Tahle čtveřice dokazuje, že nemusíte být šéfkuchaři vyučení v michelinkách, abyste zahýbali pražskou gastroscénou. Stačí nehynoucí vášeň pro dobré jídlo a dobrý nápad.

Ten se v tomhle případě bude jmenovat Šodó bistro, nachází se v Dejvicích a vládnout mu budou dva páry známých foodies. Gabriela a Petr Ogurčákovi, blogeři a majitelé známého karlínského bistra Etapa, a Zuzana Daňková a Jan Valenta, tvořící pod jménem Taste of Prague.

V bistru by na zákazníky měla čekat výběrová káva a jednoduché pečivo. Dopoledne bude podnik podávat snídaně, odpoledne se to změní na bistro vinárnu, k tomu jedno dvě jídla.

Koncept se nicméně teprve rýsuje, organicky mění a vše se nakonec dost liší od Valentových původních plánů. Nejdříve totiž na místě měla vzniknout prodejna s vybranými kvalitními surovinami.

Na to ale Valentovi neměli sami odvahu, zato Gabriela a Petr Ogurčákovi hledali letos na jaře prostory pro nový podnik a všechno to zapadlo.

Na místě, které vlastní asistent trenéra české fotbalové reprezentace Jiří Chytrý s manželkou a kde by mělo bistro vzniknout, teď probíhají stavební práce. Otevřít by se mělo už za méně než tři měsíce. Plán je totiž rozjet Šodó na konci října nebo na začátku listopadu a investice se pohybuje v řádech jednotek milionů.

Gabriela a Petr Ogurčákovi, blogeři a majitelé bistra Etapa

Ogurčákovi se dlouho pohybovali ve světě IT a marketingu a pod názvem PG Foodies rozjeli blog o zdravém jídle a vaření. Bistro Etapa otevřeli na začátku roku 2020.

Nedlouho poté přišel první lockdown, i tak se však útulný prostor v klidném koutu Karlína stihl etablovat a brzy v něm bylo neustále plno. Zeleninové brunche, výběrová káva, kváskový chléb a profesionální obsluha doteď zaručují Etapě výsadní místo na pražské gastroscéně.

Daňková s Valentou zase roky pracovali v prostředí advokacie, Valenta se živil jako překladatel. Známými se stali díky blogu Taste of Prague. Pod touto značkou začali nabízet turistické prohlídky nejen po Praze za tím nejlepším jídlem, pak rozjeli i podcast a ubytovací služby.

Proslulým foodtours však koronavirus ublížil značně a v roce 2020 byli na jednom procentu příjmů. I to byla motivace, proč zkusit rozjet něco dalšího.

Nabízí se samozřejmě otázka, zda má další bistro šanci uspět v době, kdy se v Česku restaurace spíš zavírají. To ukáže až čas.

Po covidové „době temna“ to je však jen jedno z několika bister, která by měla pod rukama kuchařských nadšenců v Česku vzniknout. Otevření bistra ohlásila na říjen například i Barbora Karpíšková, manželka zmíněného restauratéra Karpíška, známá jako foodblogerka Bju. Gastronovinářka Darina Křivánková zase letos otevřela v Českém Krumlově bistro Topinka.

Jan Valenta se synem Jonášem