Hlavní obsah

GLOSA: Zasloužený vítěz. Palát mohl poprvé vykročit ze stínu

Výborný útočník, nesmírně platný pro každý tým, jehož dres oblékne. Někdy ale čerstvý držitel Zlaté hokejky pro nejlepšího českého hráče Ondřej Palát zůstává ve stínu hvězd, možná i proto, že nevyhledává extrémní pozornost. A tuzemský fanoušek si ho na vlastní oči moc neužije, protože v květnovém termínu mistrovství světa pravidelně hraje play off NHL a v něm je spolehlivou oporou.

Vítězem ankety Zlatá hokejka se stal Ondřej Palát. Na trůnu vystřídal Davida PastrňákaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

David Pastrňák baví na ledě i na pódiu. Kdy bude moderovat anketu Zlatá hokejka?

Hokejisti se hodili do gala. Takhle jim to slušelo na vyhlašování ankety Zlatá hokejka

Docela výstižná je i momentka z vyhlášení výsledků ankety. „Je to trochu těžší než Stanley Cup," říkal Palát, když na pódiu převzal pětadvacet kilo vážící trofej, kterou za více než půlstoletí ankety už držela v ruce spousta legend. Teď se k nim přiřadil i on. Moderátorka Daniela Písařovicová navrhla, že si Zlatou hokejku klidně může položit. „Ne, dobrý, já to mám takhle rád," uvedl s úsměvem

Palát má na kontě už čtyři finálové účasti ve Stanley Cupu, dvakrát (v roce 2020 i 2021) ho získal. Takovou bilanci nemají ani mnohonásobní vítězové ankety Jaromír Jágr, Dominik Hašek či David Pastrňák, jenž po pětiletém nepřetržitém kralování Zlaté hokejce svému nástupci upřímně gratuloval. V hlasování skončil jen o čtyři body druhý, ale na rovinu říkal: „V mých očích už to měl Ondra získat minulý rok."

Ondřej Palát byl při vyhlašování nervózní a zapomněl, co chtěl říct. Teď sní o medaili z MSVideo: Sport.cz

Také z mého pohledu je Palát zasloužený vítěz, byť si zrovna letos na pohár v zámoří nesáhl a zrovna letos sehrál Pastrňák klíčovou roli při ukončení desetiletého medailového půstu reprezentace na MS.

Můžeme jen litovat, že hráči ze zámoří nesměli na poslední dva olympijské turnaje, protože Palát je v současnosti už daleko vyzrálejším hokejistou, než byl jako třiadvacetiletý debutant v Soči 2014. Stal se z něho ceněný a v Česku i poprvé oceněný hráč. Jako kdyby mu to hlasující experti (hokejoví trenéři a novináři) všechno za poslední roky sečetli a konečně se ho rozhodli pustit na trůn. Alespoň ro letošní rok.

Reklama

Související témata: