Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Změny v libereckém divadle

    Nová vedoucí marketingu divadla Ing. Eleonora Kočí oznámila personální změny, s nimiž Divadlo F. X. Šaldy vstupuje do nové sezóny

    Od 1. července 2022 nastoupila na pozici ředitelky DFXŠ MgA. Linda Hejlová Keprtová. Její jméno jednomyslně doporučila komise složená z politických a odborných tváří v rámci výběrového řízení v dubnu tohoto roku. Na pozici šéfa opery, který do června zastávala právě režisérka Hejlová Keprtová, nastoupil její dosavadní zástupce MgA. Karol Kevický. Jeho nejbližším spolupracovníkem bude od nové sezony hudební ředitel dirigent MgA. Ondrej Olos. Na pozici šéfky baletu se po mateřské dovolené vrací choreografka BcA. Marika Mikanová, v čele činoherního souboru zůstává režisérka MgA. Kateřina Dušková.

    Linda Hejlová Keprtová FOTO KAREL KAŠÁK

    Na můj dotaz, proč ve výčtu vedoucích pracovníků chybí dlouholetý šéfdirigent Martin Doubravský i samotná funkce šéfdirigenta, a proč přibyla pozice hudebního ředitele, poslala paní Kočí vyjádření ředitelky:

    1.7. jsem vyhlásila organizační změnu, s účinností od 1.8.  – zrušila jsem místo šéfdirigenta, vytvořila místo hudebního ředitele. Pozice šéfdirigenta byla u nás v divadle zasmluvněna trvalou smlouvou, což nepovažuji za šťastné – obecně se domnívám, že šéfovská místa nemají být „ na doživotí“. Panu Doubravskému jsem nabídla pozici dirigenta, ten nabídku nepřijal, byla mu tedy 1.8. zaslána výpověď.

    Uvedené změny ve vedení opery kontrastují s první větou krátkého prohlášení, které Linda Hejlová Keprtová, zastupující ředitelku divadla Jarmilu Levko po dobu výkonu poslaneckého mandátu, k oznámení změn připojila: 

    Nejen v nedávné minulosti jsme zažili zkušenost, jak snadno se práce, léta budovaná, dá jednoduše přerušit, přestřihnout. Proto i má účast ve výběrovém řízení na ředitelku divadla byla z velké části motivována úsilím o zachování současné myšlenky Divadla F. X. Šaldy v Liberci, protože právě na progresu, který vychází z dlouhodobé práce, jsou úspěchy divadelníků postaveny.

    Mým cílem bude i nadále vytvářet prostor pro sebevědomý kulturní stánek, který je nesmazatelně zapsán do divadelní mapy v celorepublikovém kontextu, prostor, který bude každý večer přinášet emoce, poslání, naději, myšlenku a radost. Neboť tyto důvody přináší mé práci smysl, tyto důvody jsou alfou a omegou každého divadelního počínání – ve které věřím, za které prosím a za které s respektem děkuji.

    MgA. et MgA. Linda Hejlová Keprtová absolvovala Církevní střední varhanickou školu, poté na brněnské JAMU obory Dirigování sboru a Operní režie (2012). Pracovala v řadě českých a slovenských divadel, v různých projektech s dětmi, v letech 2011 až 2014 byla dramaturgyní opery a asistentkou režie ve Šátném divadle v Košicích, v letech 2016 – 2021 byla režisérkou a dramaturgyní opery, od listopadu 2020 do června 2022 šéfkou opery Divadla F. X. Šaldy. Má na svém kontě řadu ocenění, spolu s dirigentem Martinem Doubravským získali v letech 2013 až 2022 pět ocenění „Libuška“ na festivalu OPERA.

    MgA. Karol Kevický absolvoval obor orchestrální dirigování na pražské HAMU, pracoval jako dirigent a korepetitor ve Státním divadle v Košicích, kde byl v letech 2000 – 2005 a 2011 – 2022 šéfem (ředitelem) opery, v letech 2009 – 2010 byl uměleckým šéfem operety NDM v Ostravě. Od roku 2021 byl korepetitorem a zástupcem šéfky opery v Divadle F. X. Šaldy v Liberci.

    MgA. Ondrej Olos absolvoval obor dirigování na JAMU v Brně (2003), má za sebou spolupráci s řadou prestižních operních domů a orchestrů u nás i v zahraničí (Greek national opera Athens, Den Jyske Opera Aarhus, Opera de Rennes, Opera de Limoges a Opera de Reims, Národní divadlo Praha, Státní opera Praha, Slovenské národné divadlo, Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Štátné divadlo Košice aj.). 

    BcA. Marika Mikanová absolvovala Soukromou taneční konzervatoř v Praze a obor choreografie na Akademii múzických umění v Praze (2019). Od roku 2019 dosud je šéfkou baletu Divadla F. X. Šaldy v Liberci. 

    MgA. Kateřina Dušková absolvovala herectví na Konzervatoři J. Ježka v Praze (1993) a činoherní režii na DAMU (2002). Režírovala v různých českých divadlech, v letech 2012 – 2016 byla dramaturgyní a v letech 2014 – 2016 uměleckou šéfkou Horáckého divadla v Jihlavě, od roku 2021 je šéfkou činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci.

    K článku viz reakci právního zástupce Martina Doubravského z 22. srpna 2022.


    Komentáře k článku: Změny v libereckém divadle

    1. Christian Schneider

      Avatar

      Guten Tag
      Seit zehn Jahren ist das Divadlo Liberec mein Besucher Stammhaus geworden. Ich war immer mit großer Freude da und habe viele großartige Aufführungen erlebt.
      Das Ausscheiden von Herrn Doubravsky bedaure ich sehr und halte das für die künstlerische Entwicklung des Hauses für einen großen Fehler.
      Ich bin sicher, Herr Doubravsky hat mit seinem Können in den Jahrzehnten seiner Tätigkeit, das Ensemble zu einem hohen künstlerischen Niveau geführt.
      Freundliche Grüße
      Christian Schneider, Görlitz/Sachsen

      09.11.2022 (10.08), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,