TOP 5 hvězd USA: Trojka draftu i účastníci olympiády a dospělého MS

Foto: iihf.com

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Velké sebevědomí a obrovská individuální síla. Američané ještě v Edmontonu nenašli přemožitele, se skóre 22:4 ovládli skupinu B. Pořádně se vlastně zapotili jen proti Švédům, jinak si v každém zápase otevírali v Rogers Place střelnici. Jaké jsou největší americké hvězdičky na MSJ?

Thomas Bordeleau (Ú, 20 let)

Sezóna 2021/22: Univ. of Michigan (NCAA), San Jose Barracuda (AHL), San Jose Sharks (NHL), 47 zápasů, 12+33

Jediný americký hráč, který už ochutnal NHL, kde si střihnul osm utkání v dresu San Jose. Thomas Bordeleau sice hraje za Spojené státy, ale má i kanadské předky. Jeho táta a děda ale reprezentovali i přes kanadský původ Francii, Thomas se naopak loni účastnil MS ve Finsku, kde s týmem USA čelil v souboji o bronz Česku. V Edmontonu se zatím může chlubit bilancí 1+6 ve čtyřech zápasech, která jej vystřeluje na čelo bodování soupisky USA. 

Logan Cooley (Ú, 18 let)

Sezóna 2021/22: USNTDP (USHL a USDP), 75 zápasů, 40+71

Hráč ročníku narození 2004 a jeden z benjamínků amerického výběru patří mezi ty největší talenty NHL, ostatně na červnovém draftu si jej vybrali zástupci Arizony ze třetí pozice i před Shanem Wrightem. V reprezentačním programu nasbíral osmnáctiletý šikula neskutečných 111 bodů. Jeho útok s Kniesem a Coronatem patří mezi ty nejlepší na šampionátu, Cooley už dokonce dvakrát zkoušel lakrosový trik, jenže zatím neuspěl, v Edmontonu má na kontě prozatímní bilanci 1+4. Po MSJ stráví nováčkovský rok na University of Minnesota.

Brock Faber (O, 19 let)

Sezóna 2021/22: University of Minnesota (NCAA), 32 zápasů, 2+14

Mnozí by jej už rádi viděli v NHL, Brock Faber ale ještě pravděpodobně stráví rok na univerzitě. Rodák z Maple Grove v Minnesotě ve svém rodném americkém státě stíhá školu, hokej i starání se spolu s rodiči o postiženou sestru. Během uplynulého roku si devatenáctiletý bek prošel výměnou v NHL, když jej LA Kings obětovali za Kevina Fialu a poslali domů do Minnesoty. Na mistrovství v Albertě vede Faber Američany jako kapitán, ostatně zkušenosti má i z olympiády v Číně. Po skupinové části má poctivý obránce na kontě dva body za gól a nahrávku.

Luke Hughes (O, 18 let)

Sezóna 2021/22: University of Michigan (NCAA), 41 zápasů, 17+22

Hodně slušná hokejová rodina, ve které se všichni tři synové potatili. Nejstarší Quinn je hvězdou Vancouveru, prostřední Jack zase stále více září v New Jersey, kde čeká na příchod svého nejmladšího brášky Lukea, čtyřky draftu z roku 2021. V uplynulé sezoně si Luke Hughes zahrál jako nováček univerzitní NCAA, kde na poměry obránce nasbíral neskutečných 39 bodů ve 41 zápasech, díky svým výkonům si zahrál na MS ve Finsku. Na univerzitě by měl pokračovat, New Jersey ještě počká. Možná i díky tomu jej lze sledovat na MSJ, kde zatím zapsal šest bodů (1+5) ve čtyřech zápasech.

Matthew Knies (Ú, 19 let)

Sezóna 2021/22: University of Minnesota (NCAA), 33 zápasů, 15+18

Američan se slovenskými kořeny. Rodiče Matthewa Kniese se před narozením druhorozeného syna přestěhovali za prací do Spojených států. Ve svém prvním roce na univerzitě devatenáctiletý forvard okouzlil, vybojoval si místo i na olympiádě v Pekingu. Maple Leafs jej dokonce lákali k podpisu do NHL, jenže mohutný útočník zvolil pokračování na University of Minnesota, kde se chce stále zlepšovat. Na MSJ zatím bodově nezáří, ale snaží se pracovat hodně týmově, chodí hodně před bránu nebo dohrává souboje. Cooley s Coronatem ve velkém těží z jeho práce, bude tomu tak i při čtvrtfinále s Čechy?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz