shop.musicserver.cz
Brutal Assault 2022 - den 2, Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022

Druhý den Brutal Assaultu aneb Kovbojové a kanibalové

Vydáno: 17.08.2022 17:13 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

První den se Brutal Assault rozjel rovnou do plných a až do sobotního finále nepolevil. A hned ve středu představil natolik nabouchaný program, že člověk musel téměř na lékárenských vahách odvažovat, na kterou stage se vydat. Velká pódia patřila hvězdám i nadějím, na těch menších zářily nenápadné perličky.

Live: Brutal Assault 2022 - den 2

místo: Pevnost Josefov, Jaroměř
datum: 9.-13. června 2022
vystoupili: Cannibal Corpse, Dark Funeral, Lorna Shore, Alcest, Amenra, Me and That Man, Imperial Triumphant a další
Fotogalerie z druhého dne

Lorna Shore - Brutal Assault (den druhý) – Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Pozitivum proměny stanového pódia v klasické otevřené - a tedy i kapacitně mnohem štědřejší - a nahrazení Octagonu rovněž prostornější Bastion Stage (psali jsme o tom v reportu z prvního dne) se projevilo hned ve středu. Areál je najednou výrazně vzdušnější, prakticky se podařilo eliminovat největší špunty, pohyb po pevnosti je plynulý, a když už se dav někde dostane do úzkých, není to nic, co by dokázalo otrávit.

Navíc, ačkoliv je Brutal Assault metalový festival, málokdy narazíte na vyloženě konfliktní typy. Naopak, celou akcí již tradičně prozařuje respekt, je plná úsměvů a nefalšovaného kamarádství. Letošní ročník byl k tomu i podstatně pestřejší. Metalový dress code tu najednou prozařují barvičky, přibyla spousta mladých lidí i rodin s dětmi. Kdo by to byl řekl, že se zrovna z téhle akce stane rodinná událost?

Onu metalovou omladinu, či snad naději, bezpochyby přitáhla i Lorna Shore. Americká deathcorová formace platí dnes za jedno z nejvíce rostoucích uskupení v ranku moderně střiženého metalu. A v Josefově to pod pálícím odpoledním sluncem dokázala.

Pentagram - Brutal Assault (den druhý) – Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Největší pozornost si pro sebe pochopitelně kradl vokalista Will Ramos. Mezi písničkami usměvavý sympaťák, při zpěvu rozevranec, který ze sebe dokáže sypat neuvěřitelný křik i hluboký growl, jako by se nechumelilo. Vše v dokonalé souhře s roztrhanými a pomačkanými kytarovými riffy a breakdowny kumpánů za ním. Velký zážitek.

Není potom divu, že hned po nich vystupující Bloodbath působili tak nějak starosvětsky usedle. Deathmetalová superskupina, kterou momentálně vede Nick Holmes z Paradise Lost, přivezla příjemně civilní set. Její členové si nehráli na velká gesta, Holmes nastoupil bez příležitostně využívané zakrvácené tváře, sázel vtipy a celkově to bylo velmi uvolněné.

Ve snaze konsolidovat síly vynechávám Tesseract a na hlavní festivalové náměstí se vracím s prvními tóny blackmetalových melancholiků Alcest. Spousta dýmu, pruhy roztrhané bílé látky nad kapelou a promyšlený průlet diskografií v mírné většině patřící aktuální desce "Sapphire" - tak nějak by se dal charakterizovat příjemný koncert v nepříliš ideálním čase. Téhle hudbě by slušelo více tmy.

Cannibal Corpse - Brutal Assault (den druhý) – Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Před koncem se přesouvám směrem k Bastion Stage a cestou se na chvilku zastavuju na vystoupení Pentagram. Jeden ze stylotvorných spolků temných odnoží rocku už načal šestou dekádu na scéně a stále to dává s naprostým přehledem.

V jistých ohledech pravým opakem jsou Imperial Triumphant, trojice, která svůj moderně střižený disonantní black/death metal halí do estetiky art deca. Rozskřípaná disharmonie, inspirace jazzem, dotáčky nahrané symfonickým orchestrem, nejistota, jakou cestou se muzikanti skrytí za zlatými maskami dále vydají. Nejmenší stage Brutalu byla svědkem posluchačsky náročné, ale zároveň i velmi mocné show. Však taky bylo skoro plno.

K hlavním pódiím se vracím na konec setu francouzských divousů Igorrr a čekám, jak svůj výstup odpálí Cannibal Corpse. Pokud jde o návštěvnost, tihle řezníci z Buffala letos triumfovali. Na živoucí legendy death metalu přišlo prostě nejvíce lidí z celého festivalu a kapela se jim odměnila průřezem své tvorby, kde se mezi všeříkajícími hitovkami "Hammer Smashed Face", "Skull Full of Maggots" nebo "Stripped, Raped and Strangled" našly i tři kousky z aktuální, mimochodem podařené, studiovky "Violence Unimaginded". Sám ale dávám jen začátek koncertu, Kanibaly ctím coby žánrové otce zakladatele, nikdy mě ale zvláště nebavili.

Me And That Man - Brutal Assault (den druhý) – Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-13.8.2022
© Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz
Úplně vynechávám i blackové Dark Funeral a mizím na největší stylový úlet letošního ročníku. Country. Me And That Man je formace, v jejímž čele stojí Nergal z Behemoth (v Jaroměři hráli několikrát) a jejíž country je notně temné, antináboženské a vůbec ve svém myšlenkovém jádru hodně metalové. A přišla na ni spousta lidí.

Čtveřice přivezla zhruba hodinový výběr ze tří dosavadních desek, výsledek byl strhující. Ostatně, jak Nergal, který sám sebe postavil spíše do role kytaristy a za nějž většinu skladeb odzpíval basák, poznamenal: "Nevíme, co tady vlastně s touhle hudbou děláme, ale je to sakra skvělý." A bylo.

Když kráčím směrem k východu, Sea Shepherd stage zrovna opanuje Amenra se svým duširvoucím setem. Ta se zahalila do tmy a útočí hlavně hudbou a náladovými černobílými projekcemi. I na velkém placu hlavního náměstí se Francouzům podařilo vytvořit až intimní atmosféru, kde byl každý sám se svými emocemi. Rozjetý 25. Brutal Assault míří ke svému třetímu dni. To do pevnosti dorazí král - King Diamond.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Brutal Assault přiveze exkluzivní show The Dillinger Escape Plan pro střední a západní Evropu. Zahrají v původní sestavě (14.04.2024 18:25)
- Naživo: Nájezdu Vikingů z Enslaved na pražské Futurum trochu scházela dravost (19.03.2024 21:50)
- Video: Me and That Man lákají jednohubkou "White Faces" na turné (14.03.2024 13:13)
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Video: Alcest se v singlu "L'Envol" nechávají unášet na křídlech bájných ptáků (27.02.2024 16:03)
- Mistři drtivé komplikovanosti Meshuggah zahrají ve Foru Karlín (23.02.2024 10:07)
- Audio: Death-doomoví klasici My Dying Bride lákají vodou nasáklým klipem "Thornwyck Hymn" na novou studiovku (15.02.2024 14:58)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)
- Blackmetalová encyklopedie Dayala Pattersona se uzavírá čtvrtou částí "Do propasti" (24.01.2024 11:13)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen U2 Themroc Sia Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu