InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čtení se Zauzlínou

    pátek 24.5 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech

  • Petr Maurenc: Gladiátoři - výstava

    pátek 24.5 18:30 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hrad Choustník v sobotu žil Středověkými slavnostmi

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

CHOUSTNÍK – Po dvouleté pauze způsobené protikovidovými restrikcemi se na hradě Choustník v sobotu 20. srpna opět konaly Středověké slavnosti. Pořadatelé pro návštěvníky připravili bohatý program. I když počasí nebylo příliš vlídné a vrchol Choustníku z dálky halil mlžný opar, obě parkoviště pod hradem byla téměř zaplněná. „Mrzí mne, že zrovna dnes není tak hezké počasí, jak bychom si přáli, třeba jako včera. Lidí ale stejně přišlo hodně, návštěvnost je zhruba na obvyklém průměru. Napočítali jsme pět stovek návštěvníků. Když je příliš horko, jsou zase lidé u vody, tak je vlastně počasí tak akorát,“ řekl starosta obce Jan Kubart. Do pořádání slavností se zapojila se svým starostou celá obec Choustník. „Slavnosti se povedly, i když jsou trochu uplakané. S organizací pomáhají naši dobrovolní hasiči. Členové mysliveckého spolku Podhradí Choustník připravili pro návštěvníky občerstvení ze zvěřiny. Zapojila se také mládež a to nás těší,“ uvedl místostarosta Choustníku Radim Jindra.

 

Ženy napekly dobroty pro kavárnu, která byla umístěná pod střechou velké pergoly. Tam si návštěvníci mohli zakoupit i palačinky. Myslivci nabízeli dobroty pod pergolou, kam se vešly i ukázky středověkých zbraní, a pod stanem na hradním nádvoří. Děti si zkoušely svou dovednost při střelbě z luku, dospělí vyzkoušeli hod středověkou sekerou.

Pergolu, pod kterou se může schovat spousta lidí před nepřízní počasí, postavili před asi sedmi lety. „Krytou pergolu jsme vybudovali spolu s parkovištěm v letech 2015 a 2016. Mít v obci hrad je radost i starost. Každopádně nás jako obec hrad zviditelňuje, jinak by o obci Choustník nikdo nevěděl. Máme velkou výhodu, že v roce 1987 se za předchozího režimu podařilo uskutečnit rozsáhlou rekonstrukci hradu. Tehdy na všechny možné injektáže pro zpevnění hradeb a jejich zabezpečení stát vynaložil 8.5 milionu korun. V dnešních cenách odhaduji adekvátní objem finančních prostředků na 85 milionů korun. To by nám dnes nikdo nedal a hrad bychom museli vrátit státu, protože jako obec bychom na to nikdy prostředky nesehnali," připomněl rekonstrukci hradu Choustník starosta Jan Kubart.

Na náměstíčku vedle hradního mostu předvedli členové spolku Aesculus (Kaštan) z Černovic například renesanční souboj. Sledovali ho s napětím dospělí i děti. Zájemci zhlédli práci kováře u kovářské výhně. Sokolník Michal Procházka ze sokolnické společnosti Teir předváděl dovednost práce s dravými ptáky. „Dlouhodobě spolupracujeme s Petrem Nůskem a jeho společností Argo z Housova mlýna v Táboře. Máme třeba od nich zapůjčené historické kostýmy. Slavnosti zčásti dotujeme a zčásti pořádáme s pomocí sponzorů, kterými jsou firmy Intersnack a Vialit," dodal starosta Kubart.

Nepříliš vlídné počasí lidi neodradilo. V přestávkách programu procházeli hradní zříceninou, zkoušeli výhledy do kraje. Spousta návštěvníků prozkoumala všechna hradní zákoutí a samozřejmě vystoupala i na hradní věž.
Večer zahrála skupina Evergreen band a hrad ozářila světelná show.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace