Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Ministerstvo bude na očkování proti covidu lákat heslem o "životě beze strachu"

Heslem nové kampaně ministerstva zdravotnictví na podporu pokračování očkování proti covidu-19 bude "Očkujeme se pro život beze strachu" s podtitulem "Zdraví přeje připraveným". Novinářům koncept kampaně dnes představili zástupci ministerstva.

V létě se nová kampaň objeví na sociálních sítích, v médiích začne na konci září. Podle průzkumu úřadu má zájem o čtvrtou dávku 38 procent populace, pětina není rozhodnutá. Za necelý měsíc, kdy je možné si pro čtvrtou dávku přijít, ji dostalo 95 tisíc lidí. Dosud to bylo možné u praktických lékařů nebo na místech bez registrace, ode dneška je možné se i registrovat předem.

„Očkování se pravděpodobně bude muset opakovat tak dlouho, dokud ten virus s námi bude,“ řekl na dnešní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Vakcíny podle něj i proti současné variantě viru chrání dostatečně. Zhruba šest týdnů po očkování je podle něj člověk chráněný i před nákazou, čtyři až šest měsíců před vážným průběhem.

Připomněl také, že ministerstvo doporučuje nošení respirátorů nebo roušek na rizikových místech jako jsou zdravotnická zařízení a zařízení sociální péče. Jednotlivá města je podle něj mohou zavést také například v hromadné dopravě, pokud bude v daném městě vyšší výskyt nákazy. Opatření by ale neměla být plošná.

„Jsme připraveni na podzimní vlnu, která bezesporu přijde. Pravděpodobně o něco později, než jsme čekali,“ doplnil ministr. Zřejmě by podle něj mohla dorazit v listopadu, letos čeká i chřipkovou epidemii, která ji bude následovat.

Zopakoval, že ministerstvo rozhodně nebude zavádět nějaká drakonická opatření. „Znamenaly jen obrovské ekonomické ztráty,“ dodal. Vyloučil, že by se na některá místa vyžadoval negativní test nebo restrikce pro neočkované. Od podzimu by podle něj lidé mohli mít přesto bez žádanky od lékaře jeden antigenní test na covid zdarma.

Podle ředitele odboru komunikace ministerstva Ondřeje Jakoba bude druhá část kampaně spuštěná flexibilně. „Úplně přesně nevíme, kdy se objeví nová vlna covidu a úplně přesně nevíme, kdy budou nové vakcíny,“ uvedl. Kampaň podle něj bude na podzim cílit i na podporu dalších vakcín, například proti chřipce.

Dnes ministerstvo představilo základní koncept kampaně, kterou připravila reklamní agentura McCann-Erikson. Hodnotu zakázky neuvedlo, jde ale o tendr do dvou milionů korun. Kampaň by měla být podle dřívějších informací v televizích a rádiích, v tisku, na webu, venkovních reklamách a sociálních sítích. Pro nákup mediálního prostoru ministerstvo vyhradilo 30 milionů korun. Nabídky v této veřejné zakázce přijímá podle Jakoba do středy. Původně ministerstvo v zadáních zakázky na kreativní část kampaně uvádělo, že bude spuštěná 1. srpna.

Některá média s tendrem nesouhlasí 

Ministerstvo zdravotnictví hledá skrze tendr agenturu, která má rozdělit 30 milionů korun při nákupu mediálního prostoru a reklamní plochy. To kritizovala některá média, která tvrdila, že resort nezabezpečil širokou pluralitu médií. Například server Forum 24 zveřejnil v reakci na tendr protest. „Výběrové řízení ministerstva zdravotnictví je ovšem formulováno tak, že se jej může zúčastnit pouze agentura specializovaná na nákup reklamního prostoru v médiích. Výběrového řízení se naopak nemohou zúčastnit média, v nichž má být komunikace realizována,“ uvedl v tiskové zprávě šéfredaktor Pavel Šafr a připomněl, že normy platné v Evropské unii vedou jednotlivé státy při nakupování inzerce k dodržování plurality médií.

Obdobně reagovala Asociace online vydavatelů (AOV), která tvrdí, že zadávání reklamních a propagačních kampaní ze strany státu má dodržovat zásady plurality médií. Státní organizace by podle asociace měly při zadávání zakázek takové kritérium požadovat po agenturách v roli dodavatelů.

„Asociace online vydavatelů zároveň vyzývá státní instituce, aby nepodporovaly střet zájmů vymezený zákonem a nezadávaly reklamní a propagační kampaně u médií, která jsou vlastněna veřejnými činiteli, jak je definuje zákon o střetu zájmů,“ stojí také v tiskové zprávě AOV. Ta zároveň, žádá aby se přijala opatření, která zajistí efektivní a účinné vynakládání prostředků na veřejnou komunikaci a komunikační kampaně s ohledem na pluralitu médií.

Dosavadní komunikace ministerstva zdravotnictví o koronaviru byla často kritizovaná, podle kritiků začala pozdě nebo slibovala "tečku za koronavirem", což se později ukázalo jako nereálné kvůli mutování viru. Kromě hesla o "životě beze strachu" jsou hesly nové kampaně také například "Očkujeme se pro úsměvy bez zábran", "Očkujeme se pro klid duše" nebo "Očkujeme se jeden pro druhého".

Podle údajů ministerstva zdravotnictví má od zahájení očkování koncem prosince 2020 kompletní vakcinaci proti covidu v ČR téměř 6,9 milionu lidí, tedy zhruba 65 procent populace. Proočkovanost seniorů je vyšší než 90 procent, u mladších lidí klesá. Posilující dávku má asi 63 procent těch, kteří již byli očkováni. Druhou dávku přeočkování odborníci doporučují zejména lidem na 60 let a chronicky nemocným.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky zdraví, očkování, válek, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, COVID-19, virus, Vlastimil Válek, TOP 09, Evropská unie, Pavel Šafr, FORUM 24 a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Kadeřábek

Pfaiser sám uvádí max. 3 očkování tím jejich neodzkoušeným roztokem, nesprávně (podle definice) nazývaným vakcína. SÚKL to dobře ví a nesouhlasí se 4. dávkou, kterou ovšem ministr zdravotnictví ČR podporuje. Po 2. dávce klesne celková imunita o 45 %. Lidi, sázejte na léky, pobyt v přírodě na zvýšení bílých krvinek, zinek, acilpirin. V Polsku se běžně prodává lék na podporu imunity, za 270 korun (po celé Evropě se prodává 50 let) - stačí tam přijít do apatiky a říci: covid; dají vám například to, co mám z Polska já, pod názvem groprinosin. U nás se jmenuje isoprisone. U nás tento podpůrný lék zakázal Prymula. Je stažen do nemocnice Motol. Byl jím na domácím léčení léčen i Klaus. Ty tzv. vakcíny způsobují zvýšení jen svalové imunity, ne slizniční. V nosohltanu vznikají bez omezení mutace. Tak vznikla například britská mutace. Nejlepší je získat celkovou imunitu proděláním covidu bez vakcinace. Kdo má však astmu, je oslaben a mohl by bez vakcinace zemřít (nebo skončit na intenzivce). Já jsem právě 55. den v prodělání nákazy covidem. Pěkné svinstvo - změna chutí, odlupování kůže na chodidlech a rtech, snížení potence, chrupka (chrčení v horních cestách dýchacích). Úplné odeznění trvá 3 až 4 měsíce, duševní mlha déle. Co se s člověkem stane za rok nebo desert let nikdo neví. Prý se mohou například rodit defektní děti. Ředitel firmy Pfaiser, frontmen sionfašistického NWO, se s uspokojením vyjádřil, kolik lidí se tím svinstvem podařilo očkovat; tedy plnit cíle NWO. B. Gates do této skupiny zločinců také patří. To celé se děje přes Světovou zdravotnickou společnost. A takovému Gatesovi jde také jen o snížení počtu lidí na Zemi - na uzavřených jednáních to říká otevřeně. Jsou v záloze (DARPA) i nakažlivější kmeny, celkem 4. I s úmrtností 35 %. U nás je POVINNÉ svinstvy očkovat malé děti. To by musel rodič emigrovat i s dítětem.
Jaký lék dorazil do ČR proti covidu, který lze brát doma?
Je to Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir. Revoluce v léčbě covidu se ale nejspíš konat nebude.

Léků na covid-19 dosud mnoho není, a tak politici raději zkouší lidi přemluvit na očkování, které vidí jako zatím jedinou cestu z přeplněných nemocnic a úmrtí na nový typ koronaviru.

Když pomineme léky, které potlačují pouze symptomy nemoci, jakými jsou třeba horečka, pak na léčení zbývají pouze monoklonální protilátky. Tedy uměle vyrobené proteiny, které se dokáží navázat na virus a omezit jeho množení v těle.

Jenže tyto léky jsou poměrně drahé – dávka pro jedno podání stojí kolem 40 tisíc korun a pacient za nimi musí do nemocnice. Podávají se totiž v infuzích, takže na lůžku člověk stráví třeba čtyři hodiny.

Monoklonální protilátky je navíc nutné podat v počátcích nemoci. Nejsou tedy určeny pro ty, kteří leží v těžkém stavu v nemocnici. A praktičtí lékaři na ně, zřejmě i s ohledem na cenu, posílají zejména rizikové pacienty. Tedy ty, kteří mají přidružené choroby, jakými jsou třeba cukrovka nebo roztroušená skleróza.
Lagevrio, jehož účinnou látkou je molnupiravir, možnosti léčby rozšiřuje. Pro koho je určen nový lék:

obézním lidem,
seniorům ve věku 65 let a vyšším,
lidem ve věku 55 let a vyšším, pokud jsou obézní, mají arteriální hypertenzi či jiná rizika,
pacientům s chronickým onemocněním ledvin, jaterní cirhózou, imunosupresivní léčbou a imunodeficitem, plicními onemocněními, trombofilií, neurologickými onemocněními ovlivňující dýchání, diabetikům.

Sobota, 20. srpna 2022, 06:32Odpovědět

Marie Glanczová

Mě by jen zajímalo kolik dávek má ministr Válek. Tipoval bych 0

Středa, 17. srpna 2022, 15:33Odpovědět

Ministerstvo bude na očkování proti covidu lákat heslem o "životě beze strachu"  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.