetně jezírka, oplocení, opěrných zdí a podobně. Zkrátka veškerého okolí stavby," uvedl starosta Dražic Lubomír Smažík. Zakázku získala firma Památky Tábor, která staví už samotný objekt a jako jediná se nyní přihlásila do výběrového řízení. Nabídla cenu 7 017 719 Kč, která je podle starosty mírně pod projektovou cenu. Tu ovšem Dražičtí neuveřejnili a čekali, jak stavební firmy zareagují.

Termín zahájení prací na okolí komunitního domu se předpokládá letos v září a dokončení v podzimních měsících. Stavebně by mělo být toto zařízení dokončeno do konce září s tím, že na interiérech se bude pracovat do konce roku a poté bude následovat na přelomu roku kolaudace. První nájemníci by se mohli stěhovat do nových bytů od února do dubna příštího roku.

„Zatím probíhají všechny práce v souladu s harmonogramem a věřím, že termín dokončení bez větších problémů zvládneme," říká zastupitel Ladislav Lev. I když mají Dražičtí samozřejmě oficiální stavební dozor, Lev má stavbu na starosti za obec. „Velký objem prací bude ještě přestavovat několik tisíc metrů čtverečních fasád a jsou nutné také některé změny projektu před dokončením, související s novými předpisy Evropské unie. Například tlačítkový rozvod, který klienti mohou použít v případě nouze. Také ale připravujeme v souvislosti se současnou krizí měřiče všech energií v domě i jednotlivých bytech včetně vody," dodává zastupitel. Na jeho podnět byl projekt doplněn o jímání a využití dešťové vody. Ta bude sloužit nejen k zalévání trávníků, ale dalším rozvodem v domě i ke splachování toalet v bytech.

„Zájem budoucích obyvatel je poměrně značný.V srpnu začínáme podepisovat rezervační smlouvy a určitě obsadíme i posledních pár bytů. Pokud o ně nebude zájem přímo v Dražicích, chceme akceptovat i žádosti z okolních obcí," dodal starosta Smažík.



Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace