Sucho ve Španělsku odhalilo i prehistorický kamenný kruh na dně vodní nádrže

foto Kamenný kruh Guadalperalský dolmen na dně nádrže Valdecaňas v El Gordo na západě Španělska 13. srpna 2022.

Madrid - Ve Španělsku je kvůli nebývalému suchu po dlouhých letech k vidění prehistorický kamenný kruh na dně vodní nádrže Valdecaňas nedaleko hranic s Portugalskem. Megalitická památka, které se přezdívá španělský Stonehenge, zmizela pod hladinou v roce 1963. Při nízkém stavu vody byla od té doby vidět pouze čtyřikrát, napsala agentura Reuters.

Fotogalerie

Kamenný kruh, který je známý pod názvem Guadalperalský dolmen, objevil v roce 1926 německý archeolog Hugo Obermaier. Podle odborníků vznikl kolem roku 5000 před naším letopočtem.

"Je to překvapení a velmi vzácná příležitost se k němu dostat," uvedl archeolog Enrique Cedillo z madridské univerzity Complutense.

Zatímco vědci se radují z možnosti zkoumat jinak nepřístupnou památku, která přitahuje i velké množství turistů, místní zemědělci bijí na poplach. Kapacita nádrže je naplněná jen z 28 procent a sucho ohrožuje zvířata i úrodu. "Pořádný déšť jsme neměli od jara... Nemáme vodu pro dobytek a musíme ji sem dovážet," řekl farmář José Manuel Comendador.

Pyrenejský poloostrov zažívá nejsušší období za posledních 1200 let, uvedli klimatologové ve studii zveřejněné v magazínu Nature Geoscience. Nebezpečné sucho ale trápí také další evropské země, obrovský pokles hladin zaznamenaly i velké řeky jako jsou Dunaj, Rýn nebo Pád.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 5°C

Celá předpověď