Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žoldáci z Blackwater Erika Prince měli být prodáni i Putinovi

Žoldnéřskou firmu Blackwater založil 1997 republikán Erik Prince, obdivovatel Bushe Seniora, a jistý Al Clark, střelecký instruktor a známý Erika Prince z jednotky Navy Seals ( Prince z Navy Seals předčasně odešel 1995, 

 Al Clark zemřel na „ zdravotní komplikace „  23.5.2015 v době, kdy Erik Prince začal spolupracovat s Trumpem  a s Putinem ).

Nápad to byl Al Clarka, zámožný Prince jeho nápad jen finančně zrealizoval.

11.1.2019 bezpečnostní firma Frontier Services Group/FSG, založená Erikem Princem 2013 v Hongkongu ( v níž má 25% podíl čínský státní konglomerát CITIC Group ), podepsala předběžné memorandum o vybudování výcvikového střediska ( s kapacitou 8.000 mužů  ) se Správou průmyslového parku Caohu ve městě Tumxuk, 300 km od města Kašgar, kulturního centra turkofonní menšiny muslimských Ujgurů, v západočínské provincii Sin-tˇiang, v níž probíhá genocida Ujgurů ze strany čínských komunistů..

Foto z podpisové ceremonie se zástupci městaTumxuk a CITIC bylo umístěno na stránkách FSG, ale vzápětí staženo, stejně jako tisková zpráva - mluvčí FSG agentuře Reuters uvedl, že Erik Prince o podpisu „nevěděl“ ( Prince se zaměřuje na Čínu z důvodu, že její podniky jsou ve všech koutech světa , a potřebují  ostrahu ).

Represe Ujgurů v této provincii vystupňoval zejména nový tajemník Výboru strany Ujgurské autonomní oblasti Sin-tˇiang  Chen Quanguo, jenž sem, na okraj Střední Asie, byl 2017 přemístěn z Tibetu.

Přes milión Ujgurů bylo pro údajný separatismus umístěno do koncentračních táborů, ve kterých je násilně „ deradikalizují „ , např. povinným hromadným zpěvem oslavujícím čínské komunisty, načež jsou po „ deradikalizaci „ bez vysvětlení posláni do vězení.

Erik Prince dobře ví, že nejvíce se dnes peníze za výcvik a provozování žoldáků dají získat zejména v zemích nové Hedvábné stezky, hlavní zahraniční projekt prezidenta Si, který má investicemi a infrastrukturou spojit Čínu se zbytkem Asie, s Afrikou a s Evropou ( v prosinci 2018 např. pobočka firmy FSG prováděla výcvik zaměstnanců v čínské továrně na výrobu kamiónů, aby je naučila, jak přežít během případných útoků proti nim v Pákistánu, v souvislosti s atentátem proti čínskému konzulátu v Karáčí v listopadu 2018).

Erik Prince se zviditelnil krátce po 9/11, kdy jeho soukromá vojenská firma na základě kontraktů s Pentagonem a s CIA vysílala žoldáky, aby v Iráku a v Afghánistánu nahrazovali armádu, zejména při špinavé práci ( oficiálně při ochraně diplomatů  ). Formálně bojovali proti talibancům, napojeným na Al-Qajdu ( Trump a Putin talibance k moci znovu dosadili ).

Vydírání, únosy, mučení,  a zejména smrt 17 civilistů na předměstí Nisour v Bagdádu v roce 2007 ( kdy zaměstnanci firmy zabili při střelbě do davu 17 lidí, načež Irák bezpečnostní agentuře zrušil licenci pro poskytování služeb na svém území, v US „ pachatelé „ dostali dlouholeté tresty ) Princovi vynesly projednávání  činnosti jeho žoldáků v Kongresu.

Firma si posléze změnila jméno na Xe Services, později na Academi. Erik Prince svůj podíl prodal v prosinci 2010 a odstěhoval se do UAE.

Od roku 2014 patří Academi pod mateřskou společnost Constellis Group spolu se soukromou vojenskou společností Triple Canopy.

Poskytuje žoldáky ( zejména z JAR, z Kolumbie , či veterány z Afghánistánu)  mj. Saúdské Arábii a UAE  pro jejich intervenci v Jemenu, hájí jejich zájmy v Libyi, ale i doma – mají chránit ropovody a výškové stavby, a umlčet jakékoliv náznaky povstání.

