Uspěje obhájce Roglič, nebo zrodí Vuelta nového šampiona? Na startu jsou i Češi

  11:00
Také třetí letošní Grand Tour odstartuje v cizině a po třech etapách naordinuje den volna. Jinak je ale cyklistická Vuelta jako vždy originální, ať už volbou etap, výběrem stoupání nebo nejširším polem favoritů. V pátek se v nizozemském Utrechtu závodníci rozjedou na pouť, kterou završí 11. září v Madridu.
Primož Roglič slaví s týmovými kolegy celkové vítězství na Vueltě.

Primož Roglič slaví s týmovými kolegy celkové vítězství na Vueltě. | foto: AP

V páteční podvečer odstartuje Vueltu třiadvacetikilometrová týmová časovka ulicemi Utrechtu. Ještě před několika roky tradiční součást etapových závodů, nyní se tato disciplína vrací na Grand Tour po tříleté pauze.

Nizozemskem povedou ještě dvě rovinaté etapy na uvolnění, než se peloton po volném dni přesune do Španělska, kde nastane pravé drama.

Hned v úterý přijde kopcovitá etapa, která je jako stvořená pro únik. Po ní čeká na závodníky neméně náročný den se závěrem na okruhu kolem Bilbaa. Šestá etapa nabídne dojezd na prémii první kategorie.

Kde kraloval König

Kdo je také na startu

Quick-Step: Julian Alaphilippe

Jumbo-Visma: Sepp Kuss, Rohan Dennis

Ineos: Pavel Sivakov, Tao Hart

Bora-Hansgrohe: Sam Bennett

Alpecin-Deceuninck: Tim Merlier

FDJ: Thibaut Pinot

Lotto-Soudal: Thomas De Gendt

Trek-Segafredo: Juan Pedro López

UAE: Marc Soler

AG2R: Bob Jungels

Bahrain-Victorious: Fred Wright

EF Education: Hugh Carthy

Organizátoři Vuelty rádi bourají zavedené standardy, proto jsou na programu v závěru prvního týdne ještě další dva horské dojezdy. V sobotu bude pět vrchařských prémií předcházet výšlapu na premiérový kopec závodu – Colláu Fancuaya. Devátá etapa pak vyvrcholí stoupáním Les Praeres, na kterém před čtyřmi lety triumfoval pozdější vítěz závodu Simon Yates.

Po volném dni přijde další časovka, tentokrát individuální. „Rozestupy, které časovkou vzniknou, ovlivní taktiku favoritů po zbytek Vuelty. Řekněme, že pokud někdo získá minutu náskoku, tak to změní styl závodění všech ostatních,“ predikoval po odhalení trasy v prosinci španělský jezdec Enric Mas.

Sprinterské intermezzo v 11. etapě vystřídá následující den další horský dojezd. 190 kilometrů dlouhá 12. etapa vede téměř celou dobu po úplné rovině, než dojede peloton k úpatí Alto de Peñas Blancas, dvacetikilometrovému obrovi s průměrem převýšení 6,3 %.

Toto jihošpanělské stoupání bylo kulisou jednoho z největších českých úspěchů, když na něm v roce 2013 triumfoval Leopold König a zajistil si tak místo v nejlepší desítce tehdejší Vuelty.

Jednu z posledních šancí pro sprintery před dojezdem do Madridu nabídne 13. etapa. Následující dny budou nejen pro čistokrevné sprintery boj o přežití. Nejprve na závodníky čeká Sierra de La Pandera, které se od začátku tisíciletí objeví v itineráři Vuelty už pošesté.

„Toto klasické stoupání Vuelty je těžší, než se zdá. Vede po úzké silnici s hrubým povrchem a bude pro vrchaře opravdovým testem,“ slibuje spoluautor trasy Fernando Escartín.

Druhý týden pak završí královská etapa v pohoří Sierra Nevada a stoupání mimořádné kategorie Alto Hoya de la Mora. „Než abychom se vydali nahoru obvyklou cestou, která je hladká a široká, raději jsme zvolili starou zadní silnici, která je kratší, ale mnohem obtížnější. Pokud zde někdo zaútočí, uvidíme velké rozestupy,“ říká Escartín.

Čtvrtý titul nebo double?

Velká účast bývalých vítězů

Na letošní Vueltě startuje pět šampionů z minulých let.

Alejandro Valverde (Movistar): vítěz z roku 2009

Vincenzo Nibali (Astana): vítěz z roku 2010

Chris Froome (Israel-Premier Tech): vítěz z roku 2017

Simon Yates (BikeExchange): vítěz z roku 2018

Primož Roglič (Jumbo-Visma): vítěz z let 2019, 2020 a 2021

Další souboj favoritů přijde nejspíš až v 18. etapě na Alto de Pioral. Zcela nové stoupání v oblasti západního Španělska, kam Vuelta zamíří jen zřídkakdy, není extrémně prudké, zato měří patnáct kilometrů a cyklisté ho musí zdolat hned dvakrát.

Rozhodující bude ale nejspíš až 20. etapa, která se složením podobá té z roku 2015, při níž Fabio Aru zvrátil Vueltu ve svůj prospěch.

Trasa fascinuje nejen téměř čtyřmi tisíci nastoupanými metry, ale také neobvyklým rozhodnutím organizátorů umístit průsmyk Puerto de Navacerrada na úplný začátek etapy a po sto třiceti kilometrech a třech vrchařských prémiích se na něj opět vrátit, tentokrát už jako na cílové stoupání.

