Slavia rozdrtila oslabené Pardubice 7:0, Tecl zaznamenal hattrick

foto Utkání 4. kola první fotbalové ligy: Slavia Praha - FK Pardubice, 21. srpna 2022, Praha. Hráči Slavie se radují z gólu.

Praha - Fotbalisté Slavie rozdrtili v utkání 4. kola první ligy doma oslabené Pardubice 7:0 a připsali si nejvýraznější vítězství v nejvyšší soutěži od února 2017. Pražané rozhodli už v úvodním dějství, kdy se trefili David Douděra a Stanislav Tecl. Ještě před pauzou byl vyloučen hostující Robin Hranáč a úřadující vicemistři pa přidali dalších pět gólů. Dvěma brankami zkompletoval hattrick Tecl, dvakrát se trefil Moses Usor a jednou další střídající hráč Ondřej Lingr.

Slavia v lize vyhrála potřetí za sebou a posunula se do čela neúplné tabulky o skóre před Spartu. Hned trojice pronásledovatelů Bohemians 1905, Brno a obhájce titulu Plzeň má jedno utkání k dobru. Vršovičtí se vítězně naladili na čtvrteční odvetu 4. předkola Evropské konferenční ligy, v níž se pokusí smazat ztrátu 1:2 z úvodního duelu v Čenstochové. Pardubičtí ani ve třetím ligovém duelu v Edenu nebodovali a v tabulce jsou s jednou výhrou třináctí.

Slávistický trenér Trpišovský udělal hned sedm změn v základní sestavě oproti zápasu v Čenstochové. Pražané měli od úvodu jednoznačně navrch a prakticky nepouštěli soupeře na svou polovinu. V 19. minutě se odrazil míč ve vápně do výhodné pozici Kačarabovi, ale jeho střelu zblokovala obrana.

Pasivně hrající Východočeši se vydrželi bránit úvodní půlhodinu a poté se jejich hra s prvním inkasovaným gólem rozpadla. V 31. minutě po Kostkově chybě před vápnem nacentroval z levé strany David Jurásek a na zadní tyči zcela nepokrytý Douděra z voleje prostřelil brankáře Budinského. Slávistický pravý bek skóroval poprvé po letním příchodu do Edenu.

Hosté byli v ofenzivě naprosto neškodní a ve 40. minutě po další chybě v defenzivně inkasovali podruhé. Ševčík našel na levé straně úplně volného Masopusta a jeho přihrávku před branku zužitkoval z první Tecl. Jednatřicetiletý útočník si připsal první soutěžní gól od dubna.

Minutu před pauzou bylo s hosty ještě hůř. Rozhodčí Radina k velké nevoli Východočechů udělil Hranáčovi, který nastoupil poprvé v sezoně, po souboji ve středu pole druhou žlutou kartu a Pardubičtí museli do deseti.

Po změně stran už zápas pokračoval v exhibičním duchu. Ve 48. minutě znovu našel Masopust Tecla a domácí útočník se trefil přesně na přední tyč. Dvakrát v jednom utkání skóroval poprvé od února. Za dalších devět minut pak Tecl zkompletoval hattrick, když nezaváhal sám před brankářem po přihrávce od Ousoua. Zkušený útočník dal tři góly v jednom ligovém duelu potřetí v kariéře.

Domácí pokračovali v ofenzivní hře i po prostřídání. Usorovu ránu vyrazil Budinský a Teclovi v 65. minutě zkazila radost tyč. V 76. minutě se zblízka snadno prosadil střídající Lingr a gólově oslavil svůj 100. soutěžní zápas za Slavii.

O tři minuty později se pak po centru Matěje Juráska z pravé strany z první prosadil další střídající hráč Usor. Nigerijský ofenzivní univerzál pak si ještě v předposlední minutě připsal druhou trefu v sezoně.

Slavia zaznamenala nejvýraznější ligové vítězství od triumfu 8:1 v Příbrami v únoru 2017, její rekordní výhrou v samostatné historii nejvyšší soutěže zůstává výsledek 9:1 z roku 1995 proti Uherskému Hradišti. Pardubičtí naopak utrpěli nejhorší debakl od postupu mezi elitu.

Hlasy po utkání:

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Myslím, že jsme dobře vstoupili do zápasu. Od první minuty jsme měli vynikající pohyb, udrželi jsme velkou intenzitu hry. První gól vzniknul z přepnutí po ztrátě. Měli jsme spoustu centrů a situací z křídelních prostorů a dokázali jsme to využít ve dvoubrankové vedení v poločase. Pro soupeře pak bylo složité, že jich bylo o jednoho míň. My jsme pokračovali v dobrém výkonu, neslevili jsme z tempa. Proto jsme přidali další góly a vytvořili si některé další zajímavé situace. Celkově dobrý zápas. Týmový výkon byl lepší než v minulých zápasech, hlavně zásluhou některých velmi dobrých individuálních výkonů."

Jaroslav Novotný (trenér Pardubic): "Hodnotí se mi to strašně těžko, byl to asi náš nejhorší zápas v lize. Ale okolnosti šly proti nám. Nemoc Hlavatého, zranění Tischlera, nemohl hrát Vlček, pak byl vyloučen Hranáč. Nechápu tu červenou, nevím, jestli to byl faul na žlutou kartu. Hranáč pro nás klíčový hráč, v prvním poločase držel útočníky Slavie na distanc. Pak se nám obrana rozsypala a už jsme nebyli důstojným soupeřem. Kvalita byla jasně na straně Slavie. Třikrát jsme místo toho, abychom šli do brejku, ztratili míč a dostali z toho gól."

Slavia Praha - FK Pardubice 7:0 (2:0)

Branky: 40., 48. a 57. Tecl, 79. a 89. Usor, 31. Douděra, 76. Lingr. Rozhodčí: Radina - Nádvorník, Machač - Štěrba (video). ŽK: Usor - Hranáč, Vacek, Janošek, Červenka, Krejčí (asistent trenéra). ČK: 44. Hranáč. Diváci: 13.269.

Slavia: Mandous - Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek - Holeš (66. Fila) - Masopust (61. Usor), Ševčík (61. Icha), Traoré (61. Lingr), M. Jurásek - Tecl (74. Kričfaluši). Trenér: Trpišovský.

Pardubice: Budinský - Kostka (46. Halász), Hranáč, Toml, Helešic - Janošek - Mareš (25. Akosah-Bempah), Solil (72. Rosa), Chvěja (46. Koukola), Vacek - Černý (60. Červenka). Trenér: Novotný.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama