My nebyli rivalové, my jsme se doplňovali, vzpomíná Karel Kahovec na Petra Nováka, po němž zdědil kapelu

17. srpen 2022

Na kytaru se naučil sám, cvičil na ni až šest hodin denně. Jako mladík začal hrát rokenrol s Hell's Devils, později prošel třeba kapelami Matadors nebo Country Beat Jiřího Brabce. Ve skupině Flamengo se poprvé setkal s Petrem Novákem, ten ho ke spolupráci znovu přizval i po revoluci: do George & Beathovens. Karel Kahovec, zpěvák, kytarista a skladatel, dnes hrdě nese odkaz kolegy a kamaráda Petra Nováka.

„Já si myslím, že je to přímo moje povinnost. Tu kapelu jsem po Petru Novákovi zdědil. Letos je to 58 let, co ji založil! Pak mu utekli nějací kluci na vojnu, potom ji zase obnovil, potom jsme se rozdělili, on odešel z Flamenga a vytvořil George & Beathovens, já šel ke Country Beatu Jiřího Brabce. No, a v devadesátém pátém jsme se znovu sešli,“ vypráví Karel Kahovec.

I dnes při koncertech Petra Nováka cituje. „Vidíš, říkal Petr, svět je malej, jak jsme byli mladý, tak jsme spolu válčili, a teď jsme zase spolu, kruh se uzavřel. No, ale po dvou letech nás opustil, 19. srpna už to bude pětadvacet let,“ říká kytarista a zpěvák.

S kapelou, kterou kdysi od Petra Nováka dostal, jezdí po koncertech, přehlídkách i klubových scénách Karel Kahovec dál. A Novákovy písničky dál lidem zpívá. „Ty Petrovy písničky, to jsou už takové hymny. A já je z úcty k Petrovi samozřejmě zpívám. Hvězdičko blýskavá, Já budu chodit po špičkách, zkrátka ty nejslavnější hity. Jinak zpívám svůj repertoár,“ potvrzuje.

Čtěte také

V roce 1997 vyšla Karlu Kahovcovi a Petru Novákovi společná deska Rub a líc. Karel Kahovec ale je dva za protipóly nepovažuje: „My jsme nebyli vůbec žádní rivalové. My jsme se doplňovali. Petr přinesl písničku Povídej, já jsem přinesl Svou lásku jsem rozdal. Petr přinesl Náhrobní kámen, já Paní v černém. Takto jsme doplňovali repertoár. Měli jsme se strašně rádi a neexistovala rivalita typu rub a líc. Tam to byl jenom líc.“

Popírá tak, že by spolu kdy válčili v pravém slova smyslu. „To bylo u každé kapely stejné. Každý chtěl být nejlepší, a když se hrálo někde na jednom pódiu, tak se všichni rvali o to, aby hráli poslední. Ale to nebyla rivalita. Ať vzpomínám, jak vzpomínám, tak i když on hrál s George & Beathovens a já v Country Beatu, tak jsme se prostě potkávali, řekli jsme si ahoj, ahoj, šli jsme spolu na pivko... Tam nějaká rivalita nebyla,“ dodává.

Karel Kahovec kromě toho, že vystupuje s George & Beathovens, hraje a zpívá také s The Beatles Revival. I v případě vlastní kondice cítí povinnost, v tomto případě vůči divákům a posluchačům. Ve svých šestasedmdesáti letech hraje tenis a denně cvičí – a to jak tělo, tak hlasivky. Také o tom mluví v rozhovoru, který si můžete poslechnout online.

Spustit audio

Související