Finančníci z RSJ sází na udržitelnost. Investují do firmy, která radí, jak být zelený a bez uhlíku

RSJ získává minoritní podíl ve společnosti Impact Factory. V ekologii a udržitelnosti vidí Libor Winkler a spol. příležitost, ne povinnost.

Luboš KrečLuboš Kreč

winkler

Foto: RSJ

Libor Winkler z RSJ

0Zobrazit komentáře

Zkratka ESG hýbe byznysovým světem čím dál víc. V zásadě říká, že firmy se musejí chovat zodpovědně a zeleně a začínají se od ní odvíjet i takové věci, jako je investiční skóre. České společnosti Impact Metrics a Fair Venture, které se věnují poradenství v této oblasti, se nyní spojily a jako investora k sobě vzaly RSJ. Výsledkem je nově vzniklá společnost Impact Factory.

Fair Venture vznikla už v roce 2018 a zaměřuje se na konzultantské služby v oblasti ESG, které zahrnují pomoc s analýzou, vytvořením strategie udržitelnosti a tvorbou nefinančního reportu. Za společností dosud stáli Dan Heuer a Lenka Heuerová. Impact Metrics zase loni společně s Heuerem rozjeli Martin Klofanda a novinářky Veronika Němcová a Martina Patočková, které spravují také server Ekonews.cz. Společnost se zabývala analýzou ESG dat.

„Během podzimu představíme služby, které mají firmám pomoci s ESG. Chceme digitalizovat oblasti související s ESG daty u analýzy, strategie a reportingu. Cílem je vývoj nástroje pro řízení udržitelnosti ve firmách. Ten bude možné uplatnit napříč obory a trhy,“ řekl šéf nově vzniklé firmy Impact Factory Dan Heuer.

V Impact Factory drží Heuerovi podíl 52,5 procenta, jejich spolupracovník Klofanda 17,5 procenta a Němcová s Patočkovou mají dohromady 15 procent. Zbylých 15 procent za investici v řádu jednotek milionů korun má také investiční skupina RSJ, resp. její podfond Finance.

„Dává nám smysl investovat do projektů, které mají jasnou vizi a orientaci na produkt související s udržitelností středně velkých firem. Už nyní je řada společností, které vnímají udržitelnost jako příležitost a nečekají, až se z ní stane povinnost. Hledají adekvátní nástroje, které jim umožní pracovat s tzv. ESG daty a používat je při tvorbě firemních strategií,“ říká za RSJ Investments Libor Winkler, její řídící partner.

Skupina RSJ vydělává primárně vysokorychlostním, algoritmickým obchodováním na burzách. U jejího vzniku stál miliardář Karel Janeček a jeho bratr Tomáš, mezi akcionáři je kromě Winklera, který společnost dlouhodobě vede, také podnikatel Václav Dejčmar. Společnost je aktivní i na realitním trhu, podle návrhu slavné architektky Evy Jiřičné chystá v Praze novou budovu, lákaly ji také investice do zpracování lithiové hlušiny.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym