Nominace je venku! Na MS žen letí i Erbanová nebo Šapovalivová

Foto: Facebook Česká hokejová reprezentace žen

Trenérka Carla MacLeodová uzavřela nominaci na blížící se mistrovství světa žen. Česko budou v dánském Frederikshavnu reprezentovat i teprve šestnáctiletá Adéla Šapovalivová nebo někdejší rychlobruslařka Karolína Erbanová.

Oproti sestavě na olympijských hrách chybějí brankářská trojka Kateřina Zechovská, obránkyně Sára Čajanová a útočnice Kateřina Bukolská, Aneta Lédlová, Lenka Serdar a hlavně nejproduktivnější Češka na turnaji pod pěti kruhy Tereza Vanišová.

V nominaci se neobjevila ani Samantha Kolowratová, která přerušila kariéru kvůli náročnému studiu medicíny. Znovu – stejně jako v Pekingu – se pak nedostalo na talentovanou útočníci Kristýnu Kaltounkovou, jež přitom září v univerzitní NCAA.

Do národního týmu se naopak vrací gólmanka Blanka Škodová a podruhé v kariéře si na mistrovství světa zahraje obránkyně Klára Seroiszková

Na vůbec první velkou akci s dospělou reprezentací letí dvě útočnice působící ve Švédsku: Agáta Sarnovská s Laurou Lerchovou.

Obdivuhodný je potom příběh Karolíny Erbanové, která se krátce po ukončení rychlobruslařské kariéry přeorientovala zpátky na hokej – blízko byla už k nominaci na olympiádu, tehdy vypadla jako jedna z posledních náhradnic, nyní už v konečném výběru nechybí.

Kanadská trenérka Carla MacLeodová se nebála povolat ani Adélu Šapovalivovou. Čerstvě šestnáctiletá naděje nedávno zazářila na MS U18, s devíti body z pěti utkání byla druhou nejproduktivnější hráčkou celého turnaje.

A je opravdu velká šance, že Šapovalivová na mistrovství světa skutečně zasáhne i do hry. MacLeodová totiž nebere do Dánska nijak široký kádr: čítá tři brankářky, sedmičku obránkyň a třináctku forvardek.

Mezi očekávané opory by měly patřit gólmanka Klára Peslarová, která byla na čtvrtečním galavečeru Zlaté hokejky vyhlášena nejlepší hokejistkou sezony. Defenziva bude tradičně stát na Anetě Tejralové, Dominice Láskové či Pavlíně Horálkové.

Útok povedou vlajkonoška z olympiády Alena Mills, Denisa Křížová či Kateřina Mrázová. Hodně se čeká také od Natálie Mlýnkové nebo Kláry Hymlárové

Češky vstoupí do turnaje v pátek 26. srpna proti Maďarsku. V základní skupině hrané ve Frederikshavnu dále vyzvou domácí Dánsko, posléze pak Německo a Švédsko. 

Nominace Česka na MS žen

Brankářky:
Klára Peslarová
(Brynäs, Švédsko), Blanka Škodová (Univ. of Minnesota-Duluth, NCAA), Viktorie Švejdová (SDE, Švédsko).

Obránkyně:
Pavlína Horálková (Krasnojarsk, Rusko), Dominika Lásková (Merrimack College, NCAA), Daniela Pejšová (Luleå, Švédsko), Klára Seroiszková (Göteborg, Švédsko), Tereza Radová (Leksands, Švédsko) Aneta Tejralová (Boston Pride, PHF), Andrea Trnková (Příbram).

Útočnice:
Karolína Erbanová
(HPK, Finsko), Klára Hymlárová (St. Cloud State Univ., NCAA), Denisa Křížová (Minnesota Whitecaps, PHF), Laura Lerchová (Skellefteå, Švédsko), Alena Mills (Brynäs IF, Švédsko), Natálie Mlýnková (Univ. of Vermont, NCAA), Kateřina Mrázová (Connecticut Whale, PHF), Noemi Neubauerová (Colgate Univ., NCAA), Kristýna Pátková (Univ. of Vermont, NCAA), Michaela Pejzlová (HIFK, Finsko), Vendula Přibylová (MODO, Švédsko), Agáta Sarnovská (AIK, Švédsko), Adéla Šapovalivová (Příbram). 

Foto: olympijskytym.cz/Barbora Reichova

Rozpis základních skupin na MS žen

Čtvrtek 25. srpna
15:00 Japonsko – USA (skupina A, Herning)
15:30 Německo – Maďarsko (skupina B, Frederikshavn)
19:00 Finsko – Kanada (skupina A, Herning)
19:30 Dánsko – Švédsko (skupina B, Frederikshavn)

Pátek 26. srpna
18:30 Švýcarsko – Japonsko (skupina A, Herning)
19:00 Maďarsko – Česko (skupina B, Frederikshavn)

Sobota 27. srpna
15:00 USA – Finsko (skupina A, Herning)
15:30 Švédsko – Německo (skupina B, Frederikshavn)
19:00 Kanada – Švýcarsko (skupina A, Herning)
19:30 Česko – Dánsko (skupina B, Frederikshavn)

Neděle 28. srpna
15:00 Japonsko – Kanada (skupina A, Herning)
17:00 Dánsko – Maďarsko (skupina B, Frederikshavn)

Pondělí 29. srpna
15:00 Finsko – Japonsko (skupina A, Herning)
15:30 Německo – Česko (skupina B, Frederikshavn)
19:00 USA – Švýcarsko (skupina A, Herning)
19:30 Maďarsko – Švédsko (skupina B, Frederikshavn)

Úterý 30. srpna
15:30 Švédsko – Česko (skupina B, Frederikshavn)
16:00 Švýcarsko – Finsko (skupina A, Herning)
19:30 Dánsko – Německo (skupina B, Frederikshavn)
20:00 Kanada – USA (skupina A, Herning)

Čtvrtek 1. září
12:15 – 1. čtvrtfinále (Frederikshavn)
16:15 – 2. čtvrtfinále (Herning)
17:30 – 3. čtvrtfinále (Frederikshavn)
20:15 – 4. čtvrtfinále (Herning)

Sobota 3. září
14:00 – 1. semifinále (Herning)
18:00 – 2. semifinále (Herning)

Neděle 4. září
15:00 – o 3. místo (Herning)
19:30 – finále (Herning)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz