Události Serie A: Po 50 letech úvod bez remízy, nestárnoucí Di María nejlepší na hřišti

17.08.2022, 11:16
Názory a komentáře
Ángel Di María (© AFP)
Bez překvapení, ale nikoliv bez zajímavostí. 1. kolo letošního ročníku italské Serie A nabídlo vcelku očekávané výsledky. Vítězně do ligy vstoupily všechny týmy, které patří mezi kandidáty na mistrovský titul. Svou roli zvládl jak obhájce AC Milán, tak i významně posílený AS Řím. Poprvé od sezony 1971/72 nebyla v úvodním kole nejvyšší italské ligy k vidění dokonce ani jedna remíza.

Vítězství na stadionu Salernitany bylo pro AS Řím povinností. Tým Josého Mourinha se ovšem s tlakem dokázal popasovat na výbornou, byť výsledkově to asi mohlo být lepší, jak ostatně přiznal i portugalský stratég. Tři body - a styl, jakým se k nim došlo - se však počítají.

Očekávání od AS Řím byla vysoká, někteří ho dokonce pasují do role černého koně v boji o mistrovský titul. Spokojenost tradičně náročných římských fanoušků s letními nákupy dokazoval plný stadion, který hnal domácí kupředu v posledním přípravném duelu se Šachťarem Doněck.

Právě proto se možná zdá, že výhra 1:0 na půdě týmu, který se v uplynulém ročníku zachránil s hodně odřenýma ušima, je málo. Legendární trenér Mourinho prohlásil, že by bylo lepší, kdyby AS Řím vyhrálo 5:0, ale na druhou stranu ocenil zkušenost, s jakou jeho svěřenci zápas zvládli. Navzdory snaze domácích nebyl v utkání žádný delší úsek hry, kdy se snad o vítězství měli bát.

Statistiky utkání Salernitana - AS Řím

A pochvalu zaslouží samozřejmě i Mourinho, který na konci loňského ročníku vrátil do Itálie evropskou trofej po dlouhých 12 letech. Do ofenzivy sice nasadil všechna svá esa, včetně nově příchozího Dybaly, v záloze ale překvapil. Z Manchesteru United dorazil Nemanja Matič, který chce překonat i Franka Lamparda v počtu utkání odehraných pod portugalským koučem, ale on vsadil na Bryana Cristanteho. A byl to právě "vojín Bryan", který svému týmu zařídil všechny tři body.

Parádičky dvojice Zaniolo - Dybala tentokrát sice ke gólu nevedly, jsou však příslibem do dalších zápasů. Chybělo skutečně jen velmi málo a Řím mohl o definitivním osudu duelu rozhodnout podstatně dříve, ale je jen otázkou času, než si nová spolupráce sedne. Zklidnění v koncovce pak jistě přijde i v podání loňského nejlepšího klubového střelce Tammyho Abrahama. V italské metropoli se mají na co těšit.

Povedený úvod za sebou mají i v Miláně, kde si obhájce titulu poradil s Udinese. Nebojácní hosté sice okamžitě vedli, Rossoneri ale prokázali zkušenosti a utkání otočili (4:2). Dvěma góly se na tom podílel Ante Rebič, který se přitom v základní sestavě AC Milán objevil poprvé od loňského října a branku na San Siru vstřelil dokonce po dlouhých 482 dnech! Skvělý úvod chorvatského útočníka podtrhla i skutečnost, že svým výkonem z 1. kola vyrovnal svůj střelecký účet za celou minulou sezonu dohromady.

Režisérem milánského obratu byl překvapivě Brahim Díaz, se kterým se na podobnou roli, stejně jako v případě Rebiče, možná tolik nepočítalo. Šikovný Španěl ale po příchodech Origiho a De Ketelaereho nerezignoval a rozhodl se o místo v sestavě bojovat. A jak je vidět, tak úspěšně, byl totiž u všech čtyř zásadních akcí, které vedly k milánským gólům.

Zaplněné San Siro, kam dorazilo přes 70 tisíc diváků, nejvíce na úvodní klání sezony od roku 2009, tak bylo spokojené. I proto, že vidělo v úvodních 15 minutách hned tři góly, což se v prvním kole italské Serie A stalo naposledy v ročníku 1991/92.

O utkání AC Milán - Udinese

Hráč kola

S úkolem stát se dvorním nahrávačem srbského kanonýra Dušana Vlahoviče dorazil do Itálie nestárnoucí Ángel Di María. Své poslání splnil na výbornou hned v úvodním kole, v němž proti Sassuolu proměnil svou první střelu na branku. Ve druhém dějství navíc přihrál na jednu ze dvou tref Vlahoviče, který chce letos dosáhnout na metu 30 gólů, ale po nevydařené přípravě o jeho prohlášeních někteří pochybovali.

Argentinský křídelník Di María nezůstal jen u toho, diváky bavil parádičkami a při svém střídání si vysloužil potlesk zaplněného Allianz Stadium vestoje. Jedinou kaňkou na výsledku 3:0 pro Bianconeri bylo, že Di María odcházel kvůli zranění. Pokud se ukáže jako vážnější, bude to pro Juventus problém. Byl totiž nejlepší na hřišti.

O utkání Juventus - Sassuolo

Gól kola

Turínské FC vstoupilo do sezony výhrou na půdě nováčka z Monzy navzdory nekončícím problémům s útočníky. Klub před létem opustil po sedmi letech tahoun Andrea Belotti, kterého měl nahradit nově zvolený kapitán Saša Lukič. Jenže ten na poslední chvíli před odjezdem autobusu zavolal trenérovi, že nikam nejede a chce z Turína odejít.

Kouč Jurič ale zachoval chladnou hlavu. Ukázal na Antonia Sanabriu, který se za důvěru odvděčil pohlednou, a hlavně vítěznou trefou. Ke špatnému odkopu domácí obrany se dostal záložník Ricci, jehož pokus nejspíš mířil mimo, Sanabria se však položil do vzduchu a v akrobatické pozici napálil míč do branky, ve které skončil i on sám.

Statistiky utkání Monza - Turín

Autor: Livesport.cz / Tomáš Vlasák

Komentáře (82)

Přidat komentář
smazaný uživatel

U rváčů typu Tevez nebo Di Maria je téměř jisté, že budou přínosem.

Stejně jako u hráčů jako Ramsey nebo Arthur, že budou k hovnu

Reagovat
king23

Di María je vynikající hráč. Mám pocit, že z hlediska celé kariéry trochu nedoceněný, protože strávil většinu své kariéry v klubech, kde ho zastiňovala jiná hvězda. Docela jsem litoval, že od nás tenkrát odešel, naštěstí se ho podařilo nahradit.

Reagovat
eder

Nepodařilo.

Reagovat
Salfovic

Co by za něj teď Real dal.

Reagovat
king23

Jakože příchoda Balea, který ho pozičně nahradil a se kterým jsme následně vyhráli LM 3x za sebou znamená že se ho nahradit nepodařilo?

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Eichel

Reagovat
The Krupy

Reagovat
10

https://twitter.com/romeoagresti/status/1559897115819745283

Paraticimu bych uříznul koule za ty dva "parametri zero" Rabiota s Ramseym

Reagovat
Zark

kokot, nejdřív nám dovede šupáky a teď vykupuje calcio

Reagovat
GEGE

Piči hlavně, že jste nám přetáhli nuovo Ibru Manciniho

Reagovat
10

tak vy než se vyserete, tak jsou 3 mercata v prdeli

oficiální to ještě není...

Reagovat
M11

Kezby ho nechali na tribune.. ale takove koule jako jeho matka nemaji

Reagovat
10

tu jeho matku bych docela bral místo Cherubiniho...

Reagovat
smazaný uživatel

Za Pirla, Vidala a Pogbu Rabiot a Ramsey pořád v plusu, jeste dva roky Artura a šul nul.