Údajně žoldáci dostali do pasů zvláštní razítko rozvědky UAE, aby se vyhnuli celní kontrole. Výcvik v monarchiích Zálivu vedou i veteráni britských SAS a francouzské Cizinecké legie, dle US zákonů občané USA nesmějí cvičit jednotky cizích zemí bez licence.

Miliardář Erik Prince, již od mládí ve službách proruského kongresmana Dana Rohrabachera, blízký spolupracovník Putinova přítele Stephena Bannona, a přítel Donalda Trumpa Jr a Jareda Kushnera, se objevil v aféře RussiaGate, když se jako stínový poradce Trumpa ( jeho sestru Betsy DeVos Trump jmenoval ministryní školství ) v hotelu Four Seasons na Seychelách setkal s Putinovým oligarchou Kirillem Dmitrijem, kterého 7 dní před inaugurací Trumpa na setkání s ním přivedl UAE vládce Mohammed bin Zayed, aby s Kremlem doladil výběr Trumpova vládního a poradního týmu, a společnou politiku na BV ( Sýrie, Irák, Jemen ).

UAE vládce Mohammed bin Zayed vášnivě podporoval Trumpa v očekávání nových US postojů k válce v Jemenu, v Libyi, v Sýrii ( šejk byl frustrovaný Obamovým odmítnutím spolupracovat s Putinem v Sýrii ) a vůči největšímu nepříteli UAE - Íránu.

UAE jsou třetím největším dovozcem US zbraní a největším nákupčím zbraní ve světě, jako dříve íránský šáh. Prince znal šejcha osobně od roku 2009, kdy mu vycvičil elitní protiteroristickou jednotku ( byla rozmístěna v Sýrii a v Jemenu ).

Šejk Princovi zprostředkoval schůzku s Putinovým blízkým společníkem oligarchou Kirillem Dmitrijevem, jenž pro Putina spravuje fond Direct Investment Fund s majetkem zhruba 8 mld dolarů, a kamarádí se i se saúdskoarabským korunním princem.

Před Kongresem Prince přísahal, že se s Kirillem Dmitrijevem sešel jen náhodně na pivu v hotelu, a setkání s ním nemělo s Trumpem nic společného. Muellerova zpráva uvádí, že se s ním sešel dvakrát.

Muellerova zpráva uvedla, že Princovo 30 minutové setkání s Putinovým emisarem bylo domluveným pokusem vytvořit skrytý komunikační kanál mezi Trumpovou vládou a Kremlem, a přiměla předsedu výboru pro kontrolu zpravodajských služeb Sněmovny reprezentantů Adama Schiff (D), aby podal trestní oznámení na ministra spravedlnosti pro křivou přísahu.

Muellerovo vyšetřování bylo založeno na svědectví George Nadera, jenž setkání zorganizoval na příkaz dubajského šejka bin Zayeda.

Nader uvedl že Dmitrijev nebyl nadšený z toho, že by se měl setkat s Princem, proto mu Nader tvrdil, že si Prince pro setkání s operativcem Kremlu vybral sám Bannon, i když ve skutečnosti Bannon o tomto výjezdu Prince pravděpodobně vůbec nevěděl.

Prince ve svém svědectví před Kongresem svoje setkání s Dmitrijem popsal jen jako náhodné setkání v baru, neuvedl, že již předtím měl dlouhý rozhovor s Putinovým emisarem ve vile Nadera, při kterém se mj. dle Muellerovy zprávy dozvěděl, že se kolem libyjského pobřeží pohybuje ruská letadlová lodˇ, a při druhém setkání v hotelovém baru Dimitrijevovi řekl, že Washington ruské angažmá v Libyi nebude akceptovat.

Dimitrijev si poté Naderovi stěžoval, že Princovy poznámky byly urážlivé, a že očekával, že se setká s nějakým erudovaným prominentem z Trumpova týmu.

Třebaže Prince dál rozmístˇoval svoje vojenská komanda z bývalých příslušníků zvláštních jednotek ve zkrachovalých státech, svoje portfolio služeb rozšířil, a nabízel kompletní dodavatelské služby boje přímého či nepřímého konfliktu, od žoldáků po těžkou výzbroj, sledovací technologie v mobilu, psychologické operace, manipulace se sociálními médií ( ve spolupráci s US ultrapravicovou skupinou založenou Jamesem O’Kefe’s a jejím projektem Project Veritas ) -The Intercept.

Prince zahájil spolupráci s UAE v době, kdy jeho soukromé finance byly na dně, a jeho žoldnéřským projektům se nedařilo ( snažil se uniknout nejen US daním, ale obcházel i US zákony o prodeji zbraní – bez licence poskytoval služby zhruba 15 státům ).

Princova spolupráce s dubajským šejkem začala v lednu 2010, kdy Obamova vláda dala Princovi jasně najevo, že si již nepřeje nové vládní kontrakty pro firmu Blackwater poté, co jeho žoldáci v roce 2007 zastřelili 17 iráckých civilistů v Bagdádu na náměstí Nisour Square.

K roku 2010 Prince jméno Blackwater úspěšně změnil, a vyjednal si polodohodu s ministerstvem spravedlnosti, u kterého byl pro své četné nelegální obchody se zbraněmi na černé listině, o vzájemném modu vivendi.

Poté však tehdejší šéf CIA Leon Panetta objevil tajný program CIA plánovaných vražd s účastí Blackwater zabijáků, který se ex viceprezidentovi Dicku Cheney podařilo ukrýt před Kongresem. Prince obvinil Obamu, že jej odkryl jako CIA agenta a přirovnal se k prozrazené CIA agentce Valerii Plame.

Prince, vychovaný křestˇanskými fundamentalisty, si s muslimským šejkem rozuměl od prvního setkání 2009, jejich společným nepřítelem byli islámští radikálové a Írán ( nikoliv Izrael ), ale protože měl právní problémy s US ministerstvem, nemohl mu šéf UAE dát oficiální kontrakt ( pro Emiráty si Princ vytvořil firmu s názvem R2/Reflex Responses).

Vládci Emirátů se líbil Princův návrh vytvořit za půl miliardy dolarů elitní žoldáckou skupinu „Security Support Group“, která by sloužila jako prezidentská garda pro emirátské monarchie, a v zárodku by potlačila jakékoliv vnitrostátní nepokoje.

Dubajský šejk souhlasil, jen trval na nemuslimských žoldácích v obavě, že muslimům by při potlačování nepokojů nemohl věřit na 100 % ( Prince najal žoldáky z Kolumbie ).

Prince dále vládci Emirátů prodal projekt na vytvoření  týmu, který by UAE chránil před zbraněmi hromadného ničení, a projekt jednotky pro boj proti somálským pirátům ( jeden Princův expartner prohlásil, že rozmazlený Prince z miliardářské rodiny zkazil, na co sáhl, ale dokázal vám prodat i váš vlastní klobouk na hlavě ).

Prince se stal šejkovým oblíbeným zahraničněpolitickým a vojenským poradcem, kterého obdaroval dvěma sousedícími vilami v Abu Dhabi, každá se soukromou pláží, v hodnotě 10 mil. dolarů .

Šejk poté novou Princovu firmu R2 ( Reflex Responses ), zaregistrovanou v Emirátech, zafinancoval - dostala 110 mil. dolarů na rozjezd.

Reflex Responses sloužila pro zamaskování Princovy účasti při poskytování žoldnéřských služeb a při prodeji zbraní, činnosti, pro které potřeboval licenci od oddělení International Traffic in Arms Regulations (ITAR) US zamini.

Oficiálně proto Prince jejím zaměstnancem nebyl, pracoval pro firmu Assurance Management Consultants, která v kancelářské věži v Abú Dhabi s firmou R2 sdílela patro.

Princova firma R2 měla pro najímání žoldáků z Kolumbie dohodu s firmou Thor Global, kterou vlastnil Robert Owens, bývalý asistent Olivera North ( z kauzy Iran-Contra ), se kterým se Prince přátelí. Prince několikrát veřejně řekl, že bývalého mariňáka a člena Reaganovy Rady pro národní bezpečnost Olivera North obdivuje ( North byl během skandálu Iran –Contra odsouzen ve třech bodech obžaloby ).

Princ však ani šejkovi ani manažérům své firmy R2 neřekl, že podstatná částka peněz, kterou R2 vyplácela firmě Thor Global, jde na soukromý bankovní účet Prince.

Bývalý kolega Prince popsal, že Prince takto funguje již 20 let : pro kontrakt si založí dvě firmy, a pak každé z nich nasmlouvá osm subdodavatelů. Nikomu však neřekne, že všechny subdodavatelské firmy vlastní, a že si z každé firmy bere 25%.

Poté tyto firmy použije k tomu, aby peníze zmizely.

V každé firmě, i ve firmě R2, docházelo z jeho strany k miliónovým zpronevěrám – faktury účtovaly více peněz, než měly, nebo účtovaly činnosti, ke kterým nedošlo, chyběla hotovost v pokladně – to vše v době, kdy se somálští piráti stále intenzívněji věnovali námořnímu lupičství a poškozovali lodní zájmy Emirátů. Prince proto vytvořil v rámci R2 skupinu k potírání pirátů pod vedením jihoafrického důstojníka ze speciálních sil Lafrase Luitingh, jenž pracoval i pro žoldnéřskou firmu Executive Outcomes ( složenou v drtivé většině z vojáků z éry apartheidu), jehož firmu Saracen Prince najal jako subkontraktora.

Prince a Luitingh poté v severovýchodním Somálsku, kde piráti působili, vytvořili policejní jednotku Puntland Maritime Police Force, načež monitorovací tým OSN zaznamenal masívní porušování zbrojního embarga OSN , a útoky proti civilistům.

Po dvou letech působení této elitní žoldnéřské skupiny Puntland Maritime Police Force mimo jakýkoliv legální rámec ( podléhala jen šéfovi Puntlandu) vydala OSN zprávu o jejích zločinech.

Jak Prince, tak Emiráty popřely jakékoliv spojení s ní, ale jeden zdroj zprávy uvedl, že byl svědkem, jak důstojníci Emirátů  donesli Luitinghovi za jeho práci kufr s 38 milióny dolarů v hotovosti ve stodolarovkách. Zpráva OSN cituje i zapojení Prince, a uvádí, že „ tento externě financovaný program je nejbrutálnějším porušením zbrojního embarga ze strany soukromé bezpečnostní firmy.“

Třebaže UAE požadovaly, aby tento program zůstal tajný, Prince se naopak snažil o jeho zviditelnění, např. v únoru 2012 na Fox News vojenský expert, jenž  navštívil jednotku PMPF, uvedl, že za ní stojí vláda Emirátů, což vládu Emirátů rozzuřilo.  Program brzy poté skončil, když se zjistilo, že jednotka byla infiltrována zpravodajci pirátů.

Robert Young Pelton, jenž se podílel na somálském projektu Prince,  a pomohl napsat Princovu biografii, uvedl, že Prince z miliardářské rodiny vypracovával projekty bezstarostně s myšlením 12letého kluka, jenž neměl potřebu prozkoumat terén na místě a nastudovat si místní poměry.

Když UAE ukončily financování Princova somálského projektu, zmizelo neznámo kam již 50 mil. dolarů, konstatoval audit tohoto projektu.

Prince, kterému po ukončení spolupráce s UAE vyschly finanční příjmy, a jeho osobní bankéři mu odmítly půjčovat další peníze, když jeho bankovní finance spadly pod 100 miliónů dolarů ( většina jeho majetku byla v nemovitostech a v investicích s pevným výnosem ), založil investiční fond pro africké nerostné zdroje Frontier Resource Group/FRG.

Koncem roku 2011 vláda Emirátů požádala jednoho z Princových bývalých kolegů, Reno Alberto, bývalého důstojníka Navy Seal, aby po Princovi převzal jeho kontrakt na vybudování letky bitevních vrtulníků pro letectvo UAE.

UAE měly dvě podmínky - R2 bude zlikvidována a Prince se na projektu nebude podílet. Zatímco Alberto souhlasil, a založil Holding Vulcan Management, Prince tvrdil, že 100 mil. dolarů, které ve firmě R2 ještě byly, patří jemu, a že mu dubajský šéf ještě dluží 40 miliónů dolarů.

Alberto nakonec na Princovy podmínky přistoupil – že mu oněch 100 mil. bude firmou Vulcan Management vyplaceno formou půjčky ve splátkách po 6 miliónech dolarů na účty jednoho z Princových holdingů na Bermudách. První splátku od Alberta Prince vložil do fondu FRG.

Prince svůj fond Frontier Resource Group potenciálním investorům popisoval jako fond s kapitálem 500 mil. dolarů, 2012 se ozvalo i několik zájemců z Emirátů, včetně bratra dubajského vládce šejka Tahnoon bin Zayed, národního poradce pro bezpečnost Emirátů, jenž do fondu investoval 5 mil. dolarů.

V říjnu 2012 Prince požádal Alberta o zaslání druhé splátky ve výši 9 mil. dolarů, která však nebyla poslána Princovi ani žádné jeho firmě – naopak, na příkaz Prince byla zaslána na účet firmy Zafra Group, kterou šejk Tahnoon vytvořil pro investování do Princova fondu.

Svědek transakce uvedl, že Prince prohlásil, že „ platba byla nařízena šéfem „. Prince tak efektivně nasměroval vládní peníze UAE, určené pro letku bitevních vrtulníků, na účet jednoho z investorů vlastního fondu, jenž byl významným příslušníkem královské rodiny.

Když Prince požádal o třetí splátku ve výši 10 mil. dolarů, Alberto ji odmítl vyplatit s tím, že již nic Princovi posílat nebude, a že nikdo z královské rodiny takové platby ve prospěch Prince nenařídil.

Po promarněných ambicích v monarchiích Zálivu Prince navázal spolupráci s čínskými investory, kterými se to v Africe hemžilo, a vytvořil Frontier Services Group s investičním bankéřem a bývalým mariňákem Greggem Smith, jenž si představoval jednoduchý obchodní model : Frontier Services Group bude vyhledávat africká podhodnocená aktiva, a se svými letadly, loděmi a nákladními automobily budou nerostné zdroje vyvážet z Afriky.

Prince měl jiné představy, a taktéž čínští investoři, kteří na rovinu řekli, že chtějí firmu  “Blackwater China.” Poté investovali do Princovy firmy Frontier Services $110 mil. ( honkongský magnát Johnson Ko a čínská státní investiční firma China International Trust Investment Corporation ). I tento projekt skončil totálním fiaskem, protože Prince peníze opět zpronevěřil – nasměroval je k nákupu firem, o které měl zájem, pro svůj fond FRG.

V letech 2013-15 Prince cestoval po Africe a nabízel pod praporem Frontier Services Group polovojenské žoldnéřské služby pro boj s „ terorismem „ a nejrůznější programy k jeho potlačení, např.  nigerijské vládě k jejímu boji s islámistickou skupinou  Boko Haram, vládě Jižního Súdánu pro boj s povstalci. Své žoldáky nabízel Libyi, Kamerunu, iráckým Kurdům. Nebyl moc úspěšný, přesto v tomto období vydělal milióny dolarů jako poradce pro vedení války.

2014 nabízel software pro lokalizaci mobilů, tvrdil, že získal licenci od izraelské firmy. Na notebooku napsal telefonní číslo, program identifikoval uživatele v okruhu 300 m a vypsal 10 posledních hovorů, které uživatel učinil. Později prohlašoval, že jej prodal Rijádu a Emirátům.

Prince věřil, že se již v očích US vlády očistil, a že od Pentagonu a CIA opět dostane zakázky, ale byl odmítnut.

2015 vstoupil do konfliktu v Náhorním Karabachu mezi Jerevanem a Baku, kdy mu údajně Baku mělo poskytnout stovky miliónů dolarů na výzbroj a výcvik žoldácké jednotky.

Prince byl do konfliktu přizván ruským dodavatelem zbraní, který jej nakonec z kontraktu vyhodil, když odhalil jeho modus operandi – vyvatování kontraktu přidáním naprosto zbytečných výdajů ve formě subdodavatelů, na které byl Prince finančně napojen.

Ruský dodavatel zbraní mu za odstoupení od kontraktu nabídl 5 mil. dolarů – Prince jako vždy souhlasil jen s podmínkou, že mu tyto peníze budou posílány jako splátky na půjčky na účty firem, které pro něho pro tento účel založí jeho obchodní partner Barak, s čímž ruský dodavatel nesouhlasil -  Prince tak z kontraktu odstoupil bez finanční kompenzace, protože nesouhlasil, aby mu byla poslána celá částka na jeho jméno.

Princův mluvčí na dotaz The Intercept odpověděl, že Prince o kontraktu na dodání žoldáků do NK jen uvažoval, a že mu nikdo peníze za odstoupení od kontraktu, který nikdy nepodepsal, nenabídl.

Poté se Prince přes rakouskou firmu, ve které tajně koupil podíl, pokoušel Baku prodat dva US práškovací letadla, která nechal předělat na lehké bitevníky.

Vzestup Trumpa 2016 Princovi sliboval plnou rehabilitaci, Prince mu na kampaň věnoval 250.000 dolarů, a domníval se, že bude novým ministrem obrany.

Princova rodina, libující si v křestˇanském fundamentalismu, vždy podporovala pravici a její rigidní křestˇanství.

Edgar Prince, Erikův otec, byl hlavním sponzorem prezidenta Geralda Forda, podporoval i Mika Pence, nejprve jako člena Kongresu, poté jako guvernéra státu Indiana. Pence na oplátku pomohl v roce 2004, když byli v bitvě v irácké Fallúdže zabiti 4 žoldáci firmy Blackwater, proplout vyšetřováním v Kongresu.

Během Trumpovy volební kampaně Prince utužil svoje spojenectví s propagandistou Stevem Bannon, ale v jeho pořadu na rozhlasové stanici SiriusXM vystupoval již pár týdnů předtím, než se Bannon k Trumpově volební kampani oficiálně připojil.

4 dny před volbami Prince v Bannonově rozhlasovém pořadu spílal Hillary Clintonové, a bez důkazů tvrdil, že vyšetřování newyorské policie v kauze bývalého republikána Anthony Weinera odhalilo rozsáhlou kriminální činnost Clintonové, jejíž vyšetřování zastavil Obama.

V srpnu 2016 (The New York Times)  Prince zprostředkoval v Trumpově Věži setkání mezi Donaldem Trumpem Juniorem, Georgem Naderem, asistentem dubajského šejcha, a Joelem Zamelem, majitelem soukromé zpravodajské firmy Psy-Group, která se specializuje na manipulaci voleb prostřednictvím účtů na sociálních médiích a nevystopovatelných webových stránek.

Prince udržoval čilé kontakty i s izraelskými soukromými zpravodajskými firmami přes Doriana Baraka. Jedna z nich, Black Cube, řízena bývalými důstojníky Mossadu, Princovi již před pár lety nabídla finanční podíl v jejich firmě ( Black Cube se „ proslavila „ , když si ji v kampani  #MeToo najala firma, zastupující hollywoodského producenta Harvey Weinsteina, aby pomohla zastavit zveřejňování jeho aktivit na poli sexuálního obtěžování ).

Prince sice odmítl stát se investorem firmy Black Cube, ale zalíbila se mu myšlenka poskytovat tajné operativce.

Během voleb 2016 Prince spolupracoval s  „ gerilovým novinářem „ Jamesem O’Keefe, chráněncem Andrewa Breitbarta, a jeho skupinou  agentů provokatérů, kteří používali skryté natáčení a nahrávání ( Keefův Project Veritas ).

Trump O´Keefovy videa s oblibou šířil, daroval jeho projektu přes svoji nadaci 10.000 dolarů, načež se s ním setkal pár dní poté, co oficiálně svoji kandidaturu oznámil.

Na přelomu let 2015/2016 Prince pro O´Keefovu skupinu obstaral zpravodajský výcvik a školení v elicitačních metodách, jak vést hloubkové expertní rozhovory, od bývalého vojenského zpravodajského důstojníka Euripides Rubio Jr. , jenž se však svého úkolu vzdal po několika týdnech s tím, že se tato skupina není schopna  nic naučit.

V zimě 2017 Prince najal bývalého důstojníka britské MI6, aby O´Keefově skupině poskytl další zpravodajský a elicitační výcvik, a to na svém rodinném ranči ve Wyomingu. Prince se zjevně snažil učinit z O´Keefa a jeho skupiny vnitrostátní špióny, ale O´Keefe měl svoje představy.

Na Instagramu a Twitteru posílal z Princova ranče jednu fotku za druhou, např. s pistolí a tlumičem v ruce, oblečený do pseudouniformy. Ranč popisoval jako tajnou lokalitu, kde se svojí skupinou učí špionáži a sebeobraně, aby se jeho Project Veritas stal špičkovou zpravodajskou organizací.

Prince či někdo jiný jim pravděpodobně vybíral terče pro jejich tajné nahrávání a odposlouchávání, nicméně pár měsíců po výcviku byl jeden operativec skupiny Project Veritas odhalen v listu The Washington Post. Příslušnice O´Keefovy skupiny hrála úlohu oběti sexuálního útoku ze strany kandidáta do senátu v Alabama Roy Moore.

Když Trump volby vyhrál, začal Prince přes Bannona posílat Trumpovu týmu návrhy na spolupráci ve zpravodajství a obraně, včetně privatizace války v Afghánistánu ( navrhoval stáhnout US vojáky a nahradit je žoldáky a tajnými CIA operativci ), a při získávání důlních koncesí na obrovské nerostné bohatství Afghánistánu, to samé, o co neúspěšně usiloval v Africe. TýmTrumpových bezpečnostních poradců byl však zásadně proti jeho návrhům, měl podporu jen bývalého šéfa CIA (2017-18 ) Mika Pompeo, za Trumpa ministra zahraničí, jenž vyjednával s Talibanci.

Princův nový status neoficiálního poradce příštího US prezidenta však Princovi získal opětovné pozvání ke dvoru dubajského šejka Mohammed bin Zayed’.

Také vztah Prince s Bannonem přešel od ideologického spojenectví k obchodnímu partnerství, a Prince s Bannonem nabídli dubajskému šejkovi novější verzi předělaného práškovacího letadla na lehký bitevník, který by měl izraelskou avioniku a zpravodajský software pro geolokaci cílů na zemi.

Jiný balíček nabídl Prince s Bannonem úhlavnímu nepříteli dubajského šejka, Kataru. Kataru nabídli plán, jak zlikvidovat politickou opozici a nepokoje ze strany zahraničních dělníků pracujících v Kataru ( tvoří 90% obyvatel země s počtem 2.3 mil. ) před a během FIFA World Cup v Kataru 2022 ( The Intercept ).

Návrh obsahoval mj. infiltraci do komunity zahraničních dělníků a zapojení skupiny Project Veritas, monitorování zpráv na sociálních sítích a jejich manipulace, v čem byl odborníkem Bannon, jenž pracoval pro proruskou poradenskou společnost Cambridge Analytica, která prosazovala Brexit.

The Intercept.com, 13.4.2020,  Matthew Cole, Alex Emmons  : „ Erik Prince nabídl počátkem roku 2020 vojenské služby svých žoldáků sankcionované  Wagnerově skupině přinejmenším ve dvou afrických státech, a to v Libyi ( Haftara podporuje Rusko, Emiráty a Egypt, mezinárodně uznávanou vládu Turecko a Katar ) a v Mosambiku ( a to poté, co zde wagnerovci utrpěli velké ztráty, navíc Prince se v Mosambiku snažil získat nejen obranné kontrakty, ale i licence k rybolovu ).

Washington sankcionoval wagnerovce a jejich zakladatele pluk. Utkina v roce 2017 za to, že 2014 Wagner Group dodávala žoldnéře, aby bojovali po boku ruské armády v Donbasu jako „ separatisté „ .

US sankce zasahují všechny jednotlivce či firmy, které wagnerovcům poskytují finanční, materiální či technickou pomoc, zboží či služby, včetně zprostředkovatelských služeb.

Autor: Andrea Kostlánová | neděle 21.8.2022 22:46 | karma článku: 9,53 | přečteno: 300x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 496x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 492x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Nekonečná švédsko-ruská hra v kauze Wallenberg

Nejen v KGB/FSB Rusku,ale ani ve Švédsku nemá veřejnost přístup k některým archívním složkám, mj. ke složce švédského diplomata Sverkera Aström či k veřejným Pamětem klíčových svědků, NKVD agentů, zejm. hraběte Kutuzova-Tolstého.

23.10.2023 v 12:29 | Karma: 8,00 | Přečteno: 246x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 1105
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz