Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2022 11:30
Čas čtení 5:10
Tereza Šnajdrová

Komunální volby Brno 2022: Takto chtějí politické strany řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení

Komunální volby Brno 2022: Takto chtějí politické strany řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení
Zdroj: Pixabay/LNLNLN/volně k užití
POLITIKA KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 V BRNĚ
Uložit Uložené

Brněnských lídrů a lídryní do komunálních voleb jsme se zeptali, jak chtějí řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení.

REFRESHER ti přináší předvolební speciál, ve kterém vyzpovídá pražské i brněnské lídry a lídryně do komunálních voleb. Ptá se jich na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí. 

První díl je věnován rostoucím cenám bytů a nedostupnému bydlení.

Komunální volby se uskuteční již 23. a 24. září 2022, ale ty ses ještě nerozhodl, komu dáš svůj hlas? Proto jsme si pro tebe připravili sérii článků, v nichž ti představíme názory politických stran a hnutí na určitá témata a právě jejich odpovědi by ti mohly pomoci s rozhodnutím. Tentokrát jsme se lídrů a lídryní ptali, jak budou řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení.

Doporučeno
Lidé z duhového průvodu Prague Pride: Na ulici se bojím vzít přítelkyni za ruku. Budu bojovat za práva jakékoli menšiny Lidé z duhového průvodu Prague Pride: Na ulici se bojím vzít přítelkyni za ruku. Budu bojovat za práva jakékoli menšiny 14. srpna 2022 12:55
Všem lídrům a lídryním byla zaslána otázka:
Jak chcete v Brně řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení?

Piráti (Marek Lahoda): Podpoříme výstavbu nových bytů

Z bydlení v Brně se stává luxus pouze pro pár vyvolených, protože jeho cena raketově stoupá. Příčin je mnoho, ale tou hlavní je nedostatečná nabídka bydlení na trhu a v poslední době také rychlý růst cen za energie a velká inflace. Není výjimkou, že mladá rodina s dětmi dá za bydlení i více než polovinu svého příjmu.

Z úrovně vedení města proto podpoříme výstavbu nových bytů. Vlastní výstavbou navýšíme městský bytový fond. Prostřednictvím družstevního bydlení umožníme lidem bydlet v novém levně. A v neposlední řadě podpoříme kontrolovanou a citlivou výstavbu soukromým sektorem, při které zároveň vznikne občanská vybavenost. Vzhledem ke stárnutí populace je také důležité, aby všechny nové byty už byly stavěny v bezbariérovém standardu.

Dalším cílem naší bytové politiky je zavedení skutečně rovného a transparentního systému přidělování městských bytů. Nedovolíme, aby se městské byty dostaly do rukou lidem, kteří tuto podporu od města nepotřebují (například už mají jiné vlastní bydlení). Nepodpoříme privatizace městských bytů.

Domů
Sdílet
Diskuse