Báječná léta pod psa mají rádi snad všichni milovníci českých komedií, a to již čtvrt století. Film, který byl natočen podle stejnojmenné knihy Michala Viewegha, vypráví neobyčejné příběhy jedné rodinky v socialistickém Československu, které sledujeme prostřednictvím dospívajícího a velmi inteligentního kluka Kvida Vítka.

-reklama-


Kvida ve filmu ztvárnili dva herci, a právě toho mladšího si zahrál tehdy osmiletý Jan Zahálka (34). Původně ale roli málem nezískal. Rozhodnutí jej do hlavní role nakonec obsadit se režisérovi Petru Nikolaevovi vyplatilo, protože tento mladý neherec postavu ztvárnil opravdu na jedničku.

Členové štábu v několika rozhovorech dokonce zmiňovali, že Zahálka měl k postavě Kvida opravdu blízko a prý byli oba stejně intelektuální. I když jeho filmový debut byl úspěšný, hercem se stát nechtěl. Role mladého Kvida Vítka se stala první a zároveň i poslední větší rolí. Po nějaké době si ještě zahrál v reklamě. Za svůj tehdejší honorář za film si pořídil nový počítač, a to ovlivnilo i jeho budoucnost co se profesního zaměření týče. Vystudoval vysokou školu a nyní se pyšní titulem dr. Ing. a pracuje jako výzkumník na ČVUT, kde se zabývá umělou inteligencí. Má i svoji firmu, která se týká IT.

Před časem v rozhovoru pro Blesk.cz přiznal, že po premiéře snímku Báječná léta pod psa přicházely nabídky na další role, ale že on se rozhodl je nepřijmout a herectví se nevěnovat. Má malou dcerku a kromě toho, že tráví rád svůj volný čas s rodinou, se zajímá o historii a počítačové hry. Jak dnes vypadá, se můžete podívat na profilové fotce níže.

Báječná léta pod psa můžete zhlédnout na ČT1 21. srpna od 20:10.

Zdroje: fdb.cz, bohem.ai, blesk.cz

-reklama-