Léto se nechce vzdát, chlazení nutné

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Takový nápor ostrých slunečních paprsků čekal letos v létě málokdo. I v tomto týdnu se teploty hravě dostávají nad tropickou třicítku. Nasnadě tedy je, jak se hlavně v ulicích města, ale třeba také v zaměstnání chladit. Způsobů je více, všeho moc - tedy horka - škodí.

Obligátní je pochopitelně ochlazení ve vodě koupališť. I přes přetrvávající horko a sucho je vody ke koupání dostatek.

„Rád to potvrzuji, sucho v bazénech nám skutečně nehrozí,“ podotýká k tématu šéf společnosti Steza Zlín, která provozuje koupaliště v Zimních lázních, na Panoramě a na Zeleném, Lubomír Matoušek. Osvěžení je zajištěno.

Poněkud jinak to ale mají ti, kteří musejí do horkých provozů. Aleš Suchánek, jednatel zlínské společnosti Hamag, upozorňuje, že jeho lidé, taviči, to věru jednoduché nemají.

„Klobouk dolů, teplota v práci dosahuje místy až padesáti stupňů, k osvěžení slouží třeba chlazené iontové nápoje,“ říká.

Sám má ale jeden zaručený návod, jak uniknout mimo provozy, ve volném čase, velkému vedru.

„Pro mne je ideální schovat se na nějaký čas do sklípku, teplota je konstantní, podzemí chladí a když je trocha dobrého vína, dá se to všechno vydržet,“ komentuje Suchánek horké léto.

V ulicích Zlína pomáhají lidem v zajetí slunečních paprsků vozy Technických služeb.

„Vyjíždíme několikrát denně, naše vozy snižují tu nejvyšší teplotu na silnici i na souběžný chodnících, lidem se lépe dýchá, s takovým osvěžením máme bohaté zkušenosti, jezdíme hlavně centrem města,“ přidává další návod ředitel TS Zlín Jakub Černoch.

Sucho a horko trápí i tak každého.

„Když to jde, zajdu na chvíli do kostela v centru města, tam se to opravdu dá přežít, i když je venku pětatřicet nad nulou. Hříchy žádné nemám, ale je mi tam dobře,“ vypráví na dané téma Ivan Dostál.

Přetrvávající vedřiny, které snad mírně pominou o víkendu, se samozřejmě podepisují na kondici lidí se zdravotními problémy.

„Naštěstí teď nemáme ve větším fatální problémy, které by byly na hraně zdraví, ale samozřejmě řešíme i hospitalizací nejrůznější zdravotní trable způsobené intenzivním působením slunečních paprsků. Pro lidi, kteří mají například srdeční problémy, doporučujeme zůstávat co nejvíce ve stínu a neriskovat vlastní zdraví,“ doplňuje mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Dana Lipovská.

„Já jsem proti horku prakticky imunní, jen jsem si upravil tenisové priority, hraji vždy v ranních hodinách, kdy slunce ještě nepálí, rozumné pohybové aktivity nemohou být na škodu,“ končí debatu kolem horka fotbalový trenér Bohumil Páník, mimochodem hrající v době, kdy přechodně nemá fotbalové angažmá, lépe a lépe. Získal už mezi kamarády i přezdívku Jankovický Djokovič.

Tečku pak činí sedmiletá Stela Michálková.

„Já nevím, proč by v létě nemělo být krásně a horko, to by bylo postavené na hlavu,“ směje se šikulka… a na důkaz svých slov ukazuje gymnastický prvek, kdy se skutečně na hlavu postaví.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x