Po tomto horském finále už závodníky čeká jen slavnostní dojezd do Madridu a poslední souboj mezi sprintery.

Komu z favoritů by takové menu s devíti dojezdy na kopec a strmými stoupáními mohlo svědčit?

Jistě Primoži Rogličovi (Jumbo-Visma), pokud se po těžkém pádu na Tour de France skutečně dokázal vrátit zpět do formy. Trojnásobnému šampionovi Vuelty nejde jen o úspěšný návrat do závodů, ale také o zápis do historických tabulek.

Primož Roglič slaví s týmovými kolegy celkové vítězství na Vueltě.

Kdyby se mu španělskou Grand Tour podařilo ovládnout i letos, byl by Slovinec prvním jezdcem od časů Miguela Induraina, který vyhrál třítýdenní závod čtyřikrát v řadě.

Jsem tady, jsem připravený. Roglič vyhlíží Vueltu. Opět má být jeho útěchou

Proti bude Jai Hindley (Bora-Hansgrohe), kterému jde o jiný historický žebříček. Vítěz letošního Gira se vrátil do závodů až na konci července, přesto hlásí, že je zcela připraven bít se ve Španělsku o přední příčky.

Pokud by ke svému růžovému dresu přidal i ten červený, stal by se teprve čtvrtým jezdcem v historii, který na tento double v jedné sezoně dosáhl. „Bylo by to super, ale vyloženě se na to neupínám. Soustředím se zkrátka na nejlepší možný výsledek,“ říká Hindley.

Vítěz Giro d´Italia, Australan Jai Hindley.

Naděje i loučení

A pak je tu početný zástup těch, kteří by si na Vueltě chtěli spravit chuť.

Richard Carapaz (Ineos) vozil až do předposlední etapy Gira růžový dres, než podlehl Hindleyho útoku. Červená z Vuelty, na které už jednou dokázal dojet druhý, by jistě byla dostatečná náplast. Ve velký triumf také stále doufá Mikel Landa (Bahrain-Victorious), už dvakrát třetí muž Gira.

Jai Hindley (vpravo) dojíždí na druhém místě 14. etapy Giro. Těsně za ním se na třetí místo dostává Richard Carapaz (vlevo).

Nevyřízený účet s Vueltou má Miguel Ángel López (Astana), který z ní loni odstoupil v předposlední etapě ze třetího místa. Květnové Giro pak musel opustit už ve čtvrté etapě, v červenci mu navíc stáj pozastavila činnost. Kolumbijec by tak potřeboval nechat negativní zprávy kolem sebe v minulosti a dokázat, že nebyl jen mladou kometou, která po pár letech kariéry vyhasla.

Kvůli zranění, zdravotním problémům či pozitivnímu testu na covid museli uplynulé Grand Tours opustit i Simon Yates (BikeExchange), Joao Almeida (UAE), Enric Mas (Movistar) nebo Ben O’Connor (AG2R). Ti všichni se v Utrechtu postaví na start.

Velká očekávání vzbuzuje také účast mladého supertalentu Remca Evenepoela (Quick-Step). Belgičan sice z Grand Tours zatím startoval pouze loni na Giru a po 17. etapě odstoupil, až do patnácté etapy ale držel sedmé místo. Možná ještě nemá předpoklady k tomu celý závod vyhrát nebo stát na pódiu, rozhodně ale bude zajímavým žolíkem do mixu favoritů.

Remco Evenepoel pózuje s trofejí pro vítěze závodu Lutych-Bastogne-Lutych.

A pak je tu dvojice bývalých šampiónů, pro které bude Vuelta rozlučkou s kariérou. Odchod do penze ohlásili Alejandro Valverde (Movistar) a Vincenzo Nibali (Astana). Oba by jistě rádi ještě předvedli nějaké velké vystoupení.

Zkušený Hirt a nováček Řepa

Z českého pohledu bude Vuelta nejlépe obsazený třítýdenní závod letošního roku. Kromě hrdiny Gira Jana Hirta (Intermarché-Wanty) se uvede také Vojtěch Řepa, debutant na Grand Tours, který dostal šanci ve španělském druhodivizním týmu Kern Pharma.

Dvaadvacetiletý jezdec v poslední době zazářil hned na dvou kvalitně obsazených etapácích, nejprve na Kolem Slovinska dojel pátý celkově, a poté na Kolem Burgosu obsadil třetí místo ve vrchařské soutěži.

V BÍLÉM DRESU. Vojtěch Řepa během závodu Kolem Slovinska.

Hirt už dlouho dopředu avizoval, že na Vueltě nebude bojovat o celkové pořadí a zaměří se na etapy. Řepa jakožto jezdec druhodivizního týmu zřejmě dostane za úkol být především hodně vidět. Oba Češi by se tak mohli potkávat v únicích.

Průběh Vuelty tradičně ovlivňuje mimo náročných profilů a nastřádané únavy také extrémní počasí, v posledních letech především nesnesitelné horko. Kdo mu podlehne a kdo naopak vypotí červený dres?

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Umí číst hru i tvořit. Welsch Krejčímu drží palce a doufá, že na výkony naváže

19. dubna 2024

Nedávno se přímo do Spojených států vypravil, aby mohl Víta Krejčího vidět v akci naživo a...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...