‚Efektivní a přínosné.‘ Hasiči po požáru dál kontrolují České Švýcarsko, značně jim pomáhají drony

Hasiči během pondělí pokračují v kontrole míst v Českém Švýcarsku, která zasáhl ničivý požár. Drony, které jsou pro ně značnou pomocí, objevily ráno jedno místo se zvýšenou teplotou u Stříbrných stěn. Vojenští specialisté během více než týdenního nasazení v Českém Švýcarsku odhalili pomocí dronů celkem 97 ohnisek se zvýšenou teplotou, sdělila mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Aktualizováno České Švýcarsko (Aktualizováno: 10:11 22. 8. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled do lesa je smutný

Vojenský tým specialistů má za úkol lokalizovat potenciální ohniska požáru | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

U Stříbrných stěn se nyní ověřuje, zda jde o možné ohnisko. V Českém Švýcarsku je v současné době 83 dobrovolných a 45 profesionálních hasičů, informovali krajští hasiči na facebooku.

Déšť hasičům v Hřensku pomohl. Mokro je do hloubky zhruba dvou centimetrů, voda se vrací i do tůněk

Číst článek

Oheň spálil 1060 hektarů plochy v národním parku. Požár, který vypukl před necelým měsícem, se podařilo zlikvidovat za 20 dnů. Od té doby denně lokalitu procházejí hasiči společně se správci parku, kterým pomáhají kolegové z jiných národních parků i z Polska. Na místa se zvýšenou teplotou se vydávají s motykami a vaky s vodou.

Bezpilotní prostředky jsou pro hasiče velkou pomocí. V sobotu kvůli počasí vzlétnout nemohly a hasiči tak museli do terénu s termokamerami. Každá další zátěž přitom zvyšuje náročnost práce.

Role dronů

Vojenský tým specialistů z 533. praporu bezpilotních systémů z Prostějova je od soboty 13. srpna nasazen v okolí Pravčické brány a Mezní louky. Za úkol má pomocí bezpilotních kvadrokoptér lokalizovat potenciální ohniska požáru.

„Již v prvních hodinách nasazení se potvrdilo, že i když jsou naše prostředky primárně uzpůsobeny k jinému využití, jsme schopni lokalizovat malá a skrytá ohniska. Nasazení dronů se tedy ukázalo jako efektivní a přínosné,“ popsal plukovník Roman Hyťha, náčelník zpravodajského odboru Velitelství pro operace.

Celkem se svými bezpilotními prostředky vzlétli 187krát a ve vzduchu s nimi nalétali 4220 minut. Vojáci pilotovali své stroje v brzkých ranních a pozdních večerních hodinách, protože během dne v oblasti létaly vrtulníky.

Soutěsky v Hřensku nejsou bezpečné, hrozí v nich zřícení skal i stromů, které poničil oheň

Číst článek

„Vyhledáváme ohniska, která mají teplotu nad 75 stupňů,“ uvedl velitel týmu, rotmistr Šimon Dvořák. Jeho jednotka je podle něj při podobných událostech nasazena poprvé.

Do konce měsíce by chtěla správa parku zajistit bezpečnost cesty z Hřenska do Mezní Louky, kterou využívala hasičská technika. Pokud se to podaří, budou moci od září cestu znovu využívat turisté.

Ústecký kraj by chtěl mít v tomto týdnu přehled škod, které požár způsobil. Jeho příčinu policie vyšetřuje jako obecné ohrožení.

Mluvčí děčínské policie Eliška Kubíčková v pondělí řekla, že zatím nejsou žádné další podrobnosti z vyšetřování, které by policie mohla zveřejnit. Nejpravděpodobněji podle policistů požár vypukl v Malinovém dole.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme