Firmy se přetahují o pracovníky. Seřizovač si může vysloužit bonus i sto tisíc

Ilustrační foto

Firmy lákají na náborový příspěvek

Přehřátý trh práce už několik let nahrává zaměstnancům. Ti mohou bez problémů přecházet mezi zaměstnavateli a velmi často si diktují podmínky v podobě výše mzdy nebo benefitů. Společnosti požadavky akceptují a navíc i aktivně přetahují zaměstnance od konkurence. Neváhají za to platit nástupní bonusy nebo příspěvky za doporučení. Částky se pohybují i okolo hranice 100 tisíc korun.

Pracovní trh se po dvou krizových letech začíná znovu hýbat. Plánované změny práce či oborů totiž pozastavil covid. V tomto období dali pracovníci přednost jistotě. Nyní už je ale pandemie nebrzdí a k přestupu jinam navíc panují výborné podmínky.

Podle letošního průzkumu pracovní agentury Grafton Recruitment plánuje zůstat na svém místě jen 45 procent oslovených. Většina je tak přístupná přejít k jinému zaměstnavateli. Aktivně hledá novou práci 22 procent respondentů a další třetina dotázaných je otevřena dobré nabídce. Nejvíce zmiňovaný důvod ke změně práce je nedostatečné finanční ohodnocení. Na malé peníze si stěžuje 64 procent zaměstnanců. Nejvíce lidé z oblasti výroby.

K růstu mezd nejvíce přispívá vysoká zaměstnanost, která se v České republice drží již několik let. Aktuálně je na 3,3 procenta a neočekává se, že by lidí bez práce mělo být letos více než čtyři procenta.

Bonusy v dělnických profesích

Lidé si tak mohou diktovat podmínky a bez většího rizika ztráty práce žádat i různé benefity. Firmy navíc aktivně hledají další pracovníky u své konkurence, což s sebou nese přeplácení jejich dosavadních podmínek.

„Například ve výrobních podnicích v Jihočeském kraji poskytovalo nástupní bonus 26 procent výrobních firem, bonus za doporučení nového zaměstnance na dělnickou pozici však plných 78 procent. V obou případech šlo maximálně o 50 tisíc korun,“ řekla pro CNN Prima NEWS marketingová ředitelka Grafton Recruitment Jitka Součková.

Ta také zmiňuje, že v Kraji Vysočina byl v červnu vyplácen nástupní bonus u 52 procent výrobních firem a finanční odměnu za doporučení nabízelo 89 procent společností. „Nejobvyklejší částka je okolo 25 tisíc, pohybuje se ale v rozmezí od 5 do 75 tisíc na pozici dělníka, nejvyšší aktuálně zaznamenaný bonus činil 100 tisíc na pozici seřizovače,“ přiblížila Součková.

Firmy ale přiznávají, že na pracovním trhu narážejí na své limity. To je příklad společnosti RIM CZ. „Na trhu práce je všeobecný nedostatek pracovníků, kteří by chtěli fyzicky pracovat. Přitom při nabídce práce požadujeme hlavně základní kritéria, a to pozitivní postoj k práci a chtít se učit. Někdo přitom čerstvě nastoupí, má přehnané požadavky na mzdu, i když nemá praxi, zkušenosti nebo odbornost, a nemá co jiného nabídnout,“ objasnil výkonný ředitel společnosti, podle kterého už nejsou k mání například čalouníci.

Tagy:
mzda Česko Grafton Recruitment RIM CZ a.s.