Reagovat
stuff

Nechapem, ze v tottenhame zatial vyzera rozumne. Ale tam asi ma maximalne pravomoc ozvat sa ludom z conteho zoznamu

Reagovat
10

spíš tam za něj tu hlavní práci dělá Conte, kterej dokáže dělat top hráče i z průměráků

Reagovat
DelPiero137

Najviac v pecku je ze bude hrat a odmietam pozerat zapasy s takymto smejdom. Co je skoda, lebu je tu nadej ze mladici dostanu sancu.

Reagovat
Pinturicchio

Ramsey je ještě zlatý, ale ta kudrnatá mrdka chce prej nechat doběhnout smlouvu a pak odejít zadarmo.

Reagovat
10

jiná možnost ani není, když ho nevezmou ani United...z jeho pozice mi to ale přijde nepochopitelný, pochybuju o tom, že by mu někdo za tu sračku, co předvádí 3 roky, dokázal dát ještě lepší smlouvu než má teď

Reagovat
Pinturicchio

Matinka asi spoléhá na to, že se najdou podobní debilové, jako v Juve, kteří mu dají to co chce po United, když půjde zadarmo. Celý rok na tribuně, aby pak byl rád za nějaké supaky z PL.

Reagovat
Raffaello

Rabiot by si zasloužil posadit na tribunu. Ať si za ty peníze klidně sedí, pro tým je zcela zbytný. To, co odehraje on, zvládnou Miretti, Rovell i Fagioli úplně stejně a i lépe. Ať je klidně kvůli tomu přijde o nominaci na MS. Pokud chce dělat problémy, jednal bych z pozice síly. Klub mu chtěl vyjít vstříc a dát mu prostor hrát jinde. Nechce? Může sedět.

Reagovat
10

nebylo by to poprvé v jeho kariéře, PSG ho na konci odstavilo stejně...jenže u Juve s Follettim za chvíli bude jediný zdravý záložník, už to první kolo se za sval chytali Loca, Zakaria, McK

matka mu sice vydělá hodně peněz, ale on kvůli ní přijde o druhý MS, to první navíc Francie vyhrála...

Reagovat
Raffaello

Neblokuje teď tahle Rabiotova eskapáda příchod Paredese? Allegri se bez hráče jeho typologie neobejde a bude to dál jedno velký špatný. On ho nutně potřebuje, Locatelli tam hrát nemůže. O to větší nesmysl je puštění Rovelly do Cremony, když v něm má ideálního registu. Až se otrká a naučí hodnotit situace pod tlakem, může být zatraceně dobrý. Jinak by dávalo větší smysl přejít na 4231, když nemá odpovídajícího dirigenta v záloze. ADM to ze středu hřiště umí taky skvěle a na volné pozici mezi útokem a zálohou by udělal hodně parády.

Reagovat
10

samozřejmě, navíc finančně to je pro Juve taky rána, mohli ušetřit 9m ročně za jeho plat + dostat 15-20m, o kterých se spekulovalo, takhle na konci roku místo toho budou -9m...Rabiot mohl zaplatit Paredese a Depaye

Moggi by to matce vysvětlil, tohle vedení je soft přesně jako Rabiot na hřišti

Reagovat
10

jinak podle GdS z těch mladých zůstane jen Miretti, Rovella má jít hostovat do Monzy, Fagio zpět do Cremonese

to je tak, když máš v týmu tolik odpadu, že je nikdo nechce ani zadarmo a ty pak musíš kvůli zku°°eným Arthurům a Rabiotům posílat hostovat lepší a domácí hráče

Reagovat
Raffaello

Nico & Nico potřebují hrát. Škoda obou. Takhle se budou rok trápit kolem sestupových příček, ačkoliv mají na víc. Pokud nebudou podstupovat těžké zápasy spolu s kvalitními spoluhráči, nemají šanci růst správným tempem. Na druhou stranu, oba budou hrát, Monza i Cremonese to kolem nich postaví.

Reagovat
10

právě, to vidím stejně

navíc Monza tam má Sensiho, Pessinu a další kvalitní záložníky, ta mi prostě pořád nedává moc smysl...a Nica v Cremonese by byla škoda, to není hráč na boj o záchranu, jemu by sedělo Empoli

Reagovat
Pinturicchio

Jestli to tak bude, tak minimálně Nico se jim na to vysere, ten podpis nové smlouvy podminoval herním časem v Juve - taky slušná prasarna, naslibovat mu satan ví co, on podepíše a pak s ním takhle vyjebou.

Reagovat
10

já pořád doufám, že si ho nechají...upřímně moc nechápu, proč Allegri očividně upřednostňuje Mirettiho, kterej je o 2 roky mladší

na druhou stranu pokud má zůstat Arthur a přijít ještě Paredes, tak by pro něj asi bylo lepší jít někam hrát

Reagovat
Pinturicchio

Jj, to každopádně, ale to už je důsledek te "koncepce" kupování zahraničních prumeraku, kterých se pak nemůžou zbavit a doplácí na to mladí, kteří jsou kolikrát lepší a nedostanou šanci.

Reagovat
10

zrovna Depay s Paredesem mají trošku podobný parametry

Reagovat
Pinturicchio

Teď si to zakrikl a příští rok je pozeneme vidlema jako většinu.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně! Nehledě na to, kolik ty odloženci dostanou za plat!

Třeba v mistrovském AC nebere ANI JEDEN HRAC přes 5 milionů - v Juve má přes 5 polovina kádru

Reagovat
Panini Calciatore

Po kazdom kole SA by mohlo byt taketo alebo aj vacsie review, omacky, zaujimavosti, citaty, statistiky atd.

Reagovat
Largo

Reagovat
Kapřík

Reagovat
Kop do titulků

Reagovat
Largo

Super clanek, diky za nej.

Reagovat
Panini Calciatore

Ako to vidis s tym Belottim? Viem ze to stoji na Eldorovi ale aj tak, pride mi to ako totalne presustrovana moznost ziskat top strelca zadarmo ak pojde nakoniec do Turecka.

Podla mna je on poslednym chybajucim dielikom do mozaiky menom scudetto.

Ak by bol zdravy a v top forme, je schopny ist cez 20 golov.

Akurat neviem ako by to vyriesil Jose, ci by posadil Tammyho alebo co.

Reagovat
wiggum

Taky pořád nechápu, kde je problém?! Je zadarmo, preferuje AS, tak proč ho nevezmou zrovna a prodeje neřeší pak, i kdyby měli Eldora prodat trochu pod cenou.

Reagovat
Largo

Přesně tak.

Reagovat
Largo

Vidím to tak 50 na 50. Prý včera odmítl nabídku z Turecka, 4,5 mega ročně a podpisový bonus, protože chce do AS. Nechápu, proč ho vedení dávno nepodepsalo. Prodeje se mohly řešit potom, v klidu. Důležitý přece je, abysme chytili šanci, když se naskytne. Ne jak Inter, kterej dělal pro Dybalu v týmu místo tak dlouho, až jsme mu ho vzali. Ať mi nikdo neříká, že Afenu neudáme i jen na hostování s opcí pár dní před koncem mercata. Belotti měl bejt dávno podepsanej, Šomurodov se vyřeší pozdějc. Má dlouhej kontrakt, tak zrovna u něj by mi hostování s nepovinnou opcí nevadilo. Ale jinak to Pinto dělá dobře, nemám mu co vyčítat. Dneska by měl bejt potvrzenej Kluivert do Fulhamu na hostování s opcí v závislosti na počtu odehraných utkání za 12 mega.

Reagovat
Raffaello

Reagovat
Nuno čomes

Afena na hostování s opcí, není to škoda?

Reagovat
Largo

Proč? Potřebuje hrát, u nás prostor nedostane. A zatím nikdo nenabízel jinou formu nákupu.

Reagovat
Nuno čomes

Není to příslib do budoucna? Pak by té opce byla škoda. Pokud ne, tak pro něj lepší jít a hrát samozřejmě.

Reagovat
Largo

Možná že je. Ale v celým roce stálo za řeč prakticky jen to utkání s Janovem, kdy dal dva góly. A nikdo neříká, že by tam nemohla být nějaká opce o zpětným odkupu. V Trigorii dobře ví, jak na tom je. Jsem si jistej, že si to pohlídají a že se poučili z těch dealů se Sassuolem.

Reagovat
Truffaldino

Mourinho jej využil jako ukázku ostatním (hlavně Shomurodov), jak by měli na hřišti pracovat a vracet se do defenzívy, z toho vychází jeho loňská minutáž. Dneska by se asi nikdo nebránil tomu prodat Darboa již po předminulé sezóně a Afena mi přijde jako podobný případ, kluci naskočili s velkým sebevědomím, ale s dlouhodobějšího pohledu už tolik nevynikají.

Jinak Il Romanista mluví o nutnosti prodeje jednoho z dua Afena, Eldor, zároveň připadá v ůvahu i obligačka, čiže také mi není vůbec jasné, na co se s Bellottim čeká, no uvidíme. Eldor má jedinou nabídku z Bologni a tam se jednání zastavila, takže se zdá být jediná možnost prodat Afenu. Pokud by se podařila buy back option, tak by to bylo samozřejmě dobré, ale víc by mě mrzel třeba odchod Volpata než Afeny.

Jo a Akanji by byl bomba, jsem si říkal, že bychom se po něm mohli poptat už nějakou dobu zpátky, byť jeho příchodu moc nevěřím.

Reagovat
Largo

Souhlasím. Darboe taky no. Ten si myslím, že by u nás už nebyl, nebýt toho zranění, co ho teď vyřadilo na půl roku. Akanji je super, ale u něj to vidím spíš na Inter. I když ten zase chce Acerbiho. No, nevím, mě by z toho pořád nejlíp vycházel Lindelöf. Pokud by Účka byly ochotný přistoupit na hostování, klidně i s povinnou opcí.

Reagovat
Seydou Doumbia

Belotti a Skudeto pro AS? Jako já chápu že je serie a možná nejslabší v historii (počítám nejlepší tým z každé titulové sezony, acečko loni oproti týmum z 80,90 let nebo oproti juventusum posledních 10 let to byl v porovnání strašně slabý tým) ale jako ten hype okolo as na titul mi příjde až přílíš přehnaný...divil bych se kdyby titul něudělal inter,ac nebo juve...pro as bude úspěch čtvrté místo, uvidíme po sezoně

Reagovat
smazaný uživatel

v italštině není K

Reagovat
Seydou Doumbia

vím a neřeším...měnim si slova podle své potřeby jak se mi chce

Reagovat
smazaný uživatel

to taky o něčem svědčí

Reagovat
Nuno čomes

Letos tipovat titul je strašně složité. Ono to klidně muže urvat až pět týmů. A Inter třeba posílil nejmíň.

Reagovat
Panini Calciatore

V minulej sezone by si povedal ze titul ziska Milan?

Ja teda isto nie, ani na zaciatku, ani v polke sezony.

Stale si myslim ze Inter mal lepsi tim a mal to vyhrat.

Teraz je aspon 5 timov na zhruba tej istej urovni.

Roma sa vyrazne posilnila, je tam velky boom a nezabudaj na Murka.

S Belottim vo forme by bola isto kandidat na scudetto.

Pozri kolko daval golov v priemernom Turine kde nemal taky servis ako by mal v AS.

Reagovat
Seydou Doumbia

Taky nepovedal ako ty...no ano 5 týmu na té stejné úrovní proto to souhlasí s tím co mám v závorce že vidíme aktuálně nejslabší nejlepší titulové týmy v SA za posledních několik let, proto se to vyrovnáva, protože nikdo není top...vím že beloti je top hráč, spíš mi šlo o oslovení skudeta v případě as než o něho samotného

Reagovat
Panini Calciatore

Zial verny obraz sily top timov su europske pohare.

Trofej pre Romu bol vykrik v tme aj to hlavne kvoli slabej konkurencii v sutazi.

Liga potrebuje este viac takych prestupov zvonku ako Wijnaldum, Matic, Jovic, Lukaku, Di Maria, Pogba.

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Eldarion

Keby tam bol hocikto iný na lavičke tak by som im možno veril, ale Mourinho... Ešte s tými ofenzívnymi hráčmi čo prišli. Minulý rok bol tiež okolo nich hype prvé kolá, ale ptm dostávali fukot a lepšie tímy si z nich robili prdel.

Reagovat
danko10

Oproti vlanajsku je tu vyhoda v tom, ze tim zostal pokope a medzicasom dokazal ziskat trofej. Mentalita robi v sporte vela a prave na tej sa Josemu imho v priebehu roka podarilo vyrazne zapracovat. Scudetto je, samozrejme, mimo diskusiu, ale verim tomu, ze tento rok bude Rim konkurencieschopnejsi, minimalne co do zapasov s timami zo spicky.

Reagovat
Panini Calciatore

Tak ja ako Napolitan verim Rimu a ty ako Riman neveris Rimu ale hybaj volakde

Reagovat
smazaný uživatel

Tomáš Vlasák je romanista?

Reagovat
Panini Calciatore

Stava sa vo futbale bezne ze ked nejaky klub kupi par hviezd, tak si tym ziska novych fanusikov.

Vies napr. ze taky ViON Zlate Moravce ma na Instagrame viac fanusikov ako Slovan a Trnava dokopy? No a pytas sa ako je to mozne?

Jednoducho, klub kupil "azijskeho Messiho" z Indonezie...

Reagovat
Inter Eterno Amore

nebola to Senica?

Reagovat
pistacik11

Bola, už je vo vione

Reagovat
Raffaello

Tomáš je velkým fanouškem italského fotbalu, napříč Serií A/B. Srdcem Juventino.

Jsem rád, že tu dostane prostor jeho produkce z Livesportu. Má velmi dobré blogy na Tipsportu - Alessio89. Snad toho bude víc a nakonec se vyžene odpad, který tu někteří rádoby pisálci publikují. Pro italskou sekci by Tomášovy články mohly být velkým posunem kupředu.

Reagovat
10

tyvoe, s Alessiem jsem si psal na fóru Juve už někdy v roce 2004, to je prdel

má tady profil?

Reagovat
Sforza

Tak ja si hlavne myslel, ze Alessio bude nejaky cesky Ales :) Ale asi to ma podle Tacchinardiho .

Prehled ma, ale na ruznych serverech se opakuje . Prectes si 3 jeho blogy na Tipsportu , pak vyda podcast na Tipsportu , kde to vsechno co bylo psane zopakuje ustne a ted dokonce jeste tady review 1.kola a zase ta same pisnicka , co uz jsem cetl a slysel nejmene dvakrat ,

Reagovat
smazaný uživatel

pravda, taky jsem se s tím setkal.

Taky po tom videorozhovoru mu to fans dali v komentářích docela sežrat

Reagovat
Sforza

Jj, tam mu to ta zvolenova dala sezrat , že se nikde nezmíní o Laziu . Ale ta podle mě měla v sobě tak 15 boroviček:)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Loni byl Bergamista

Reagovat
Inter Eterno Amore

Bol som osobne na Salernitana Roma. Zápas som si užil skôr pre atmosféru. Domáci boli fantastickí. Rimania sa prebudili až po zápase.

Reagovat
Largo

Tak tam taky byla jen hrstka Římanů.

Reagovat
Pinturicchio

Tak ta odpudiva ropucha nechtěla jen 10 mega ročně, ale navíc i 10 mega podpisovy bonus a každý rok smlouvy navýšení platu.

Reagovat
Raffaello

Inflace.

Reagovat
Largo

Máma za všechny prachy.

Reagovat
LesyJePan

to je dobre, že to tak dopadlo. Už ste posilnili až až.

Reagovat
Lech

Reagovat
stuff

Gadzo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele