Edmonton nejde spát! Johnson vystřelil Kanadě 19. juniorské zlato

Foto: iihf.com

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Hokejisté Kanady se po roční odmlce vrací na trůn pro nejlepší juniorský tým planety! V nervydrásajícím finále domácího mistrovství světa porazili Finy 3:2 v prodloužení zásluhou vítězné trefy Kenta Johnsona.

O kvalitě finského mužstva každý věděl už před turnajem.

Ale přesto: Kanaďané šli do finále v pozici jasných favoritů. Ne že by se na šampionátu úplně vyvarovali slabších chvil, ale když je zrovna neměli, tak byli schopni drtit každého soupeře. Jejich ofenzivní síla byla ohromná.

A měla být ještě ohromnější před (konečně!) plnou halou. Na poslední zápas turnaje otevřeli pořadatelé i nejvyšší patro Rogers Place, počítadlo diváků se zastavilo na hodnotě 13 327. Atmosféra byla dechberoucí.

Úvodní dvě třetiny nasvědčovaly tomu, že domácí tým si v klidu dojde pro zlato. Na ledě vládl, ale vedl jenom o dva góly zásluhou Roye a Dufoura. Finové inkasovali ve druhé části pět menších trestů, skvělá kanadská přesilovka však tentokrát mlčela.

Mlčela i zásluhou brankáře Juhy Jatkoly. Ten strávil většinu šampionátu v pozici čekatele, ale pak vychytal nulu v semifinále a následně se vzepjal k životnímu výkonu. To díky němu mohli ještě Finové věřit v malý zázrak.

A pak to přišlo. Do třetí třetiny nastoupil úplně jiný tým.

Těžko říct, kde Finové vyhrabali tolik síly a nadšení. Brankami Heimosalmiho a Kemella se najednou dotáhli a třináct tisíc hlav jen zíralo s údivem.

Pauza před prodloužením dopřála domácím barvám moc vítaný oddech. Že se v poměru tří proti třem nebude hrát dlouho, věděl na stadionu každý.

Ale nikdo nemohl tušit, jaká zápletka nakonec rozhodne.

Finové se dostali tak blízko k triumfu, jak jen to šlo. Po odrazu od obránce Niemeläho mířil puk na brankovou čáru, odkud ho ale naprosto neuvěřitelným způsobem odpálil Mason McTavish. Kanadský kapitán, který o pár minut později získal cenu pro nejužitečnějšího hráče celého mistrovství.

Mezitím se ale stalo něco mnohem důležitějšího. Chybu tentokrát udělali hokejisté Suomi, poprvé je proti Johnsonovi ještě zachránil Jatkola... Ale podruhé už ne. Mladík, jenž oslnil lakrosovým gólem v utkání s českým týmem, spustil euforii.

Protože se mezi oběma momenty hra nepřerušila, Finové chvíli protestovali a chtěli, aby se rozhodčí podívali na video.

To ale nebylo potřeba. Sudí dobře viděli, že McTavish zasáhl včas.

A tak už oslavám v Edmontonu nic nebránilo!

Kanaďané získali 19. zlato v historii šampionátů dvacítek, z trůnu zase sesadili americké rivaly a v sudých letech dosáhli na vrchol už potřetí v řadě.

KANADA – FINSKO 3:2 po prodloužení (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Roy (McTavish), 21. Dufour (Zellweger, McTavish), 64. Johnson (Stankoven) – 45. Heimosalmi (Viro, Mäenpää), 51. Kemell (Niemelä, Liukas).
Rozhodčí: Fernandez (USA), Holm (Švédsko) – Hofer (Německo), Huseby (Kanada).
Vyloučení: 1:7.
Bez využití.
Střely na branku: 33:31 (10:9, 9:4, 10:17 – 4:1).
Diváci: 13 327.
Nejlepší hráči: Mason McTavish – Aleksi Heimosalmi.
Kanada:
Garand – Zellweger, Sebrango, Cormier, Del Mastro, Seeley, Thompson, O'Rourke – Roy, McTavish, Dufour – Stankoven, Foerster, Johnson – Bedard, Gaucher, Cuylle – Othmann, Desnoyers, Ostapchuk – Kidney. Trenér: Cameron.
Finsko:
Jatkola – Rafkin, Niemelä  Viro, Heimosalmi, Jurmo, Puutio, Rajaniemi – Hirvonen, Räty, Kemell – Järventie, Määttä, Simontaival – Väisänen, Kapanen, Liukas – Mäenpää, Helenius, Karvinen – Koivunen. Trenér: Pennanen.

Konečné pořadí MS do 20 let

1. Kanada
2. Finsko
3. Švédsko
4. Česko
5. USA
6. Německo
7. Lotyšsko
8. Švýcarsko
9. Slovensko
10. Rakousko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz