Radek Špryňar
17. srpna 2022 • 15:40

Česku se ukáže hvězdný Poulter: fanda Arsenalu i rebel s „krvavými“ penězi

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo je Ian Poulter, hlavní hvězda golfového turnaje Czech Masters 2022?Kdo je Ian Poulter, hlavní hvězda golfového turnaje Czech Masters 2022?FOTO: Koláž iSport.cz

    Promotér největšího golfového podniku v tuzemsku Petr Dědek si splnil jeden ze svých snů. Czech Masters, v poli se sedmnácti českými hráči, ozdobí účast Iana Poultera. Angličan je vysoce respektovanou veličinou světového golfu, byť nikdy nevyhrál major. Pravidelně však řádí v Ryder Cupu, nejproslulejší týmové soutěži planety. Býval, a vlastně stále je, módní ikonou, fandí Arsenalu. Ale také je to rebel, který si bez mrknutí oka vzal peníze od saúdského prince… Kdo je vlastně Ian Poulter, největší hvězda Czech Masters? A jaké jsou další zajímavosti turnaje?

  • „Postman“ – šílenství v Ryder Cupu

    Oči vykulené navrch hlavy, pěsti křečovitě sevřené a z úst vycházející euforický ryk. Ikonické fotografie z Medinah z roku 2012, a nejen odtud, mají golfoví fanoušci stále v živé paměti. Poulter je člověk stvořený pro týmovou soutěž. Ryder Cup, prestižní klání mezi Evropou a Amerikou – doslova zbožňuje. „Je to můj život,“ říká. Vysloužil si přezdívku Pošťák, protože na Ryder Cupu vždycky doručuje Evropě body. Během sedmi účastí získal šestnáct bodů, pětkrát s evropským týmem triumfoval. Dosud neprohrál zápas ve dvouhře!

    Jeho nejúžasnější vystoupení proběhlo před deseti lety ve Spojených státech. Poulter vyhrál všechny své zápasy a pomohl Evropě k omračujícímu obratu, k legendárnímu „zázraku v Medinah“. Ve čtyřhře s Rory McIllroyem zahrál pět birdie v řadě a odstartoval frontální útok evropského týmu, který v tu chvíli už 4:10. Nakonec vyhrála 14,5:13,5. „Cítili jsme, že máme jen malou, opravdu malou šanci a nakonec se zapsali do historie. Je to neuvěřitelné,“ doteď nechápe Poulter.

    Pošťák, který Evropě doručuje body. V Ryder Cupu se Ian Poulter našelFoto Reuters

  • Šťastný muž bez majoru

    Byl třetí na PGA Championship, před sedmi roky šestý na Masters, v roce 2008 byl dokonce před posledním kolem ve vedení domácího The Open. Nic z toho. Jen kupa rozčarování. Vyhraje Poulter někdy major? Spíš ne. Okno se pomalu zavírá. Šancí ubývá. Rodákovi z Hitchinu je šestačtyřicet, v golfu je obří konkurence, každý rok se mladí hráči hrnou na profesionální túru a starší borce trhají na kusy. Přesto má Angličan pořád šanci. Golf je o čtyřech turnajových dnech. Jestliže se všechno sejde, může major i na stará kolena vyhrát. Pokud ne? „Kdybych dnes musel odložit hole, byl bych šťastný muž. Mohl bych si sednout, dát si pivo s mámou, tátou a dětmi a říct: „Páni, víš co? Byla to úžasná kariéra. Byl bych hrdý na své úspěchy,“ říká. Má proč. Vyhrál tři turnaje na PGA Tour a dvanáct na DP World Tour.

    Největší hvězdou startovního pole Czech Masters je slavný Angličan Ian Poulter, přestože mu vítězství na majoru stále unikáFoto ČTK / Šulová Kateřina

  • LIV, aneb „krvavé“ peníze od Saúdů

    V květnu přijal Poulter nabídku stát se členem LIV Golf Invitational Series. Jako „všimné“ dostal částku blížící se ke sto milionům dolarů! Není zdaleka sám. Štědře dotovaných osmi podniků se účastní i další esa světového golfu – Phil Mickelson, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau, Brooks Koepka, Cameron Smith a mnozí další.

    V čem je problém?

    Ve finančním pozadí celé minisérie, která je sponzorována vládnoucím represivním režimem Saúdské Arábie. Tedy stejně jako při teroristických útocích na New York v roce 2001… Tehdy bylo 15 z 19 útočníků právě z této země, kde je porušování lidských práv denním chlebem.

    Oponenti zase tvrdí, že saúdské peníze jsou ve sportu všude a že golf není výjimkou. Každopádně propukla „občanská válka“. Ti, kdo přijali členství na LIV, byli tvrdě kritizování. Americká PGA Tour jim zrušila členství, hráči se nemohou účastnit jejich turnajů. Stejně reagovala evropská tour. Konají se soudní procesy, právníci mají honičku. „Neudělal jsem nic špatného. Je to byznys, ne? Pracovní a osobní jsou dvě zcela odlišné věci. Mám prostě jiný názor než někteří,“ hájí se Poulter. Mimochodem, právě on podnikl právní kroky proti zákazům ze strany i PGA Tour a European Tour. Úspěšně. Nezávislá porota mu umožnila hrát v červenci na Scottish Open, respektive pozastavila zákaz. I proto může být Poulter v Česku.

    Neudělal jsem nic špatného, brání se Poulter poté, co přijal saúdské penízeFoto Reuters

  • Neúspěšný podnikatel v módě

    Vždycky platil za odvážného chlapíka, který se snaží vymykat všudypřítomnému golfovému tradicionalismu. Nosil barevné kalhoty, překvapoval kombinacemi, vzory. Rekreační golfisté se strojili jako on. Svého času byl módní ikonou. Před patnácti lety rozjel firmu na golfové oblečení, společnost IJP Design si vedla zpočátku dobře. Rychlý úspěch zaznamenala ve Velké Británii i v USA. V roce 2009 expandovala do Číny, přidala dámské a dětské řady. Po deseti letech ale Poulter byznys zašlápl. Údajně kvůli nekonečné konkurenci. „Je to velmi smutný den,“ pravil.

    Přestože Ian Poulter musel činnost své módní firmy ukončit, v oblékání se stále vyžíváFoto Reuters

  • Fanoušek Arsenalu

    Každý Angličan ve fotbale někomu fandí. Poulter se zamiloval do Arsenalu. Je bláznivým fanouškem The Gunners. „Zbožňuju tenhle klub,“ líčí s jiskrným výrazem. Londýnský klub v posledních letech sice neprochází růžovým obdobím, ale to povětšinou dobře naloženému Poulterovi náladu nekazí. Na Twitteru si z neúspěchů dělá srandu, kočkuje se s dalšími spoluhráči. Když měl čtyřicáté narozeniny, dostal od kapitána rydercupového týmu Darena Clarka dres Severního Irska a teplákovou soupravu Tottenhamu. Poulter se naštvaně otočil a s nadávkami odešel z místnosti…

    Ian Poulter má spoustu fanoušků, sám je ovšem vášnivým příznivcem ArsenaluFoto Reuters

  • Nadšenec do Rosso Scuderia

    Kromě golfu, a fotbalu, má Poulter ještě jednu vášeň. Zbožnuje tmavě červenou barvu Ferrari. V garáži má nesmírně zajímavé kousky této italské značky – Ferrari Enzo z limitované série a Ferrari F 40. „Jsou to úžasné vozy, stačí nastartovat a poslechnout si ten zvuk…,“  rozplývá se Angličan. Cena obou kousků barev „rosso scuderia“ atakuje hranici devadesáti miliony korun. „Mám objednané další vozy, ale přijdou až příští rok,“ těší se Poulter. V garáži má zaparkované stroje i dalších luxusních značek.

    Golfista Ian Poulter se nezdráhá drahých vozů, jeho nejoblíbenější značkou je FerrariFoto ČTK / AP / Seth Wenig

  • Další zajímavosti o turnaji

    Sedmnáct = český rekord

    Celkem sedmnáct českých golfistů se zúčastní prestižní akce ve Vysokém Újezdu. Na nádherném hřišti Albatross se představí dvanáct českých profesionálů a pět amatérů. Je to nejvíc v historii turnaje. Minulý rok skončil dvanáctý Filip Mrůzek a vylepšil české maximum na European Tour. „Mělo to úplně všechno. Byly to krásné čtyři dny. Zahrál jsem si na nádherném domácím hřišti se skvělými hráči, měl jsem krásné momenty na greenu. Všechno mi na hřišti sedlo. Doufám, že se bude dařit i letos,“ prohlásil Mrůzek. Před startem D+D Real Czech Masters je poněkud nervózní. V prvních dvou dnech totiž půjde v prémiovém flightu s Ianem Poulterem. „Snad mu ukážu, že golf taky trochu umím,“ usmál se.

    Zleva golfisté Ian Poulter, Thomas Pieters a Filip Mrůzek na tiskové konferenci ke golfovému turnaji D+D Real Czech MastersFoto ČTK / Šulová Kateřina

    Dvanáctiletá naděje

     

    Je to neuvěřitelné, ale turnaje se účastní chlapec, vlastně dítě, s rokem narození 2010. Jedná se o Čecha, Louise Kleina. Nikdo mladší se turnaje European Tour nikdy neúčastnil. Jde o další rekordní zápis v českém podání. „Golf je globálním sportem, rychle roste i v této zemi. Je fantastické, že tady na turnaji bude hrát hodně mladých Čechů. A dvanáctiletý kluk? Wow… Doufám, že se jim bude dařit,“ prohlásil na tiskové konferenci Ian Poulter. „Nikdy jsem v České republice nebyl. Stydím se, že mi to trvalo tak dlouho, než jsem konečně přijel. Jsem super nadšený, že jsem tady.“ Klein patří mezi supertalenty českého golfu. Kdyby prošel cutem, byl by to obrovský úspěch.

    Osm a konec? Dědek to vyvrací

     

    V uplynulých dnech a týdnech se golfovým zákulisím v Česku šířily spekulace, že aktuální osmý ročník D+D Real Czech Masters bude posledním v řadě. Že prý už promotér Petr Dědek neplánuje bez titulárního sponzora dotovat nákladný podnik a že se chce věnovat pouze hokejovým Pardubicím. „Nic takového se nezakládá na pravdě, plánujeme i další ročníky. Máme podepsanou dlouhodobou smlouvu s European Tour. Naše promotérská společnost patří mezi největší v Evropě. Už jsme zorganizovali třicet turnajů na různých úrovních. Pokračujeme dál,“ prohlásil při setkání miliardář Petr Dědek. Czech Masters má dotaci 1,75 milionu eur (asi 43 milionů korun).

    Akci Czech Masters má jako promotér na starosti Petr Dědek, mimo jiné majitel hokejových PardubicFoto Blesk:Tonda Tran

    Stáhni a poslouchej

     

    Návštěvníci turnaje budou mít k dispozici dokonalého společníka. Pokud si do mobilu stáhnou aplikaci Radio Czech Masters, s pomocí sluchátek budou informovaní o dění na celém hřišti. Když se bude divák po hřišti posouvat se skupinou Iana Poultera, bude zároveň vědět, jak si aktuálně vedou čeští golfisté. Radiopřenos začne každý den v 8 hodin, o víkendu končí vysílání až po odehrání posledního míče.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud