Architekturu a hudbu vyměnili za záhony květin a zeleniny. Kuba s Terkou našli smysl na venkově

16. srpen 2022

V zahraniční se tomu říká micro farming. U nás můžeme navazovat na tradici zahradničení a částečného rodinného samozásobitelství. Jakub Pešek a Tereza Chroňáková jsou sedmadvacetiletý pár, který se po studiích v Česku i zahraničí rozhodl usadit na malé vísce v jižních Čechách a začít se živit zahradničením formou komunitou podporovaného zemědělství. Jsou vprostřed první sezóny a zatím to jde.

Libějovické Svobodné Hory jsou roztroušená osada na úbočí Bavorovské vrchoviny s nádherným výhledem na šumavský masiv s předsunutým Boubínem. Kuba s Terkou tu v roce 2018 pořídili vlhkou rozpadlou chaloupku s pozemky. Na nich se jim po čtyřech letech prohání tři kozy, štěně, několik koček a zhruba na čtyřech stech metrech čtverečních pěstují zeleninu a květiny na řez. Během své letošní první ostré zahradnické sezóny obsluhují čerstvou zeleninou patnáct odběratelů formou komunitou podporovaného zemědělství, časem by se rádi dostali na čtyřicet pět podílníků.

Jakub Pešek a Tereza Chroňáková

„Říkali jsme si, že bychom měli dělat něco přímo na venkově. Nechtěli jsme dojíždět někam autem za prací a pak se chodit do té krásné přírody jenom vyspat,“ říká Kuba, který během mé návštěvy na vznikající farmě často zmiňuje hledisko smyslu. Terce s Kubou zkrátka život musí dávat smysl a v šetrném bezorebném farmaření a produkci plodin pro lokální využití ho prozatím našli. Otazník do budoucna visí nad financováním. Bude se dařit produkcí kvalitní zeleniny v malém měřítku živit?

„Zelinářů by mohlo být v Česku o tisícovky víc než dneska. Tady dvacet kilometrů přes kopec může být další farma, která bude dodávat zase do toho svého místního města,“ podotýká Jakub. Počínání Kuby s Terkou není jen o pěstování. Na blogu Svobodné Hory a na sociálních sítích se snaží život na farmě mapovat, vytvářet recepty pro inspiraci ke zpracování různorodé zeleniny či bylin a motivovat tak další mladé lidi, aby se do farmaření pustili.

„Spolupracujeme s kamarádem Kubou Klimešem, který nám tvoří recepty na každý týden, abychom lidem ukázali, jak se s jakou zeleninou dá pracovat. To nám umožňuje pěstovat méně tradiční druhy,“ říká Terka. Kromě zeleniny se Terka věnuje ještě vázání květin a každý týden dodává čerstvé kytky do jedné z píseckých kaváren.

Jak vypadají bedýnky, které Kuba s Terkou dodávají svým podílníkům? Jaká životní cesta je přivedla až do malebné vesničky, kde pěstují zeleninu a tvoří nový domov? A jaké jsou začátky na farmě? Pusťte si celé Podhoubí.

Zelenina z rodinného hospodářství v Libějovických Svobodných Horách
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.