Maminka.czAutismus

John Travolta, Denise Richards nebo Mia Farrow: I slavní jsou rodiči dětí se speciálními potřebami

Simona Formánková 22.  8.  2022
Být rodičem může být náročné. Ovšem vychovávat dítě se speciálními potřebami je pořádná výzva. A jakkoli je těžké přijmout nevítanou diagnózu u vlastního dítěte, odměnou je čistá a bezpodmínečná láska. Kdo ze světa celebrit má srdce naplněné právě takovouto láskou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Denise Richards

Klepněte pro větší obrázek

Po více než 4 letech od bouřlivého rozvodu s hercem Charlie Sheenem, se kterým má dvě dcery, se rozhodla Denise Richards k velmi odvážnému kroku. Jen krátce po narození si adoptovala dceru Eloise. Té byla později diagnostikována vzácná chromozomální porucha, která zásadně ovlivňuje její vývoj. Eloise do dvou let vůbec nechodila a dlouhou dobu se nemohla sama ani posadit. 

Denise neví, zda její dcera bude schopna mluvit jako ostatní děti. Snaží se však zůstat optimistická. „Jako rodič chcete pro své děti to nejlepší a podle toho jednáte,“ říká Richards. Dnes je jejímu „sladkému andílkovi“, jak jí sama říká, 11 let, miluje život a je vždy šťastná.

Sympatická herečka zpočátku vychovávala holčičku sama. To se však změnilo v roce 2018, kdy se provdala za Aarona Phyperse, který si Eloise oficiálně adoptoval jako vlastní dceru. "Je úžasný jako táta," řekla v The Talk v květnu 2019 Denise. "Skvěle si rozumí s mými dcerami a teď adoptuje mou nejmladší, takže je to opravdu skvělé."

VIDEO: ExBondgirl Denise Richards v Česku: Co si tu nejvíce zamilovala?

Herečka Denise Richards o mateřství: Adoptovala postiženou holčičku, vlastní dcera od ní utekla!

John Travolta

Herec John Travolta měl velmi úspěšnou profesní kariéru. To se ovšem bohužel nedá říct o jeho osobním životě. Jeho syn Jett byl autista a trpěl epileptickými záchvaty. Když mu bylo 16 let, při jednom ze záchvatů upadl a udeřil se o hranu vany. Bohužel ani rychle přivolaná lékařská pomoc už mu život nezachránila. 

Herec velmi často na syna vzpomíná a na sociálních sítích při každé vhodné příležitosti vyjádří svůj stesk. V minulosti herec přiznal, že odchod syna málem nepřekonal. "Myslel jsem si, že to nezvládnu. Život pro mě v tu chvíli přestal být zajímavý, stálo to hodně úsilí, abych se vzpamatoval," řekl Travolta pro Good Morning America. Na synovu památku také vytvořil nadaci Jett Travolta Foundation, neziskovou organizaci pro děti se speciálními potřebami.

Klepněte pro větší obrázek

Mia Farrow

Americká herečka, zpěvačka a modelka Mia Farrow měla srdce vždy otevřené dětem se speciálními potřebami. Bývalá žena zpěváka Franka Sinatry má celkem 14 dětí – 4 biologické a 10 adoptovaných. Navíc 4 z nich mají nějaké postižení. Rodina pro ni ovšem znamená všechno, a jak sama říká, je tou nejpyšnější mámou. 

Klepněte pro větší obrázek

Holly Robinson Peete

Herečka a zpěvačka Holly Robinson Peete má s manželem Rodneym Peetem celkem 4 děti. Jako první se jim narodila dvojčata – dcera Ryan a syn Rodney. V roce 2002 se narodil syn Robinson a v roce 2005 nejmladší syn Roman. Když byly Rodneymu 3 roky, byl mu diagnostikován autismus. Za léčbu syna utratila herečka s manželem přes 500 000 dolarů.

Po vyzkoušení mnoha terapií nakonec našli tu, která Rodneymu nejvíce vyhovovala, a dnes je z něj díky přívalu lásky jeho rodiny úspěšný mladý muž. "Když se podívám zpět a vidím Rodneyho, toho mladého muže, kterému je 20 a který má práci – dělá všechny ty věci, o kterých mi bylo řečeno, že by to nikdy nedělal – dojímá mě to," prozradila Holly. "Nemůžu uvěřit, že ušel tak dlouhou cestu."

Klepněte pro větší obrázek

Tisha Campbell

Americká herečka Tisha Campbell je matkou dvou dětí. Když bylo jejímu synovi Xenovi 18 měsíců, lékaři mu diagnostikovali autismus. Pro Tishu to bylo velmi těžké období, na které nerada vzpomíná. Sama říká, že si nejdřív musela vše v hlavě nastavit tak, aby mohla svému synovi pomáhat a dělat pro něho maximum. 

"Nemáš čas cítit se provinile. Nemáš čas litovat jeho, sebe nebo svou rodinu – člověk to musí přijmout a naprosto se do toho ponořit," prozradila. A i když na ni zpočátku synova diagnóza těžce dopadla, nyní říká, že jí to život změnilo jenom k lepšímu.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Galerie, Mateřství, Syn, herečka, zpěvačka, Herec, Autismus, Postižení, Epilepsie, Eloise, Mia, Denise Richards, John Travolta, Rodič dětí, Diagnóza, Sla, Česká republika, Holly, Jett, Talk, Denis Richards, Ryan, Good Morning America, Robinson, Speciální potřeba