InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Olga Bastlová: Podpora sportu pro všechny!

TÁBORSKO - V listopadu loňského roku byla konečně pro sportovce otevřena dlouho očekávaná nová Hala Mír. Konečně se tak naplnilo přání mnoha dětí, rodičů, sportovců, trenérů, prostě všech, kteří budou moci užívat tyto prostory a oddávat se různým sportovním aktivitám. Rozšířila se tak možnost využívat další sportoviště. Hala umožňuje trénink i zázemí sportovcům pro sálové sporty, atletiku i sportům jako je tanec, aerobic, gymnastika a další...

 

Nyní se dojednává a plánuje nabídnout využívání nových prostor i seniorům. Ti by mohli využívat volné dopolední časy v hale, být odborně vedeni trenérem a udělat tak něco pro své zdraví. Zároveň v rámci projektu Sportuju, jsem borec pro žáky základních škol si mohou děti v době po vyučování vyzkoušet zábavnou formou, se zkušenými trenéry různé sportovní aktivity, a nenásilně se tak v budoucnu rozhodnout pro určitý sport. V loňském roce se pilotně zúčastnily děti ze dvou škol, v letošním školním roce 2022/2023 je přihlášeno již více než 100 dětí ze sedmi základních škol.
Odbor školství nyní zanalyzoval využití prostor nové haly za 1. pololetí letošního roku, poté jsme navrhli finanční podporu sportovním klubům tak, aby mohly nájmy lépe finančně pokrýt i ve zbývající části roku a zároveň mohly být podpořeny i kluby, které projevily zájem až nyní a chtějí sportovat v nové hale až od září. Během července mohly být podávány žádosti. Na srpnové zastupitelstvo budu předkládat návrh na schválení poskytnutí dotací klubům tak, aby sportovci měli možnost nové prostory využívat. V letošním roce od města poskytnutá částka sportovcům v dotačním programu na pomoc s platbami na nájmy při využívání sportovišť TZMT a tělocvičen ZŠ je více než 8 mil. Kč.
I v ostatních programech podporujících sport jsou alokovány další finance, a to souhrnně ve výši cca 13 mil. Kč. Od roku 2019 tak stoupla celková dotační podpora z 17,5 mil. na cca 21 mil. v roce letošním. Město tak podporuje pravidelné sportovní činnosti, výkonnostní sport či akce místního, regionálního, celorepublikového i mezinárodního charakteru. I akce pro širokou veřejnost jako Kuželkářský maratón, Sportovní hry seniorů, Předvánoční hecboj, Mikulášská laťka či již tradiční Běh stříbrnou stezkou a další a další. Počet těchto akcí pro veřejnost vzrostl a je jednoznačným znamením, že lidé pohyb a sportování po covidu neopustili. Město Tábor a jeho politické vedení by mělo být vždy nápomocno a podporovat obecně sport i takovéto třeba jednorázové akce pro všechny.
Zároveň bude na toto jednání zastupitelstva předložen materiál k další REKONSTRUKCI A MODERNIZACI plaveckého stadionu v Táboře - II. a III. etapa. Vnitřní bazén z roku 1986 prošel částečnou modernizací nedávno. Byl vybudován dětský svět, wellness, opraveny šatny, vstupní foyer, hygienické a další technologické zázemí. V rámci dalších plánovaných etap by došlo k opravě hlavní bazénové vany, ochozů a prosklené fasády. Zároveň se uvažuje o úpravách a modernizaci venkovního aquaparku. Roční návštěvnost plaveckého stadionu je téměř 250 000 návštěvníků. Nově navržené úpravy budou v duchu moderních trendů s důrazem na maximální energetickou úspornost, s využitím fotovoltaických panelů. atd., i vzhledem k nárůstu cen energií. Již v roce 2021 byly s 50% dotací od Ministerstva obchodu a průmyslu ČR instalovány fotovoltaické panely s bateriovým úložištěm na plavecký stadion.
Možnost celoročně navštěvovat nové atrakce budou mít samozřejmě návštěvníci i z širšího regionu. Celý projekt myslí ve svých návrzích tedy nejen na sportovce (vodní pólo, akvabely aj.), ale i širokou veřejnost a pobavení. V případě vypsání vhodného dotačního titulu je často podmínkou jeho získání hotová projektová dokumentace a stavební povolení. Chtěli bychom být připraveni, kdyby taková možnost nastala a rádi bychom celkovou projektovou dokumentaci nechali vyhotovit. Vlastní stavba může již probíhat postupně, etapovitě, dle dalších finančních možností města.
I ve volnočasových aktivitách se město snažilo být nápomocno. V oblasti Pražského sídliště je množství hřišť pro nejmenší, nyní přibylo i nové workoutové hřiště pro dospívající a -náctileté, kde si mohou vyzkoušet různé posilovací cviky a svou obratnost.
Pro příznivce fotbalu je již v realizaci stavba fotbalových kabin na stadionu Svépomoc, kvalitní moderní zázemí pro mládež i dospělé, pro soutěže i tréninky.
Možností jak sportovat a hýbat se je mnoho a především pro děti a mladé, kteří kvůli nudě často unikají do nereálného virtuálního světa počítačů, je sport prostředek, který napomůže udržovat zdravou rovnováhu ke společenství, hodnotám, zodpovědnosti i sami k sobě. Při sportovních aktivitách se naučí poznat své silné i slabší stránky, poznávají své možnosti. Děti se naučí spolupracovat s ostatními, respektovat trenéra a stát se součástí společného týmu. Právě příležitost zažít a opakovaně překonat i neúspěch je klíčovou zkušeností pro budování pokory a zdravé sebedůvěry. I pro mezilidské vztahy je sport ideálním učitelem. Tak moc potřebné v dnešní době!

Olga Bastlová,
kandidátka do Senátu
zadavatel a zpracovatel: ČSSD/-pi-

 

Další zprávy z regionu

 
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace