Horkým počasím jsou ohroženi zejména senioři, malé děti do čtyř let, těhotné a kojící ženy

Horkým počasím jsou ohroženi zejména senioři, malé děti do čtyř let, těhotné, kojící nebo velmi drobné ženy. Ve vyšším riziku jsou také lidé léčící se s nemocemi srdce, vysokým krevním tlakem, užívající léky na depresi či nespavost nebo osoby s nadváhou. Venku by měli pobývat spíš ráno a v podvečer. V tiskové zprávě o rizicích horka dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

"Nevystavujte se zbytečně slunci, hlavně ne přes poledne. Zejména starší osoby, osoby s chronickými onemocněními srdce a cév a malé děti by při teplotách překračujících 30 stupňů Celsia měly pobývat ve venkovním prostředí spíše jen v ranních a podvečerních hodinách," uvedla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Při vysokých teplotách se lidé více potí a hrozí jim dehydratace. "Snižuje se naše schopnost soustředit se, zvyšuje se hustota krve, což přináší větší nároky na krevní oběh," doplnila Čechová. Dochází podle ní ke stresu, snížení pracovní výkonnosti a u starších lidí roste riziko infarktu nebo cévní mozkové příhody, lidově mrtvice.

Mezi příznaky úpalu patří suchá a horká pokožka, horečka bez pocení, rychlý a silný srdeční pulz a tepavá bolest hlavy. Dostavit se může únava, zmatenost, závratě, nevolnost až zvracení, méně často bezvědomí. Při přehřátí s tělesnou teplotou zvýšenou do 38 stupňů Celsia by mělo stačit ochlazování, příznaky by měly ustoupit do hodiny. Pokud člověka nespadá do rizikové skupiny, není nutná pomoc lékaře.

Při horečce ke 40 stupňům Celsia je nutné člověka přemístit do stínu a aktivně ochlazovat, například otíráním ručníkem namočeným ve studené vodě, zabalením do vlhkého prostěradla, chladnou sprchou nebo ventilátorem. Potřeba je také zavolat zdravotnickou záchrannou službu. I několik dní po vystavení vysokým teplotám může vzniknout vyčerpání z přehřátí, odpověď organismu na nadměrnou ztrátu vody a soli pocením.

Zásadní prevencí je podle odborníků doplňovat tekutiny, nejlepší je čistou vodu střídat s minerální. Dobře poslouží i slabý čaj. "Nevhodné jsou ze zdravotního hlediska nápoje s vysokým obsahem cukru, nejen s ohledem na kalorie, ale i na fakt, že rychlý příjem vysoké dávky cukru organismus mění částečně na teplo a to nám zvyšuje pocit horka," uvedla Čechová.

Vypít by lidé měli nejméně dva až tři litry tekutin denně a při tělesné aktivitě navýšit příjem na dvě až čtyři sklenice každou hodinu. Ideální je nosit vodu s sebou a upíjet. Zejména seniory a malé děti je třeba na nutnost pít pravidelně upozorňovat, často totiž vůbec nepociťují žízeň. Ve vedrech je ideální jíst lehká a snadno stravitelná jídla. Doporučené jsou menší dávky jídla.

Při využívání klimatizace je podle SZÚ třeba myslet na její správné nastavení, ideálně o pět až sedm stupňů méně než je ve venkovním prostředí. "Jestliže tedy máme venku 35 stupňů Celsia, pak by v klimatizovaném prostoru mělo být kolem 29, ne méně," uvedla Čechová.

Při větších rozdílech organismus reaguje na teplotní šok větší náchylností k respiračním onemocněním, angínám, bolestem v krku a onemocněním močových cest. "Zásadní věcí je tedy klimatizovat pomalu a neagresivně, takže klimatizaci vlastně na sobě ani moc necítíme. Jakmile v klimatizované místnosti pocítíte, že je vám zima, že je vám proudění studeného vzduchu nepříjemné, je to špatně," dodala Čechová.

Související

Více souvisejících

Počasí důchodci, senioři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy