Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
16. srpna 2022 14:43
Čas čtení 1:12

Ubytování na kolejích v Praze zdraží v průměru meziročně asi o 15 procent, kapacity se přesto zaplňují

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ubytování na kolejích v Praze zdraží v průměru meziročně asi o 15 procent, kapacity se přesto zaplňují
Zdroj: Univerzita Karlova/volně k užití

Důvodem zdražení je inflace a zvyšování cen energií.

Ceny vysokoškolských kolejí v Praze v novém akademickém roce stoupnou. Vysokoškoláci a vysokoškolačky si za ubytování oproti loňskému roku připlatí v průměru asi o patnáct procent více. Důvodem je inflace a rostoucí ceny energií. Poptávka studentů po ubytování na kolejích i přes zvyšování cen roste. Na dotaz ČTK to uvedli zástupci pražských vysokých škol.

Univerzita Karlova a VŠE už zdražily

Už v červnu zdražila kolejné Univerzita Karlova, a to v průměru o devět procent. Podle mluvčího univerzity Václava Hájka nyní zájemci o ubytování zaplatí měsíčně od 3500 korun – za místo ve vícelůžkovém pokoji – po 6665 korun. Nejstarší česká univerzita aktuálně nabízí ubytování na jedenácti různých místech, v nichž je celkem asi 10 000 lůžek. Podle informací na rezervačním portálu jsou všechna tato místa až na dvě výjimky zaplněná. 

Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT), která studenty ubytovává ve dvou objektech s kapacitou 1500 lůžek v areálu vysokoškolských kolejí v pražských Kunraticích, zvýšila poplatky za ubytování o 11,5 procenta už v dubnu. V zimním semestru tohoto akademického roku tak podle platného ceníku ubytování zaplatí studenti od 106 korun do 184 korun za noc. Podobně jako Karlova univerzita, i VŠCHT letos eviduje vyšší zájem o lůžka.

Od září zdraží i další pražské školy

Od září zvýší poplatky za ubytování na svých kolejích Vysoká škola ekonomická (VŠE), jak za univerzitu sdělila Martina Mlynářová. Měsíční poplatky se budou pohybovat v rozmezí od 3420 po 7560 korun. „Důvodem jsou především zvýšené ceny elektřiny, vody, plynu, tepla a dodavatelských služeb jako odvozu odpadu, praní prádla, oprav a podobně. K dalšímu zvýšení ceny kolejného dojde pravděpodobně v důsledku doposud neznámé ceny za plyn,“ doplnila Mlynářová.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Koleje budou dražší také pro studenty Českého vysokého učení technického (ČVUT). Studenti za pokoj nově zaplatí asi 3500 až 6000 korun za měsíc. Aktuálně škola zpracovává žádosti o ubytování, očekává, že se kapacity naplní z více než devadesáti procent.

Domů
Sdílet
Diskuse