Jak vznikal dnes už kultovní film Báječná léta pod psa

Jak vznikal dnes už kultovní film Báječná léta pod psa
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už 21. srpna si znovu prožijeme hořkosladký příběh Kvida a jeho zajímavé rodiny. Film Báječná léta pod psa byl trochu nespravedlivě podceněný porotou Českého lva v roce 1997 a z šesti nominací neproměnil ve vítězství ani jednu. Ten rok ceny sbírali Knoflíkáři.

Zhmotnění příběhu z pera Michala Viewegha nebylo jednoduché a režisér Petr Nikolaev odmítal jeden scénář za druhým. Scenárista Petr Zelenka se o to pokusil hned třikrát a ani jednou neuspěl. Příběh se snažil zpracovat i herec Josef Abrhám, ale ani on nesplnil režisérovy představy.

Scenárista Jan Novák se velice přesně držel knihy a vynechal jen několik drobností. To bylo přesně to, co režiséra oslovilo a scénář schválil.

Už před natáčením se šeptalo, že půjde o divácky velice atraktivní téma, které by mohlo zabodovat jak u odborné kritiky, tak v návštěvnosti kin. O filmové role byl velký zájem. O roli otce rodiny Aleše, kterou nakonec získal Ondřej Vetchý, se ucházeli herci zvučných jmen jako Jan Hart, Boleslav Polívka nebo Josef Abrhám.

Kvídovu matku si chtěla zahrát Ivana Chýlková nebo Simona Postlerová. Tam, kde neuspěl Josef Abrhám, zabodovala jeho manželka Libuše Šafránková a Kvidovu matku Helenu si zahrála ona.

Najít představitele Kvida byl pro režiséra nejtvrdší oříšek. Podle režiséra není těžké najít hezké a roztomilé dítě, ale Kvido musel být „fotogenický tlouštík“ se specifickým slovním projevem. Jan Zahálka málem sítkem konkurzu proklouzl, což by byla velká škoda, protože jako Kvido ohromil nejen režiséra.

záběr z filmu, zdroj: Jiří Červený / © Česká televize

Jan Zahálka se navzdory talentu hercem nestal a ve filmu se objevil potom už jen jednou v pohádce nejkrásnější hádanka v režii Zdeňka Trošky. Zahrál si jednoho z loupežníků.

Ondřej Vetchý nemusel svůj splín během natáčení předstírat. Den před zahájením natáčení mu zemřel otec a nebylo vůbec jisté, zda bude schopný pracovat. Vetchý je ovšem velký profesionál a do své role dokázal dokonale přenést své pocity.

Jedna z nejoblíbenějších scén však byla v podání úplně jiné postavy, kterou byla Alice Bendová, která si zahrála atraktivní cizinku, která trochu zamotá život celé Kvidově rodině, když se do ní Aleš bezhlavě zamiluje.

Alice je jedna z mála českých hereček, které nedělá svlékání před kamerou žádný problém, a navíc je velice pohledná. Když jde o roli, kde se má atraktivní žena odhalit, bývá tak často u režiséra jako první volba. Jak se proslýchá, když při natáčení scény na loďce odhodila svršky, přítomní herci padali do vody.

Přestože po ekonomické stránce film příliš neoslnil, v průběhu let se stal oblíbenou televizní klasikou.

Zdroje článku: