Zápřednice jedovatá umí prokousnout lidskou kůži. Koho může pavouk ohrozit?

Zápřednice jedovatá (Cheiracanthium punctorium) je pavouk, který se hojně vyskytuje na jihu Evropy. Díky vhodným klimatickým podmínkám se ale jeho rozšíření posouvá stále více na sever a byl několikrát pozorován také v Česku. Kousnutí od zápřednice je velmi bolestivé. Je ale pavouk opravdu nebezpečný dětem a alergikům?

Díky teplému počasí dochází k expanzi druhů, které v Česku byly dříve velmi vzácné, nebo se zde vůbec nevyskytovaly. Za svůj nový domov Českou republiku tak začíná považovat i zápřednice jedovatá (Cheiracanthium punctorium).

Tento pavouk je opředen řadou mýtů a každý rok se objevují zprávy typu, že vyděšená matka našla na zahradě pavoučka, o kterém je přesvědčená, že může otrávit celou její rodinu. Odborníci upozorňují, že pavouk nebezpečný je, ale neměl by představovat důvod k hysterickým reakcím.

„Kousnutí zápřednice jedovaté způsobuje opuchnutí, brnění a znecitlivění. Ve výjimečných případech se může objevit zvýšená teplota,“ vysvětlil pro Blesk.cz arachnolog Jan Dolanský. Na pozoru by se měli mít alergici a malé děti. V takových případech může být kousnutí zápřednicí opravdu nebezpečné.

Agresivní matky chrání potomstvo

Zápřednice je nejnebezpečnější údajně v srpnu, kdy si staví hnízda v trávě. Nejagresivnější jsou samičky, které střeží kokony. Kousnutí od tohoto pavouka je bolestivé podobně jako vosí žihadlo. Postižené místo může svědět, může se objevit otok, horečka i žaludeční nevolnost.

Podle Jana Dolanského se tento pavouk naučil přečkávat českou zimu. „Zápřednice jedovatá je v České republice od devadesátých let minulého století, za tu dobu se na naše podmínky adaptovala,“ dodal pro Blesk.cz Dolanský, který zároveň radí, že při kousnutí od tohoto pavouka je zásadní být v klidu a postupovat racionálně.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.