Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Premiér Petr Fiala se ve čtvrtek zúčastní pietního aktu v Hodoníně u Kunštátu, kde proběhne uctění památky obětí holokaustu v Památníku holokaustu Romů a Sintů

16. srpna 2022
Čtení na 3 minuty

Ve čtvrtek 18. 8. 2022 od 11 h se uskuteční v Hodoníně u Kunštátu. Památníku holokaustu Romů a Sintů na Moravě na místě bývalého tzv. cikánského tábora Pietní shromáždění k uctění památky obětí holokaustu. Zúčastní se ho i premiér vlády ČR Petr Fiala, který přednese projev. Zpravodajskému serveru Romea.cz to potvrdil tiskový mluvčí Jakub Tomek.

“Mohu potvrdit, že se pan premiér ve čtvrtek 18. srpna. 2022 zúčastní pietního aktu k uctění památky obětí holokaustu v Památníku holokaustu Romů a Sintů na Moravě v Hodoníně u Kunštátu,” uvedl pro zpravodajský server Romea.cz Jakub Tomek.

Pietní akt se bude konat také v Černovicích na místním hřbitově, kam se účastníci shromáždění mohou přesunout autobusem.

V letošním roce uplyne již 79 let od vypravení hromadného transportu romských mužů, žen a dětí z tzv. cikánského tábora v Hodoníně u Kunštátu do koncentračního a vyhlazovacího tábora Auschwitz II-Birkenau. Většina z nich se už nikdy nevrátila. V táboře během internace zahynulo více než 207 osob včetně dětí.  

Hodonínský tábor je jedno ze dvou míst (druhým je tábor v Letech u Písku), kde byly za II. světové války nuceně koncentrovány celé rodiny moravských a českých Romů a Sintů. Na tomto autentickém místě vznikl památník, který je ve správě Muzea romské kultury.

“Pietní shromáždění zahájíme v Atriu památníku v 11 hodin, v rámci akce vystoupí zpěvačka Erika Nováková a hudební kapela Romens Pardubice,” uvedla v tiskové zprávě Karolina Spielmannová z Muzea romské kultury.

“Tento rok pronesou slavnostní projevy premiér České republiky Petr Fiala i ministr kultury Martin Baxa. Za Jihomoravský kraj promluví náměstek hejtmana Lukáš Dubec a starosta Brna-sever Martin Maleček, svou zdravici připojí velvyslankyně Kanady Ayesha Patricia Rekhi, velvyslanec Spolkové republiky Německo Andreas Künne, a předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu a pamětník Čeněk Růžička,” doplnila Spielmannová.

Do programu je v letošním roce zařazeno také představení publikace nakladatelství romské literatury KHER, prvního romského komiksu v ČR s názvem Žofi Z-4515.

“Žofi Z-4515 je jednou z mála výpovědí samotných romských přeživších, kterých se po celém světě dochovala pouze hrstka. Nesoustředí se ale jen na válečné zážitky. Zrovna tak cítí potřebu hájit svůj zcela legitimní předválečný život a současně neopomíná ani to, jakým způsobem si přeživší po válce budovali nové životy,” uvedla pro zpravodasjký server Romea.cz ředitelka nakladatelství KHER Radak Patočková.

Ve 12:30 pak bude pietní akt u kulturní památku Žalov, na nouzovém hřbitově, kde proběhne uctění památky obětí tábora modlitbou kněze, kladením věnců a zapálením svíček.

Jako doprovodný program pak Muzeum romské kultury nabízí účast na komentované prohlídce stálé expozice Tábor Hodonín u Kunštátu: Průsečík tragických osudů 1940–1950. Střední Evropa. V památníku je k vidění také krátkodobé výstava Lidická tragédie. Výstava přibližuje okolnosti vypálení této středočeské obce nacisty dne 10. června 1942, ale také poválečný vývoj Lidic až po současnost.

„Při příležitosti pietního shromáždění v Letech u Písku, které proběhlo v květnu, jsme natočili zbrusu nový videoklip k již představené písni Gejzy Horvátha Romani dukh. Ta poprvé zazněla v Brně při březnovém uctění památky obětí holokaustu,“ dodala k programu ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Program pak pokračuje přesunem autobusů ve 14:45 do Černovic, kde bude završen uctěním památky zejména dětských obětí tzv. cikánského tábora, které jsou pohřbeny na hřbitově v Černovicích.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon